Przechowujesz jajka na specjalnie wytłaczanej półce? To błąd, który może kosztować cię zdrowie

Aby żywność była jak najdłużej świeża, należy przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Niektórzy, kupując jajka, decydują się przełożyć je do specjalnie wytłaczanych półek w lodówce. Te jednak najczęściej są na drzwiach. Z tego powodu lepiej zrezygnować z tego pomysłu. Może się to odbić negatywnie na naszym zdrowiu.

Posiadasz specjalną półkę na jajka? A może kupiłaś plastikową foremkę, by wygodnie przekładać je z wytłaczanek, czyli tekturowych opakowań, w których transportuje się jajka do sklepów. Niestety to ogromny błąd, którym możesz sobie zaszkodzić. W ten sposób jajka mogą zepsuć się w mgnieniu oka.

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Nie trzymaj jajek na drzwiach lodówki

Gdy pyta się znajomych, większość z nich odpowie, że trzyma jajka na drzwiach lodówki. Większość osób argumentuje to wygodnym i łatwym dostępem. Niestety, ten często powielany błąd może przyczynić się do zatrucia pokarmowego, albo w łagodniejszym wariancie,  zepsucia się żywności.

Jajka co prawda mają długą datę przydatności. Z reguły wytrzymują świeże około jednego miesiąca od momentu złożenia ich przez kurę. Czas ten może się jednak drastycznie skrócić, jeśli będziemy przechowywać jajka w nieprawidłowy sposób.

Choć w sklepach opakowania z jajkami trzymane są na zwykłych półkach, najlepiej przechowywać je w lodówce. Niska temperatura przedłuży ich świeżość, jednakże ich położenie ma znaczenie, i to niemałe. Jeśli, tak jak większość osób, będziemy przekładać jajka do specjalnych foremek na drzwiach, podczas każdego otwarcia lodówki będziemy je ogrzewać. Następnie jajka znów będą chłodzić się w lodówce, aż do następnego zajrzenia w jej wnętrze. Wiadomo w końcu, że w ciągu dnia czynność tę powtarza się kilkukrotnie, szczególnie podczas gotowania. W skali miesiąca przerodzi się to w setki wahań temperatur. Jajka w takich warunkach mogą się naprawdę szybko popsuć. Powinny być one schowane o wiele głębiej, by temperatura była stała. To samo dotyczy innych produktów, które mogą szybko się psuć np. nabiał i mięso.

Lepiej zostaw je w tekturowym opakowaniu

Nie najlepszym pomysłem okazuje się również przekładanie jajek z wytłaczanki do plastikowej foremki. Dlaczego? Otóż przede wszystkim tektura niejako chroni jajka przed wahaniami temperatur, o które nie tak trudno w lodówce, szczególnie jeśli otwieramy ją w upalne dni. Dodatkowo chodzi o kwestię higieny. Z reguły półki na jajka zamontowane są fabrycznie i nie w każdym modelu lodówki da się je wyjąć i dokładnie wyczyścić, a niestety na skorupkach jaj mogą znajdować się bakterie salmonelli, które z łatwością mogą przenieść się na inne produkty przechowywane w lodówce. Wtedy nietrudno już o poważne zatrucie. Można więc pomyśleć, że najlepszym rozwiązaniem jest umycie jajek przed ich włożeniem na półkę.

Niestety nie będzie to dobre rozwiązanie. Myjąc jajka, niszczymy ich naturalną powłokę ochronną, która także wpływa na ich trwałość oraz świeżość. Dlatego też jeśli myjemy jajka, to tylko te, które planujemy zaraz zjeść. Z tego powodu najlepiej jajka przechowywać w oryginalnym opakowaniu ze sklepu. Pamiętajmy również, by wkładać je na głębiej położone półki. Dzięki temu jajka będą długo świeże, a my z pewnością się nie zatrujemy.

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.