higiena
-
Widzisz to po wejściu do lokalu? Lepiej wyjdź, zanim zdążysz coś zamówić i unikaj takich miejsc jak ognia
W idealnym świecie w każdym lokalu gastronomicznym panuje idealny ład i porządek, a każdy przedmiot jest nieskazitelnie czysty. Niestety rzeczywistość jest zgoła inna, a w niektórych restauracjach nie przestrzega się podstawowych zasad higieny....
-
Skandal w Biedronce. "Towar macany należy do macanta". Głos zabrał Główny Inspektorat Sanitarny
Pod koniec lutego internet obiegła historia zachowania jednej ze stałych klientek Biedronki. W dyskontach po pieczywo sięgamy samodzielnie i tu pojawił się problem. Pani nie mogła się zdecydować, który bochenek będzie najlepszy i wymacała kilka...
-
Czy trzeba myć jajka? Przesadna higiena czy dbałość o zdrowie? Odpowiedź może zaskoczyć
Kiedy kupujemy produkty prosto od gospodarza, zastanawiamy się, czy trzeba myć jajka. Zdarza się, że są pokryte słomą, czy resztkami odchodów. Nie wygląda to zbyt apetycznie i decydujemy się na ich oczyszczenie. Jednak czy warto? A jeśli tak, to...
-
Świeże pieczywo z dyskontów? Klienci sprawdzają to za pomocą dłoni, rzadko jednak zakładają rękawiczki
Świeże pieczywo to coś, co kocha niemal każdy z nas. Jednak czy udając się do dyskontów lub hipermarketów, gdzie chleb, bułeczki i inne wypieki są na wyciągnięcie ręki, zastanawiamy się, czy to dobre rozwiązanie? O ile jakość pieczywa bardzo częst...
-
Czym umyć ręce po orzechach? Trzy sposoby na pozbycie się ciemnych plam po obieraniu
Orzechy włoskie to bardzo dobra i zdrowa przekąska, ale żeby je zjeść, najpierw trzeba wydobyć je z łupiny. W czasie obierania pozostawiają na dłoniach plamy, które dość trudno jest usunąć. Czym umyć ręce po orzechach? Jakie środki zastosować?...
-
Bąblowiec, Salmonella, E. coli - jak się ustrzec przed zakażeniem? Czy mycie, mrożenie i gotowanie wystarczą? Ekspert wyjaśnia
Pewnie nieraz słyszałeś, że nie zachorujesz na bąblowicę, jeśli najpierw umyjesz jagody pod bieżącą wodą. Albo że salmonelli z jajek pozbędziesz się za pomocą wrzątku. Czy to prawda? Zapytaliśmy eksperta.