Rozpoczyna się sezon na orzechy włoskie. Warto po nie sięgać, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych. Będą świetnym zamiennikiem np. dla niezdrowych i wysoko przetworzonych chrupek. Jedynym mankamentem orzechów włoskich jest brudzenie dłoni podczas obierania. Na rękach zostają wtedy brzydkie, ciemne plamy. Jak się ich pozbyć? Jest na to kilka sposobów.
Jedzenie orzechów włoskich wiąże się z plamami, które pozostawiają na dłoniach podczas obierania. Dzieje się tak ze względu na występujący w orzechach, łupinach, liściach i korzeniach związek barwiący - juglon. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że później dłonie bardzo trudno domyć. Do usunięcia plam nie wystarczy zwykła woda z mydłem. Co zatem powinniśmy zrobić?
Jakie środki wybrać do wyczyszczenia plam po orzechach?
Pierwszą polecaną metodą jest zastosowanie octu winnego. Wystarczy nanieść płatkiem kosmetycznym odrobinę octu na skórę i lekko potrzeć zabrudzoną powierzchnię.
Kolejnym sposobem będzie kwasek cytrynowy. Należy rozpuścić odrobinę w wodzie i umyć ręce roztworem. Można też użyć zwykłego soku z cytryny. Wystarczy odciąć kawałek owocu i potrzeć nim plamy na skórze.
Trzecią metodą jest połączenie ze sobą dwóch poprzednich. Taka mieszanka octu i kwasku doskonale usunie zabrudzenie. Po zaaplikowaniu roztworu ręce trzeba wypłukać pod bieżącą wodą.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl