• Link został skopiowany

Nie dotykaj pączków w sklepie. Pokazała lepszy sposób na sprawdzenie świeżości. "Nie warto ryzykować"

W tym roku tłusty czwartek obchodzimy 27 lutego. W tym czasie w sklepach kuszą pączki z różnymi nadzieniami. Najbardziej zależy nam jednak na tym, żeby były miękkie i rozpływały się w ustach. Jak rozpoznać świeży towar? Wbrew pozorom wcale nie trzeba go macać.
Pączek https://www.instagram.com/panparagon
Pączek https://www.instagram.com/panparagon

Jeśli kupujecie pieczywo albo ciastka w dyskontach, na pewno zauważyliście, że klienci mają tendencję do dotykania ich gołymi rękami. W ten sposób chcą sprawdzić świeżość produktów. Mimo dostępności jednorazowych rękawiczek wiele osób z nich nie korzysta. Mało kto wie też o pewnym triku, który pomoże określić miękkość pączków bez macania ich. Wystarczy spojrzeć na karton.

Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je moja babcia

Jak poznać, że pączek jest świeży? Nie dotykaj, tylko sprawdź datę

Sprytnym mykiem podzieliła się jedna z użytkowniczek Instagrama, która publikuje filmiki pod nazwą @panparagon. Jest on o wiele bardziej higieniczny, niż dotykanie słodkości w foliowych rękawiczkach. To bardzo przydatna wiedza, zwłaszcza tuż przed tłustym czwartkiem, gdzie każdy będzie chciał upolować jak najbardziej miękki produkt.

Wszyscy znamy tych "macających" kontrolerów jakości. A pod koniec dnia wszystkie pączki wyglądają, jakby czołg po nich przejechał

- napisała kobieta w opisie do nagrania. Jeśli chcesz uniknąć kupienia suchego ciastka, sprawdź datę rozmrożenia. - To właśnie po niej można rozpoznać, czy produkt jest wciąż świeży. Taka informacja zazwyczaj umieszczona jest gdzieś z boku opakowania - wyjaśniła instagramerka.

 

Jak rozpoznać świeże pączki? Zwróć uwagę na lukier

Zazwyczaj pączek dostępny w dyskoncie jest głęboko mrożony, o długim składzie. - Jeśli rozmrożony był kilka dni temu, to chyba nie warto ryzykować - powiedziała użytkowniczka. Wskazówki w tej sprawie udzieliła też Katarzyna Bosacka, która przez lata badała sklepowe produkty. - Dobry pączek będzie miał białą obwódkę, co świadczy, że ciasto było dobrze wyrobione. Takie ciasto w czasie smażenia nie zanurza się w połowie, ale mniej więcej w 1/3 wysokości pączka, nie chłonie też tłuszczu. Po przewróceniu pączka na druga stronę smażenia, pośrodku pozostaje biała obwódka. Świeży pączek będzie miał ładnie przylegający lukier. Lukier popękany świadczy o tym, że był smażony dzień, a nawet kilka dni temu - mówiła w rozmowie z "Show News".

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: