Przepis na szybkie ciastka przyda się właściwie każdemu: temu, kto lubi piec, temu, kto często ma ochotę na słodycze oraz temu, kto chciałby zejść coś na słodko, ale nie chce mu się ani iść do sklepu, ani zbyt długo siedzieć w kuchni. Receptura, którą chcemy ci zaproponować, jest rozwiązaniem na wszystkie te bolączki. Składniki wystarczy bowiem tylko wymieszać ze sobą w odpowiedniej kolejności, a potem ułożyć kawałki ciasta na blaszce i upiec. Tak, takie proste są nasze pieguski. Przepis zajmie ci nie więcej niż 25-30 minut, z czego 15 to samo pieczenie.
Składniki na ok. 15 ciastek:
Do ciasteczek można użyć też innych dodatków. Dobrze sprawdzą się np. posiekane orzechy.
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. W osobnym naczyniu cukier biały i brązowy ucieramy z masłem na jasną, puszystą masę. Wbijamy do niej jajko i chwilę miksujemy. Suche składniki partiami przesiewamy do mokrych. Mieszamy.
Do masy na pieguski dosypujemy żurawinę (można ją jeszcze pokroić na drobniejsze kawałki) oraz posiekaną czekoladę lub czekoladowe kropelki. Mieszamy ostrożnie ciasto, tak by dokładnie rozprowadzić w nim dodatki.
Od ciasta odrywamy kawałki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i formujemy w kulkę. Lekko spłaszczamy w dłoniach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętamy, by zachować odstępy. Domowe pieguski pieczemy przez około 15 minut w 175 stopniach Celsjusza. Studzimy najpierw przez chwilę w piekarniku, a potem wyjmujemy i studzimy do końca już na blacie.
Z przepisu wychodzi około 15 piegusków. Wiele zależy jednak od tego, jak duże kawałki ciasta będziesz odrywać i układać na blaszce.