Z tego przepisu wychodzą mi najlepsze pieguski. Do działu ze słodyczami już nie chodzę

Pieguski to takie ciasteczka, po które ręka aż sama chce sięgać. Zwłaszcza jeśli są zrobione w domu od A do Z. Ja sprawdziłam kilka przepisów na ciastka i ten jest jednym z moich ulubionych. Jeśli szukasz szybkiej, słodkiej przekąski na weekend lub popołudnie po pracy, wypróbuj ten przepis na pieguski.

Przepis na szybkie ciastka przyda się właściwie każdemu: temu, kto lubi piec, temu, kto często ma ochotę na słodycze oraz temu, kto chciałby zejść coś na słodko, ale nie chce mu się ani iść do sklepu, ani zbyt długo siedzieć w kuchni. Receptura, którą chcemy ci zaproponować, jest rozwiązaniem na wszystkie te bolączki. Składniki wystarczy bowiem tylko wymieszać ze sobą w odpowiedniej kolejności, a potem ułożyć kawałki ciasta na blaszce i upiec. Tak, takie proste są nasze pieguski. Przepis zajmie ci nie więcej niż 25-30 minut, z czego 15 to samo pieczenie

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na szybkie ciastka amoniaczki

Jak zrobić pieguski? Przepis, który zapiszesz w zeszycie złotymi zgłoskami

Składniki na ok. 15 ciastek:

  • 200 g mąki pszennej tortowej,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 100 g drobnego cukru białego,
  • 90 g cukru brązowego,
  • jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobina soli,
  • 80 g suszonej żurawiny (można pominąć),
  • tabliczka gorzkiej czekolady lub czekoladowe kropelki.

Do ciasteczek można użyć też innych dodatków. Dobrze sprawdzą się np. posiekane orzechy.

Przepis na ciasteczka pieguski
Przepis na ciasteczka pieguski archiwum prywatne

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. W osobnym naczyniu cukier biały i brązowy ucieramy z masłem na jasną, puszystą masę. Wbijamy do niej jajko i chwilę miksujemy. Suche składniki partiami przesiewamy do mokrych. Mieszamy.

Do masy na pieguski dosypujemy żurawinę (można ją jeszcze pokroić na drobniejsze kawałki) oraz posiekaną czekoladę lub czekoladowe kropelki. Mieszamy ostrożnie ciasto, tak by dokładnie rozprowadzić w nim dodatki

Od ciasta odrywamy kawałki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i formujemy w kulkę. Lekko spłaszczamy w dłoniach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętamy, by zachować odstępy. Domowe pieguski pieczemy przez około 15 minut w 175 stopniach Celsjusza. Studzimy najpierw przez chwilę w piekarniku, a potem wyjmujemy i studzimy do końca już na blacie.

Z przepisu wychodzi około 15 piegusków. Wiele zależy jednak od tego, jak duże kawałki ciasta będziesz odrywać i układać na blaszce.

Więcej o: