Zanim zrobiłam te rogaliki po raz pierwszy, byłam pełna obaw. Nie chciało mi się wierzyć, że pyszny deser można zrobić z tak niewielu składników. Ostatecznie jednak przekonałam się, że moja podejrzliwość była zupełnie bezpodstawna. Rogalików zrobiłam aż 50 i trudno było i mnie, i mojemu mężowi powstrzymać się, by nie zjeść wszystkich jednego dnia (na pewno nie byłoby to mądre posunięcie z naszej strony...). Jak zrobić rogaliki z trzech składników? Na ciasto potrzebujesz tylko: mąki, masła i kwaśnej śmietany. Czwarty składnik to ulubione nadzienie. Możesz wybrać zarówno krem czekoladowy, jak i konfiturę lub dżem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Masło pokrój w kostkę. Wymieszaj w misce z mąką i kwaśną śmietaną. Najpierw wszystko rozdrobnij palcami, a potem szybko zagnieć w jednolite ciasto. Uformuj kulę, owiń folią do żywności i schowaj do lodówki na godzinę. Jeśli zależy ci na czasie, możesz włożyć ciasto na rogaliki do zamrażarki na ok. 15-20 minut.
Gdy ciasto się schłodzi, podziel je na cztery równe kawałki. Po kolei rozwałkowuj każdą na płaski okrąg. Podziel go na cztery części i wytnij z nich trójkąciki - można to wygodnie zrobić nożem do krojenia pizzy. U podstawy trójkątów kładź porcję nadzienia i zwijaj ciasto właśnie od podstawy, aż do spiczastego czubka.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej rogaliki, zachowując odstępy. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Po ostygnięciu posyp rogaliki z trzech składników cukrem pudrem. Możesz też ewentualnie polać je domowej roboty lukrem, najlepiej takim z dodatkiem soku z cytryny, żeby przełamać słodycz.
Ciasteczka możesz przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszce. Zachowają świeżość jeszcze przez około 2-3 trzy dni, potem mogą zacząć wysychać. Gwarantujemy jednak, że rogaliki są tak dobre, że długo nie poleżą. Szczególnie, jeśli masz dużą rodzinę.