Łatwiejszego przepisu nie znajdziesz. Te rogaliki zrobisz z 3 składników

To jeden z moich ulubionych wypieków. Rogaliki trzyskładnikowe robi się bardzo łatwo i ekspresowo. Ciasto wystarczy tylko zagnieść w kulę i schłodzić. Nadanie rogalikom charakterystycznego kształtu też nie jest trudne. Do środka z kolei możesz włożyć takie nadzienie, jakie tylko chcesz. Skoro już wytrąciliśmy ci z ręki wszystkie wymówki, nie czekaj, tylko zrób nasze rogaliki z trzech składników.

Zanim zrobiłam te rogaliki po raz pierwszy, byłam pełna obaw. Nie chciało mi się wierzyć, że pyszny deser można zrobić z tak niewielu składników. Ostatecznie jednak przekonałam się, że moja podejrzliwość była zupełnie bezpodstawna. Rogalików zrobiłam aż 50 i trudno było i mnie, i mojemu mężowi powstrzymać się, by nie zjeść wszystkich jednego dnia (na pewno nie byłoby to mądre posunięcie z naszej strony...). Jak zrobić rogaliki z trzech składników? Na ciasto potrzebujesz tylko: mąki, masła i kwaśnej śmietany. Czwarty składnik to ulubione nadzienie. Możesz wybrać zarówno krem czekoladowy, jak i konfiturę lub dżem.

Zobacz wideo Zobacz też inny nasz przepis na rogaliki. Tym razem z makiem

Przepis na rogaliki z trzech składników. Prostszy nawet niż konstrukcja cepa

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 330 g kwaśnej śmietany,
  • 200 g zimnego masła,
  • wybrane nadzienie.

Sposób przygotowania:

Masło pokrój w kostkę. Wymieszaj w misce z mąką i kwaśną śmietaną. Najpierw wszystko rozdrobnij palcami, a potem szybko zagnieć w jednolite ciasto. Uformuj kulę, owiń folią do żywności i schowaj do lodówki na godzinę. Jeśli zależy ci na czasie, możesz włożyć ciasto na rogaliki do zamrażarki na ok. 15-20 minut.

Gdy ciasto się schłodzi, podziel je na cztery równe kawałki. Po kolei rozwałkowuj każdą na płaski okrąg. Podziel go na cztery części i wytnij z nich trójkąciki - można to wygodnie zrobić nożem do krojenia pizzy. U podstawy trójkątów kładź porcję nadzienia i zwijaj ciasto właśnie od podstawy, aż do spiczastego czubka. 

embed

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej rogaliki, zachowując odstępy. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Po ostygnięciu posyp rogaliki z trzech składników cukrem pudrem. Możesz też ewentualnie polać je domowej roboty lukrem, najlepiej takim z dodatkiem soku z cytryny, żeby przełamać słodycz.

Jak przechowywać rogaliki trzyskładnikowe?

Ciasteczka możesz przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszce. Zachowają świeżość jeszcze przez około 2-3 trzy dni, potem mogą zacząć wysychać. Gwarantujemy jednak, że rogaliki są tak dobre, że długo nie poleżą. Szczególnie, jeśli masz dużą rodzinę.

Więcej o: