Zrobiłam ją w weekend i na pewno wrócę do tego przepisu. Nie mogłam przestać jej jeść

Ciasta niewymagające pieczenia zapisane są w naszych przepiśnikach. Wykorzystuje się je zawsze, gdy chce się zrobić coś pysznego i szybkiego. Do listy ulubionych ciast można dzisiaj dopisać jeszcze jedną pozycję. Biszkopty, krem, galaretka i owoce - czy to nie brzmi jak połączenie idealne?

Błyskawiczne ciasta bez pieczenia są również popularne w okresie zimowym. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, a do tego nie potrzebujemy do nich sprzętów, które nie zawsze mamy w zasięgu ręki. Dodatkowo zazwyczaj mają one bardzo krótszą listę składników i można je zrobić od razu, bez spaceru do sklepu.

Zobacz wideo Kryzysowa tarta jabłkowa - szybkie, ale efektowne ciasto

Naszą propozycją na szybki przysmak jest napoleonka bez pieczenia. Jedynie co musisz w niej zrobić to wymieszać składniki, a później ułożyć je do blaszki. Połączenie budyniowej masy ze słodką galaretką i owocami sprawia, że zapomina się o wszystkich innych deserach.

Przepis na napoleonkę bez pieczenia

Składniki na masę budyniową

  • 750 ml mleka,
  • 200 g masła,
  • pół szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 żółtka,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej.

Składniki dodatkowe

  • 2 galaretki malinowe,
  • 300 g świeżych malin,
  • 800 ml wrzątku,
  • opakowanie biszkoptów.

Sposób przygotowania

  1. Do średniego garnka wlej pół litra mleka i wrzuć do niego podzielone na mniejsze kawałki masło. Postaw go na średnim ogniu i cały czas mieszając doprowadź do rozpuszczenia tłuszczu. Gdy będzie gotowe, zdejmij z palnika i odstaw na bok.
  2. Do miski wsyp pół szklanki cukru, dorzuć również oddzielone od białek trzy żółtka, szklankę mleka, cukier waniliowy, a także przesianą przez sitko mąkę pszenną. Całość miksuj na średnich obrotach miksera do momentu połączenia.
  3. Przygotowaną masę przelej do gotującego się mleka z masłem. Całość energicznie połącz za pomocą trzepaczki, mieszaj do momentu zgęstnienia i utworzenia się budyniu. Masa powinna być jednolita i pozbawiona grudek.
  4. Dno przygotowanej blaszki wyłóż papierem do pieczenia, a na nim poukładaj biszkopty. Tak przygotowane wyłóż gorącą masą i wyrównaj za pomocą łyżki. Przykryj całość kolejną warstwą biszkoptów odstaw do całkowitego wystudzenia.
  5. W tym czasie do miski wsyp dwie galaretki malinowe i zalej je wrzątkiem. Energicznie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie odstaw do lekkiego wystudzenia.
  6. Gdy galaretka będzie chłodniejsza, wylej ją na przygotowane ciasto i ułóż w niej przemyte maliny.
  7. Tak przyrządzony deser włóż do lodówki i pozostaw go tam najlepiej na całą noc. Dzięki temu obie masy stężeją, a podczas podawania nic nie będzie się rozlewać. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.