Ciasta niewymagające pieczenia zapisane są w naszych przepiśnikach. Wykorzystuje się je zawsze, gdy chce się zrobić coś pysznego i szybkiego. Do listy ulubionych ciast można dzisiaj dopisać jeszcze jedną pozycję. Biszkopty, krem, galaretka i owoce - czy to nie brzmi jak połączenie idealne?
Fot. Shutterstock, photocrew1
REKLAMA
REKLAMA
Błyskawiczne ciasta bez pieczenia są również popularne w okresie zimowym. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, a do tego nie potrzebujemy do nich sprzętów, które nie zawsze mamy w zasięgu ręki. Dodatkowo zazwyczaj mają one bardzo krótszą listę składników i można je zrobić od razu, bez spaceru do sklepu.
REKLAMA
Zobacz wideo Kryzysowa tarta jabłkowa - szybkie, ale efektowne ciasto
Naszą propozycją na szybki przysmak jest napoleonka bez pieczenia. Jedynie co musisz w niej zrobić to wymieszać składniki, a później ułożyć je do blaszki. Połączenie budyniowej masy ze słodką galaretką i owocami sprawia, że zapomina się o wszystkich innych deserach.
Przepis na napoleonkę bez pieczenia
Składniki na masę budyniową
750 ml mleka,
200 g masła,
pół szklanki cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
3 żółtka,
3/4 szklanki mąki pszennej.
Składniki dodatkowe
2 galaretki malinowe,
300 g świeżych malin,
800 ml wrzątku,
opakowanie biszkoptów.
Sposób przygotowania
Do średniego garnka wlej pół litra mleka i wrzuć do niego podzielone na mniejsze kawałki masło. Postaw go na średnim ogniu i cały czas mieszając doprowadź do rozpuszczenia tłuszczu. Gdy będzie gotowe, zdejmij z palnika i odstaw na bok.
Do miski wsyp pół szklanki cukru, dorzuć również oddzielone od białek trzy żółtka, szklankę mleka, cukier waniliowy, a także przesianą przez sitko mąkę pszenną. Całość miksuj na średnich obrotach miksera do momentu połączenia.
Przygotowaną masę przelej do gotującego się mleka z masłem. Całość energicznie połącz za pomocą trzepaczki, mieszaj do momentu zgęstnienia i utworzenia się budyniu. Masa powinna być jednolita i pozbawiona grudek.
Dno przygotowanej blaszki wyłóż papierem do pieczenia, a na nim poukładaj biszkopty. Tak przygotowane wyłóż gorącą masą i wyrównaj za pomocą łyżki. Przykryj całość kolejną warstwą biszkoptów odstaw do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie do miski wsyp dwie galaretki malinowe i zalej je wrzątkiem. Energicznie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie odstaw do lekkiego wystudzenia.
Gdy galaretka będzie chłodniejsza, wylej ją na przygotowane ciasto i ułóż w niej przemyte maliny.
Tak przyrządzony deser włóż do lodówki i pozostaw go tam najlepiej na całą noc. Dzięki temu obie masy stężeją, a podczas podawania nic nie będzie się rozlewać.