mity
-
Podczas burzy nie gotuj rosołu, makaron oblej zimną wodą. Czy te kuchenne zasady to tylko zwykłe mity?
Przekazywane z pokolenia na pokolenie zasady przygotowywania różnych potraw towarzyszą nam na co dzień. Ale wiele z nich nie ma nic wspólnego z prawdą. Wyjaśniamy, które kuchenne praktyki śmiało można sobie odpuścić.
-
Rozcieńczony alkohol kojarzy się z gorszymi barami? Okazuje się, że dolanie wody do whisky poprawia jej smak
"Chrzczone" piwo kojarzy nam się z kiepskimi barami, których właściciele chcą zaoszczędzić na trunkach. Czy jednak rozcieńczanie alkoholu to zawsze zły pomysł? Nie w wypadku whisky. Obalamy ten i kilka innych mitów dotyczących napojów alkoholowych.
-
Ciasto należy zawsze mieszać w jedną stronę, a do ubijanych białek dodawać sól - kulinarne fakty czy mity? Ekspert wyjaśnia
Latami wierzymy w pewne "kulinarne prawdy", często przekazywane nam przez babcie czy mamy. O to, czy rzeczywiście są faktami, czy może jedynie mitami, zapytaliśmy dr inż. Andrzeja Janickiego z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
-
Brudne kubki po jogurcie, butelki po oleju, kartony po sokach - gdzie wyrzucać śmieci po produktach spożywczych?
Segregować trzeba, bo niedługo Ziemia utonie w śmieciach, a dodatkowo może to kosztować o wiele więcej, niż narzucają obecnie samorządy i firmy zajmujące się utylizacją odpadów. Co jednak, gdy macie w ręku karton po soku albo brudny słoik? Do...
-
Kawę należy pić z umiarem, a po 18-tej jeść wręcz trzeba. Na warsztacie 5 popularnych mitów żywieniowych
Poradniki co rusz publikują nowe porady i zalecenia odnośnie do sposobów odżywiania. Niestety, często są one sprzeczne. Gdzie więc jest złoty środek? Jeść czy nie jeść? Pić czy nie pić? Pytamy dietetyka.