Knedle z truskawkami stryja Staszka. Są mięciutkie i puszyste dzięki zasadzie szklanki

W sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się pierwsze truskawki. Co pysznego można z nich zrobić? Oczywiście delikatne i mięciutkie knedle z truskawkami. Dziś mamy dla was przepis, który do perfekcji opanował stryj Staszek, który od lat uprawia truskawki pod Rzeszowem. Sekretem jest najzwyklejsza szklanka.

Więcej przepisów na dania z truskawkami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jaka potrawa przychodzi wam do głowy, kiedy pomyślicie o wakacjach na wsi? Oczywiście truskawki pod każdą postacią. Dziś mamy dla was przepis na knedle z truskawkami, którymi zajadałam się w dzieciństwie, kiedy przyjeżdżałam na wakacje do brata mojego taty - stryja Staszka spod Rzeszowa. Stryjek miał swoją żelazną zasadę - na pół kilograma ziemniaków dodawał szklankę mąki. Dzięki temu knedle wychodziły mięciutkie i delikatne. Co ciekawe, stryjek zawsze używał tej samej szklanki, odrobinę mniejszej niż takie, z których pijemy - miała pojemność 200 ml. Nazywał ją "knedlową szklanką" i nikt poza nim nie miał prawa jej używać. 

Zobacz wideo

Knedle z truskawkami - przepis stryja Staszka

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków (najlepsze będą te odmiany mączystej)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 2 średnie jajka
  • szczypta soli
  • truskawki 
  • cukier
  • do podania: śmietana, cynamon

Sposób wykonania:

  1. Knedle robi się w bardzo podobny sposób jak kopytka. Obrane i ugotowane ziemniaki ostudź i przeciśnij przez praskę. Możesz je także zmielić w maszynce. 
  2. Do rozgniecionych ziemniaków dodaj jajka, szczyptę soli i pół szklanki mąki. Zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dosypując resztę maki. 
  3. Truskawki włóż na chwile do miski z zimną wodą i odrobiną soli - wówczas łatwiej pozbędziesz się zanieczyszczeń. Następnie oderwij szypułki i delikatnie oprósz owoce cukrem. Odstaw na chwilę. 
  4. Z wyrobionego ciasta odrywaj kawałki i uformuj je w dłoniach w kulki. Następnie każdą z nich spłaszcz i na środku połóż truskawkę. Następnie szczelnie zalep.
  5. W dużym garnku zagotuj wodę z niewielką ilością soli. Wrzucaj partiami knedle i gotuj przez 3-4 minuty od czasu wypłynięcia. 
  6. Ugotowane knedle podawaj w swój ulubiony sposób - szczególnie polecam podawać je ze śmietaną i szczyptą cynamonu. 

Wskazówka: Żeby ciasto było bardziej elastyczne, możesz dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Uważaj jednak z jej ilością - jesli dodasz za dużo, knedle będą twarde. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.