prosty przepis
-
Pokrój w plastry, podsmaż i zasyp serem. Prosta i sycąca zapiekanka ziemniaczana gotowa w godzinę. Robotę robi ten składnik
Czasem proste rozwiązania, to te najlepsze. Banalna w przygotowaniu zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym nie wymaga doświadczenia kulinarnego, a robi ogromne wrażenie na gościach. Jej swojski, a zarazem nietuzinkowy smak rozpieści podniebieni...
-
Sekret idealnych naleśników? Magda Gessler radzi, by wymienić jeden składnik. Dzięki temu ciasto będzie ultra puszyste
Jakie są idealne naleśniki? Przede wszystkim delikatne w smaku, miękkie i lekkie jak chmurka. Nikt w końcu nie chce zapychać się grubym i tłustym plackiem z samego rana. Przygotowanie doskonałych naleśników Magda Gessler opanowała do perfekcji....
-
Aromatyczny i sycący krem z cukinii. Przepis na leniwy, jesienny obiad. Zjedz z grzankami lub prażoną cebulką
Szukasz pomysłu na prosty i zdrowy obiad? Najsmaczniejszą propozycją jest niewątpliwie krem z cukinii. Przepis na tę aromatyczną zupę jest banalnie prosty, wykorzystuje sezonowe warzywa i smakuje obłędnie z dodatkiem chrupiących grzanek. Tym obiad...
-
Wegańskie ciasto czekoladowe to kulinarny hit. Jest bezglutenowe, bezcukrowe i zrobisz je zupełnie bez pieczenia
Bezglutenowe i bezcukrowe wegańskie ciasto czekoladowe. Jedni powiedzą, że to wymysł, ale my mówimy, że to deser idealny. Smakuje obłędnie, robi wrażenie wizualne i jest zdecydowanie zdrowszy niż tradycyjne ciasta. Do tego boskie połączenie daktyl...
-
Jak przyrządzić boczniaki? Zrób z nich grzybowe nuggetsy w chrupiącej panierce. Z ostrym sosem smakują jak marzenie
Boczniaki z biegiem lat stają się coraz bardziej popularne. Szczególną sympatią darzą je wegetarianie i weganie, dla których grzyby te potrafią być zdrowym i smacznym substytutem mięsa. Z boczniaków można przygotować znakomite flaki lub podsmażyć ...
-
Dodaj 3 łyżki tej przyprawy i ciesz się najlepszymi faszerowanymi cukiniami pod słońcem. Ten smak deklasuje konkurencję
Faszerowane warzywa to już klasyka. Dobrym nadzieniem można napełnić paprykę, bakłażana, czy też cukinię. Standardowa wersja z mięsem mielonym mogła się jednak wielu osobom już przejeść. Warto urozmaicić farsz i tchnąć w potrawę nowe życie. Z...
-
Każdy bar mleczny musiał serwować to danie. To danie rodem z PRL-u. Zachwycisz nimi nawet teściową
Czego potrzebujesz, by przygotować idealne kluski leniwe? W gruncie rzeczy wystarczy ci pięć składników. Na koniec polej leniwe słodką bułką tartą i ciesz się smakiem, który Polacy znają od lat. Obiad w tej wersji zasmakuje zarówno młodszemu, jak ...
-
Ten bezmięsny obiad zawróci ci w głowie. Kotlety z tofu w chrupiącej panierce deklasują tradycyjne schabowe
W twojej lodówce zalega tofu, a ty nie wiesz co z nim zrobić? Przygodę z tym składnikiem zacznij od przygotowania chrupiących kotletów. Poza panierką liczy się też marynata. To dzięki niej danie będzie smaczne i wyjątkowe. Gdy tylko poczujesz ten...
-
Do cukinii wbij jajko i zblenduj. Tak smacznych placków jeszcze nie jadłaś
Jesień to sezon nie tylko na dynie i śliwki, ale również na lubianą przez wszystkich cukinię. Można z niej zrobić znakomity i wegetariański pasztet, najróżniejsze przetwory, a nawet słodki dżem. Tym razem postaw jednak na klasykę i przygotuj...
-
Lasowiackie gołąbki według przepisu Magdy Gessler. Nie uwierzysz co wchodzi w skład pysznego farszu
Magda Gessler to popularna polska restauratorka, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Jej restauracje cieszą się uznaniem, a rewolucje, które przeprowadza w ramach swojego programu telewizyjnego to często strzał w dziesiątkę. Celebrytka dzieli s...
-
Prosta zapiekanka ziemniaczana gotowa w godzinę. Ważny jest ten składnik
-
Siniak rośnie pod jodłami i udaje najsmaczniejsze grzyby. Uważaj z jedzeniem
-
Nie każdemu w różu do twarzy. Sposoby na pielęgnację skóry z tendencją do zaczerwienieniaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Te kluseczki z 3 składników biją kopytka na głowę. Przyda się biały napój
-
Weź wczorajszy rosół, trochę sera i czosnek. Takiej zupy nie zjesz nigdzie
- Zdrowe carpaccio z buraka jak z restauracji - jak je zrobić i do czego serwować?
- Przed tobą najtrudniejszy quiz o jajkach. Na komplet mogą liczyć tylko smakosze!
- Jak mrozić drożdże, aby nie straciły swoich właściwości? Trzy ważne zasady
- Dominikańczyk poszedł do baru mlecznego. Co ocenił najlepiej? Wcale nie pierogi
- Nie ma szybszego przepisu na sernik. Zrobisz go w 20 minut, bez piekarnika
-
Moja babcia robi ten przysmak każdej jesieni. Najpierw zbiera kanie, a potem smaży je w tym cieście. Są palce lizać
Nie wiesz, jak przygotować kanie? Sposobów jest wiele i każdy jest smaczny. Mimo to kanie w mleku wyróżniają się swoją delikatnością i czasem przyrządzenia. To pyszne danie z grzybów zrobisz już w pół godziny, a zasmakuje nawet wymagającej teściowej.
-
Sycące danie z narodowego warzywa Polaków. Zupa cebulowa tej jesieni rozgrzeje serca i brzuchy wszystkich smakoszy
O Polsce mówi się żartobliwie, że to kraj kwitnącej cebuli. Nie da się jednak ukryć, że warzywo to jest używane bardzo często w polskiej kuchni, a jego zapasy z pewnością znajdują się w większości polskich domów. Doceń cebulę tej jesieni i przygot...
-
Przygotuj scypę, czyli małopolski przysmak. Jest tania i prosta w przyrządzeniu
Szukasz taniego i prostego przepisu na pyszną zupę? Scypa nada się idealnie. W Małopolsce nazywa się ją "zupą biedaków". Wszystko dlatego, że zamiast na mięsnym lub warzywnym bulionie, gotuje się ją wyłącznie na mleku i wodzie. W końcu to każdy...
-
Karpatka z mascarpone, czyli proste ciasto przełożone słodkim kremem. Goście o dokładkę będą błagać na kolanach
Karpatka to jedno z tradycyjnych polskich ciast, które swoją nazwę zawdzięcza oczywiście Karpatom. Wszystko ze względu na pofalowany wierzch, który do złudzenia przypomina góry. Choć w wersji standardowej jest to pyszny deser, to z dodatkiem pewne...
-
Placki z cukinii bez mąki? Pszenny składnik łatwo zastąpisz innym produktem. Podawaj je z ulubionym sosem lub jedz na sucho
Ten Nie da się ukryć, że koniec lata to czas cukiniowego szału. Gospodynie przygotowują cukinie w occie, w orientalnej zalewie lub chrupiącej panierce. Tymczasem tradycyjne placki schodzą na dalszy plan, a to wielka szkoda. To pyszne i sycące dani...
-
Ewa Wachowicz radzi, by jabłka nadziać serem i zapiec w piekarniku. Żurawinę zaś namocz w tym trunku
Ewa Wachowicz nigdy nie zawodzi. Polacy uwielbiają jej przepisy od lat i z pewnością każdemu przypadnie do gustu jesienna propozycja z jabłkami w roli głównej. Polska dziennikarka i prezenterka telewizyjna podzieliła się wyjątkowo korzenną i słodk...
-
Obiad typu "przegląd tygodnia", czyli znakomita zupa warzywna. Przepis jest banalnie prosty i łatwo go modyfikować
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Zajrzyj do lodówki i wymieć z niej wszystkie resztki. Otwarta od dwóch dni śmietana, samotna łodyga pora i więdnąca już marchew. Wszystkie te składniki przydadzą się, by przygotować wyborną zupę warzywną w duchu...
-
Przepis mojego dziadka na wyśmienity sok z winogron. Wystarczą trzy składniki i odrobina wolnego czasu, by wyczarować to cudo
Gdy mój dziadek przygotowuje ten sok, wiadomo już, że koniec lata zbliża się wielkimi krokami. Sok z czarnych winogron jest wyśmienitym dodatkiem do wody mineralnej i herbaty. Co więcej, jest naprawdę zdrowy i warto spożywać go całą zimę.
-
Ulubione danie wszystkich grzybiarzy, czyli sycąca zapiekanka ziemniaczana z grzybami. Wykorzystaj własne zbiory
Trudno wyobrazić sobie coś pyszniejszego niż ziemniaki z serem i grzybami. To iście jesienne danie jest nie tylko ekspresowe w przygotowaniu, ale również banalnie proste. Z takim obiadem poradzi sobie każdy, a wrażenia smakowe zapadną w pamięć na...
-
Idealna przekąska na jesień, czyli jak zrobić cynamonki z ciasta francuskiego. Ekspresowy deser zachwyci wszystkich
Cynamonki to jedne z najbardziej lubianych słodkich przekąsek. Pasują idealnie na jesień i zimę, a do tego są banalnie proste w przygotowaniu. Zapomnij o drożdżowym cieście i godzinnych przygotowaniach. Cynamonowe bułeczki przygotujesz również z...
-
Szybkie ciasto czekoladowe z jabłkami. Moja babcia robi je każdej jesieni, a deser znika z blachy nim zdąży wystygnąć
Ciasto czekoladowe z jabłkami to doskonała propozycja na weekendowy deser. Kwaskowatość owoców doskonale łączy się bowiem ze słodyczą czekolady. Ponadto ciasto to przygotujesz w przeciągu kwadransa. Możesz zaskoczyć nim nawet niezapowiedzianych...
-
Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić zapiekane jabłka z serem i żurawiną. Takiego deseru jeszcze nie jedliście
Jesień to idealna pora na korzenne i słodkie potrawy. Poza licznymi przetworami i aromatycznymi ciastami, warto znaleźć czas na przygotowanie jabłek w tej odsłonie. Zapomnij o szarlotce lub jabłkach z ryżem. Przepis Ewy Wachowicz deklasuje...
-
Jogurtowe ciasto ze skyrem i śliwkami, czyli ekspresowy deser do zrobienia w 10 minut. Goście będą bić się o przepis
Jesień to niewątpliwie idealny czas na jedzenie śliwek. O tej porze roku smakują najlepiej, a świeże zbiory cieszą oko na okolicznych straganach. Jeśli po przygotowaniu przetworów zostanie ci trochę owoców, warto wykorzystać je do zrobienia...
-
Zupa nic, czyli doskonała propozycja na słodkie śniadanie. Przypomnisz sobie smaki dzieciństwa i poprawisz humor od rana
Zupa nic to nic innego jak gęsta zupa mleczna. Puszysta masa z mleka i jajek jest obłędnie słodka, a do tego bardzo sycąca. Wszystkiego dopełnia mocny aromat wanilii, który czyni to danie idealną propozycją na jesienne i zimowe śniadanie. Ciepła i...
-
Ten cierpki owoc nadaje się idealnie do domowych wypieków. Pędź do ogródka, a potem upiecz ciasto z aronią
Aronia, choć cierpka i kwaśna, to doskonale nadaje się do wypieków i przetworów. Jej specyficzny smak doskonale komponuje się ze słodyczą ciasta i kruszonki. Przygotuj jesienne ciasto z aronią i przekonaj się sama. Deser zniknie z blachy szybciej...
-
Polka mieszkająca w Korei pokazała, jak zrobić wyśmienite bulgogi. Koreańskie smaki stają się u nas hitem
Polacy coraz chętniej eksplorują kuchnie świata. Włoska, węgierska i indyjska są już nam dobrze znane, dlatego też uwagę wielu smakoszy przyciągają nowe zakątki. Coraz modniejsza staje się Korea, a wraz z nią nie tylko seriale, muzyka i pielęgnacj...
-
Dynia w occie chowa się przy tym przepisie. Mocno korzenny dżem dyniowy poleca się na jesienne śniadanie
Dynia to wręcz warzywny symbol jesieni. Dekorujemy nią domy, oraz przygotowujemy znakomite przetwory i posiłki, które następnie można wspominać cały rok. Warto więc odrobinę jesieni zamknąć w słoiczku i cieszyć się nią o wiele dłużej. Dżem z dyni ...
-
Doskonała przekąska lub pomysł na słodkie śniadanie. Jabłka w cieście naleśnikowym zasmakują każdemu łasuchowi
Brak ci pomysłów na zdrowe przekąski? Zamiast ciastek przygotuj jabłka w cieście. Przemycisz dzięki temu owoce do codziennej diety. Jabłka w cieście naleśnikowym wystarczy oprószyć cukrem i cynamonem, a wszystkie znikną z talerza w mgnieniu oka.
-
Knedle bez ziemniaków są jeszcze smaczniejsze niż tradycyjne. Mączyste bulwy zastąp tym produktem, a nie pożałujesz
Knedle to doskonała propozycja na obiad, szczególnie w okresie późnego lata gdzie wszystkie wyśmienite owoce są słodkie i w dobrej cenie. Można jeść je ze śliwkami, z morelami, ale również z innymi owocami, także mrożonymi. Przygotuj wyborne knedl...
-
Jak usmażyć idealnie chrupiące placki ziemniaczane? Liczą się dwie rzeczy, o których zawsze musisz pamiętać
Placki ziemniaczane to już klasyka. Przy okazji są też podmiotem kulinarnych sporów - czy jeść je z cukrem, ze śmietaną, czy tylko i wyłącznie z mięsnym sosem. Niezależnie od preferencji, wszystkie placki powinny mieć wspólny mianownik. Mianowicie...
-
Żółte jak jesienne liście i puszyste niczym chmurka. Kopytka z dyni to hit, który cieszy oko i podniebienie
Jesień puka już do drzwi, a wraz z nią na straganach pojawiają się piękne i różnokolorowe dynie. Poza rozgrzewającą zupą i obłędnie słodkim ciastem możesz zrobić również kopytka z dyni. Będą mięciutkie, a za sprawą pewnej przyprawy będą dodatkowo...
-
Przepis na soczystą wątróbkę z patelni. Dodaj cebulę, ale z tym składnikiem się wstrzymaj
Nie zawsze mamy siłę i ochotę, by przygotowywać skomplikowane dania, pełne kolorowych warzyw. W takich chwilach ratunkiem może okazać się wątróbka. Jeśli przyrządzisz ją w odpowiedni sposób, będzie soczysta i znakomita. Pamiętaj więc o jednej,...
-
Popisowe śniadanie, które zrobi każdy amator. Weź sześć jajek i wyczaruj pastę kanapkową, którą wszyscy jedli w dzieciństwie
Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Zamiast wymyślać smarowidła z trudno dostępnych składników, lepiej postawić na tradycyjne i lubiane przez wszystkich smaki. Weź sześć jajek, trochę majonezu i wyczaruj pastę, która idealnie...
-
Zabielasz sos pieczarkowy śmietaną? To nie błąd, choć można zrobić to lepiej. Dodaj ten składnik, a uzyskasz kremową konsystencję
Sos z pieczarek to wyborna propozycja do mięs, makaronu lub ziemniaczanych klusek. Przygotowanie takiego sosu nie wymaga wiele pracy ani doświadczenia w kulinariach, dzięki czemu przepis jest szalenie prosty. Warto jednak nieco go urozmaicić i...
-
Ekspresowa pasta kanapkowa z tuńczyka - idealna propozycja na śniadanie i kolację. Zrobisz ją w 10 minut
Tuńczyka nie musisz podawać jedynie w sałatce. Pasta kanapkowa z jego dodatkiem sprawdzi się doskonale na śniadanie i kolację. Możesz posmarować nią pieczywo lub zjeść jak sałatkę. Co więcej, ten tani i prosty przepis przygotujesz w zaledwie 10...
-
Pasta jajeczna z grzybowym twistem. Poza cebulką dodaj świeżych kurek. Pamiętaj jednak, by najpierw zrobić to
Sezon na grzyby w pełni, dlatego warto wykorzystać ten czas mądrze. Podczas kolejnych zakupów kup kurki i przygotuj z nich znakomitą pastę kanapkową. Te złociste grzyby podkręcą smak jajek i majonezu. Domownicy będą się nią zajadać bez końca.
-
Pasztet z cukinii według receptury siostry Anastazji. W tej wersji będzie wilgotny i lekko pikantny
Pasztet z cukinii? Siostra Anastazja robiła go często. Ten przepis jest tak prosty, że wyjdzie nawet największym amatorom. Przy okazji to dobry sposób, by przemycić więcej warzyw do codziennej diety. Biegnij na rynek i kup cukinie, póki są tanie....
-
Koniec nudnych placków ziemniaczanych. Dodaj te dwa składniki. Podkręcą smak
Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Jedni uwielbiają jeść je z cukrem, inni zaś preferują wersję z mięsnymi sosami. Warto jednak nieco zmian zaprowadzić w samym cieście na chrupiące placuszki. Dodaj do ziemniaków te dwa składniki, a...
-
Koleżanka ze Śląska nauczyła mnie jak robić kluski z dziurką. Koniecznie pamiętaj o zasadzie czterech części
Komu można zaufać bardziej w kwestii klusek śląskich niż nie samej Ślązaczce? Koleżanka pokazała mi jak w prosty sposób przygotować te znakomite kluski ziemniaczane. Wystarczą tylko trzy składniki. Co więcej, przepis jest całkowicie wegański. Przy...
-
Geniusz tej potrawy tkwi w prostocie. Weź ziemniaki, boczek i przygotuj danie prosto z Mazur. Nie pożałujesz
Zapiekanka, kopytka, a może kluski śląskie. Co zrobić z nadmiarem ziemniaków? Choć nie ma tu złych odpowiedzi, to najlepszym wyborem będzie to proste danie prosto z Mazur. Wystarczy niewiele składników, by wyczarować to kartoflane cudo. Zawartość...