prosty przepis
-
Żadne zawijasy. Strzelczyk pokazał sprytny sposób na gołąbki. Zrobisz i się nie narobisz
Jak zrobić gołąbki? Ich przygotowywanie to często żmudny i czasochłonny proces. Z tego powodu powstają kolejne metody na to, by go usprawnić. Nic nie przebije jednak pomysłu Tomasza Strzelczyka. Skrócicie sobie tym pracę nawet o kilkadziesiąt minut.
-
To najlepsza pasta do chleba. Słoik na stół, do tego chrupiące pieczywo i przystawka jak ta lala
Pasta z sezonowego warzywa to zdrowa i smaczna alternatywa przetworzonych przekąsek oraz smarowideł na kanapki. Przygotowanie jej jest proste i szybkie, a smak jest obłędny. Jesienią zawsze przygotowuję ją przynajmniej raz w tygodniu, a rodzina ni...
-
W końcu nauczyłam się ugotować idealny ryż. Nie skleja się i nie muszę czyścić przypalonego garnka
Jak ugotować ryż? Choć wydaje się to proste, to wiele osób boryka się z problemami takimi jak m.in. sklejone lub niedogotowane ziarenka. Prawidłowe przygotowanie może znacząco wpłynąć na smak i konsystencję potrawy. Zobaczcie, o czym warto pamiętać.
-
Ciasto jogurtowe - najprostsze jakie widział świat. Rodzina będzie mówić o nim przez cały tydzień
Jeśli należysz do osób, które rzadko coś pieką, ale chcesz zaimponować gościom, to koniecznie postaw na ciasto jogurtowe. Ten puszysty rarytas można łatwo wyczarować z kilku składników, ale efekt jest naprawdę obłędny. Kiedy je przygotowuję, moja...
-
Z dodatkiem tego sezonowego warzywa zawsze znika ze stołu w mig. Zapiekanka o niebo lepsza od lasagne
Latem warto przygotowywać dania na bazie świeżych i sezonowych warzyw. W tym czasie na moim stole króluje m.in. cukinia. Niedawno okryłam danie, w którym smakuje wybitnie dobrze i kradnie serca całej rodziny. Co więcej, przepis jest bardzo prosty....
-
Na to danie czekały wszystkie dzieciaki. Prosty przepis na kluski, które przypomną ci lata dzieciństwa
W latach młodości czekało się na to danie przebierając nogami. Robiły je nasze babcie, mamy, mogliśmy spróbować go również w przedszkolu. Ugotowany makaron ze słodkim sosem truskawkowym, zawsze zjadany był do ostatniego kęsa. Choć nie jest to...
-
Zapomniana zupa wraca do łask. Robert Makłowicz zdradził jak przyrządzić tą kiedyś popularną zupę
Kilka dni temu ukazał się kontrowersyjny ranking dziewięciu najlepszych polskich zup, przygotowany przez portal kulinarny Taste Atlas. Na piątej pozycji znalazła się dziś mało znana, zupa cytrynowa, a umieszczenie jej na liście spotkało się z...
-
Hit internetu idealnym pomysłem na upalne dni. Takich lodów nigdy nie jadłeś, wystarczą trzy składniki
W upalne letnie dni jedyne, o czym pragniemy to nutka orzeźwienia, a lody w takim wypadku zawsze są dobrym pomysłem. Najlepsze to takie, które samemu można zrobić w domu. Z użyciem tych trzech składników dzieci będą cię całować po stopach. Słynny...
-
Jeśli chcesz poczuć się jak na tropikalnej wyspie, użyj wiórków kokosowych i zrób to lekkie ciacho
Fenomenalnie lekkie ciasto z dodatkiem wiórków kokosowych to pomysł na zdrową przekąskę, ponieważ kokos to samo zdrowie. Udowodniony pozytywy wpływ na organizm, tylko jeszcze bardziej przekonuje do przyrządzenia dania z kokosem w roli głównej....
-
To śniadanie wygląda skromnie, ale za to jak smakuje! Ugniatam składniki w misce i podaje z oliwą
Najprostsze przepisy smakują najlepiej, właśnie dlatego o poranku warto wypróbować tego obłędnego połączenia, które na pierwszy rzut oka może wydawać się skrajnie dziwne. W roli głównej występują tu ziemniaki, które wystarczy ugnieść z drugim,...
-
Te warzywa pomagają obniżyć cukier. Naukowcy potwierdzają
-
Rośnie w polskich lasach, a prawie jej nie znamy. Jest podporą dla serca
-
Pierogi książęce. W farszu są ziemniaki i mają przednie towarzystwo
-
W wielu krajach jest zakazany. W Polsce wciąż kupisz, a rujnuje wątrobę
-
Babka piaskowa na Wielkanoc i do kawki. Tak łatwa, że zawsze się udaje
- Jak zrobić idealną bezę? Jeden składnik to klucz do sukcesu
- Mały błąd, duży koszt. Fusy po kawie powinny trafić w konkretne miejsce
- Kochasz polską kuchnię? Udowodnij! 12/12 w tym quizie zdobędzie smakosz!
- Kochasz polską kuchnię? Udowodnij! 12/12 w tym quizie zdobędzie smakosz!
- Niby pizza, a pieróg. Zrobiłam na obiad. Aż zabrakło na dokładki
-
Zupa neapolitańska to włoska klasyka w najprostszym wydaniu. Gotuje ją w każdy majowy weekend
Ciepłe dni stają się powoli codziennością, dlatego oklepane menu warto zamienić na nieco lżejsze. Tu włoska kuchnia zda egzamin śpiewająco, a szczególnie ta obłędna zupa neapolitańska. Połączenie tych smaków jest prawdziwym mistrzostwem, a kolejka...
-
Dodaj tę przyprawę do porannej kawy. Nie tylko zyskasz ogrom energii, ale zgubisz również zbędne kilogramy
Nie ma to jak poranek przy filiżance mocnej, aromatycznej kawy. Dla wielu osób energetyzujący napój z samego rana to mus. Można jednak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i do kawy dodać szczyptę popularnej przyprawy. Dzięki temu nie tylko...
-
Obłędnie pyszna napoleonka w wersji fit i bez pieczenia. Możesz zjeść całą blachę ciasta bez wyrzutów sumienia
Choć napoleonka z reguły robiona jest na bazie ciasta francuskiego, można śmiało przygotować ją z użyciem kruchych herbatników. Co więcej, wcale nie musi być to kaloryczny deser. Przygotuj ciasto z tego przepisu i ciesz się nim nawet w trakcie...
-
Gołąbki babci bez grama ryżu. Zamiast tego, do farszu mięsnego dodaje inny składnik. Pamiętaj, nie musi być świeży
Gołąbki to tradycyjna potrawa kuchni polskiej i najczęściej mięsny farsz mieszany jest z ryżem. Nie trzeba jednak robić tego w ten sposób. Nasze babcie bardzo często zastępowały ryż innym składnikiem. Szukaj go w chlebaku.
-
W tłusty czwartek nie ślęczę nad pączkami, robię coś pyszniejszego. Smażone ciasto kocha cała rodzina
W tłusty czwartek królują domowe pączki i faworki. Owszem, są pyszne, ale dość czasochłonne i nie każdy zawsze ma czas ślęczeć nad stolnicą godzinami. Dziś mamy lepszy przepis na tłusty czwartek. Zrób to, co ja od lat - smażone ciasto naleśnikowe....
-
Mróz dał ci w kość? Przygotuj ten rozgrzewający krupnik babuni, a zima nie będzie ci straszna
Krupnik to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. W końcu jej podstawą jest aromatyczny rosół, także jest doskonałą alternatywą dla poniedziałkowej pomidorowej. Wystarczy, że do bulionu dodasz warzywa i kaszę, a już uzyskasz...
-
Moja babcia od zawsze była mistrzynią zasmażanej kapusty. Zdradziła mi, że to wszystko przez owocowy dodatek
Najlepszy dodatek do mięs i klusek ziemniaczanych? Według wielu przetwory z kapusty nie mają sobie równych. Poza surówką z kapusty kiszonej lub pekińskiej, popularnością w wielu domach cieszy się również kapusta zasmażana. Co zrobić, by była...
-
Ciasto na obiad? Czemu nie? W składzie nie znajdziesz jednak cukru i czekolady, a warstwowe warzywo
Ciasto cebulowe przyszło do nas z tradycyjnej kuchni niemieckiej, gdzie nazywane jest zwiebelkuchen. Jest to doskonała propozycja w okresie jesiennio-zimowym, kiedy to brakuje sezonowych warzyw, a w spiżarniach znaleźć można jedynie cebulę. Na...
-
Ten przepis zasługuje na wszystkie nagrody świata. Wystarczy nadziać drożdżowe kluski farszem, który Polacy kochają
Pampuchy, nazywane też pyzami drożdżowymi lub kluchami na parze, idealnie komponują się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Choć często podaje się je polane mięsnym sosem lub śmietaną z cukrem, rzadko kiedy są... nadziewane. Postaw na...
-
Z tym przepisem staniesz się królową tłustego czwartku. Pulchne i miękkie jak obłoczki oponki serowe znikną w mig
Tłusty czwartek już niedługo, a ty nadal nie wiesz, co przygotować dla swoich bliskich? Styczeń to idealna pora, by trenować karnawałowe przepisy. Oponki serowe z pewnością znajdą rzeszę wielbicieli i na całe szczęście, ich przygotowanie jest...
-
Sekret idealnych kopytek? Wcale nie składniki, a technika. Przypomnij sobie o słynnej metodzie czwórek
Kopytka to jedno z tych dań, które uwielbia prawie każdy. Smakują wybornie zarówno z mięsnym lub grzybowym sosem, jak i okraszone wyłącznie smażoną cebulą i boczkiem. Niestety, przez nieumiejętne dobranie proporcji, kopytka często wychodzą twarde ...
-
Z czym podać kanapki na śniadanie? Nic nie nasyci domowników tak, jak warzywno-mięsna pasta zero waste
Przygotowywanie past kanapkowych wcale nie musi być uciążliwe. Często możemy użyć te składniki, na które z reguły brakuje nam pomysłu. Po gotowaniu zupy zostało mięso z kurczaka i warzywa? Część z nich możesz użyć jako bazy do wyśmienitego...
-
Słyszeliście o zupie rumfordzkiej? Kiedyś ratowała wygłodniałych, dziś nasycisz nią domowników bez wydawania kroci
Czym jest zupa rumfordzka? Danie to stało się popularne jeszcze w XIX wieku, kiedy to warszawskie Towarzystwo Zupy Rumfordzkiej karmiło nią wygłodzonych więźniów, żołnierzy i najbiedniejszych obywateli. Ten genialny w swej prostocie przepis został...
-
Prosty przepis na szybkie zimowe ciasto. Nic tak nie koi w mroźne dni, jak czekolada z pikantnym dodatkiem
Trudno znaleźć kogoś, kto nie przepada za czekoladą. Ciasta i desery z jej dodatkiem cieszą się ogromną popularnością szczególnie zimą, kiedy większość z nas preferuje ciężkie i aromatyczne desery. Jak przygotować najlepsze zimowe ciasto pod...
-
Moja mama zajadała się tymi kluskami w dzieciństwie. Zawsze powtarza mi, że ten składnik to obowiązek
Żelazne kluski, nazywane również stalowymi lub szarymi, to dla wielu smak dzieciństwa. Są proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie zarówno z domowymi sosami, jak i polane masłem i okraszone cebulką. Jak je zrobić, by smakowały jak za dawnych...
-
Aromatyczne ciasto cappuccino, które zrobisz bez pieczenia. Przypomina tiramisu, lecz smakuje jeszcze lepiej
Ciasta bez pieczenia potrafią niejednokrotnie uratować sytuację. Takie receptury przydają się szczególnie wtedy, gdy nie posiadamy piekarnika, lub chcemy zrobić deser w "polowych warunkach". Ciasto cappuccino faktycznie, zrobić można wszędzie. Jeś...
-
Przyjaciółka, która piecze torty, podzieliła się ze mną przepisem na idealny biszkopt. Sekret tkwi w ilości tego składnika
Idealny do kawy lub jako podstawa do tortu. Trudno wyobrazić sobie cukiernictwo, bez biszkoptowego ciasta. Choć pyszne jest samo w sobie, to stanowi również doskonałą bazę do innych deserów. Jak je przygotować? Jak zawsze, liczą się proporcje i...
-
Ten napój postawi cię na nogi szybciej niż kawa na podwójnym espresso. Pij go każdego ranka i czuj się jak młody bóg
Nie każdy należy do grona porannych ptaszków. Dla takich osób wstawanie z samego rana jest największą katorgą, a efekty niewyspania odczuwają cały dzień. Często nie pomaga nawet mocna kawa, czy nadmiernie słodkie napoje energetyczne. Co zrobić w...
-
Nie wiesz, co podać na Trzech Króli? Goście wyliżą talerze do czysta, gdy na stół wjedzie karkówka z przepisu Ewy Wachowicz
Nie masz pomysłu, czym poczęstować gości na niedzielnym obiedzie? A może szukasz inspiracji na zbliżające się święto Trzech Króli? Ewa Wachowicz wyszła z doskonałą propozycją. Karkówka z jej przepisu jest banalna w przygotowaniu, a nasyci wiele os...
-
Pączki "na raz", czyli karnawałowy specjał mojej mamy. Jeden składnik ratuje przed mdłościami i bólem brzucha
Kiedy wszyscy złapali oddech po świętach Bożego Narodzenia i Nowym Roku, a lodówki zdążyły opustoszeć, nadszedł idealny czas na cukiernicze podboje karnawałowe. Niektóre gospodynie już zabrały się za pieczenie faworków, moja mama natomiast...
-
Kultowe ciastka, którymi zajadały się twoje ciotki i babcie. Wyglądają luksusowo, a smakują jeszcze lepiej
Ciastka orzeszki to kultowa przekąska z czasów PRL-u. Bez wątpienia więc zajadali się nią twoi bliscy, którzy żyli w tamtym czasie. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, przygotuj je samodzielnie w domu. Możesz być pewna, że znikną z talerzy w...
-
Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń. Kluski leniwe wychodzą dzięki niemu pulchne i idealnie miękkie
Brak ci pomysłu na prosty i szybki obiad? W takich chwilach wracaj do sprawdzonych dań z dzieciństwa. Doskonałym rozwiązaniem będą kluski leniwe, które w wielu domach robią furorę, szczególnie wśród najmłodszych. Mięciutkie i słodkie kluchy z...
-
Zamiast bigosu, w sylwestra podaję to jarskie danie. Nawet wujek zajada się ze smakiem i nie narzeka na brak mięsa
Co zaserwować na sylwestrowej imprezie? Coraz więcej osób ogranicza lub całkowicie wyklucza mięso ze swojej diety. Takiej grupie nie ma co serwować bigosu, którego składnikiem jest między innymi kiełbasa. Zamiast tego przygotuj łazanki.
-
Gdy czuję pierwsze objawy przeziębienia, od razu gotuję tę zupę. Zdusza chorobę w zarodku i rozgrzewa w zimowe dni
Klasyczny rosół odejdzie w cień, kiedy spróbujesz wersji tureckiej. To obowiązkowy punkt menu na chłodne i śnieżne dni. Talerz tej zupy rozgrzeje cię porządniej niż kubek gorącej kawy, a do tego zaserwujesz sobie masę witamin i składników odżywczych.
-
Pomidory w słoiku jak z puszki, czyli domowy sposób na przepyszne przetwory. Tej metody nauczyła mnie babcia
Idealne do zup, sosów i sałatek, czyli pomidory w słoiku jak z puszki. Zapomnij o sklepowych przetworach i zrób je samodzielnie według babcinych metod. Nie tylko wyjdzie cię to o wiele taniej, ale do tego pomidory będą smaczniejsze. To prostsze, n...
-
Aksamitny sos grzybowy pasuje na święta i nie tylko. Potrzebujesz kilku składników, a nadmiar możesz zamrozić
Sos grzybowy można przygotować zarówno ze świeżych, jak i z suszonych grzybów. W obu przypadkach będzie równie aromatyczny i smaczny. Co jednak zrobić, by był idealnie kremowy? Liczy się nie tylko śmietanka, ale również ten składnik.
-
Wigilijny barszcz o niebo lepszy od tego, którym chwali się twoja teściowa. Dodaj sekretny składnik i zaskocz wszystkich
Polacy dzielą się na tych, którzy na wigilijnym stole serwują czerwony barszcz i na tych, którzy podają gościom grzybową. Buraczana i lekko pikantna zupa robi jednak większą furorę ze względu na dodatek uszek z grzybami. Co zrobić, by smak barszcz...
-
Aromatyczna zupa z suszonymi grzybami. Podkręć smak grzybów prostym trikiem mojej babci. Zawsze wychodzi pysznie
Zupa grzybowa to zarówno przysmak jesieni, kiedy to grzyby rosną na potęgę w polskich lasach, jak i jedna z dwunastu bożonarodzeniowych potraw. Można przygotować ją z grzybów świeżych, jednak popularniejszym wariantem jest użycie tych suszonych. C...
-
Odkąd zaczęłam to robić, sernik nigdy mi nie opadł. Jedynie znajomym opadają ręce, kiedy nie słuchają mojej rady
Już niedługo, na wszystkich wigilijnych stołach, pojawi się król wśród ciast, czyli puszysty sernik. To przysmak, który od dekad skrada serca łasuchów. Niestety, przez drobne błędy ciasto może popękać, a nawet opaść, zanim jeszcze wyląduje na...
-
Ania Starmach dodaje ten domowy przysmak do deserów. Poprawisz nim smak każdego ciasta
Co łączy rogaliki maślane, ciasto drożdżowe i szarlotkę? Oczywiście znajdująca się na wierzchu, przepyszna kruszonka. Dla wielu łasuchów to właśnie ona stanowi najlepszą część deseru i wynosi jego smak na wyższy poziom. Jak zrobić ją w domu? Ania...