prosty przepis
-
Uszka z grzybami z przepisu mojej cioci. Do farszu koniecznie dodaj plaster tego składnika, a będzie soczysty
Czym byłaby wigilia bez barszczu czerwonego z uszkami? Wielu Polaków nie wyobraża sobie świętowania bez tej potrawy. Jak więc zrobić mistrzowskie uszka w postnej wersji? Grzybowy farsz podkręć tym składnikiem, a do ciasta dodaj szczyptę jednej...
-
Robisz w tym roku bigos? Lepiej mieć się na baczności. Jak babcia zobaczy, że popełniasz te błędy, rozpęta się kłótnia
Wigilia już za pasem, a więc nadeszła pora, by myśleć o bożonarodzeniowych potrawach. Na wielu stołach pojawią się nie tylko pierogi, czy barszcz z uszkami, ale także staropolski bigos. Jak go przyrządzić, by smakował perfekcyjnie? Przede wszystki...
-
Kotlety mielone znów wyszły za suche? Łyżka tego sosu załatwi sprawę raz na zawsze. Z tego triku korzystam od lat
Kotlety mielone, najlepiej podane z ziemniakami i domową surówką, to obiadowa klasyka, która możliwe, że nigdy się nie znudzi. Dobrze przyrządzone kotlety są chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Jak osiągnąć taki efekt? O tym triku nie mówi s...
-
Karmelowy sernik na każdą okazję. Wierzch udekoruj tym składnikiem, a goście padną ci do stóp z wdzięczności
Wielu twierdzi, że prawdziwe ciasto powinno być obłędnie słodkie. Za nic mają więc tarty z owocami lub wypieki z cytrusową nutą. Jeśli tobie również marzy się deser słodki jak ulepek, karmelowy sernik będzie strzałem w dziesiątkę. To ciasto...
-
Śniadanie rodem z czasów PRL-u. Zużyjesz czerstwe pieczywo i zaskoczysz domowników nowym smakiem
Pewne dania są jak kapsuła czasu. Gdy tylko weźmiemy kęs, natychmiast wracamy do czasów dzieciństwa lub młodości. Dla wielu osób, które wychowywały się w czasach PRL-u, takim przysmakiem jest... chleb w jajku. Przygotuj to banalnie proste śniadani...
-
Ta zupa była narzędziem w walce z niedożywieniem. Nasycisz nią nawet niejadków w swoim domu
Zupa rumfordzka ma historię bogatszą niż niejeden zabytek. Swojego czasu używana była do walki z niedożywieniem. Wszystko dlatego, że jej przygotowanie było tanie, a składniki sycące. Co więcej, zupa ta jest wyjątkowo smaczna i sprawdzi się także ...
-
Do marchewki z groszkiem dodałam składnik, o którym pewnie nie pomyślałaś. Ten smak śni się moim domownikom po nocach
Marchewka z groszkiem to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Doskonale komponuje się z mięsem i ziemniakami, choć również solo smakuje wyśmienicie. Nie da się jednak ukryć, że klasyczna wersja marchewki z groszkiem potrafi być nudna i...
-
Wstajesz rano, a za oknem śnieg? To korzenne i sycące śniadanie rozgrzeje cię, nim wyjdziesz z domu
Zimowa aura nie każdemu się podoba, jednak trudno jej uniknąć w tym klimacie. Perspektywa porannego odśnieżania samochodu, drogi do pracy po śliskim chodniku i przenikającego aż do kości mrozu nie zachęcają do wstawania z łóżka. Warto więc rozpocz...
-
Zawsze je robię, kiedy mam niezapowiedzianych gości. Nikt mi nie wierzy, gdy mówię co jest w składzie
Przepis na kruche ciastka jest stary jak świat i wielu twierdzi, że nie warto w nim cokolwiek zmieniać. Skoro jest już idealnie, to lepiej być nie może. Okazuje się jednak, że to błędna teoria. Do kruchych ciastek warto dodać słodki składnik, któr...
-
Moja mama robiła je zawsze, gdy w lodówce hulał wiatr. Wystarczą trzy składniki i trochę boczku, a wyczarujesz cudo
Przecieraki to jedno z tych dań, którym kiedyś zajadała się biedota, a dziś na jego punkcie szaleją wszyscy. Proste w wykonaniu, tanie i obłędnie smaczne kluski ziemniaczane będą świetną propozycją na obiad. Nie musisz się nawet martwić robieniem...
-
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu. Ten farsz nie ma sobie równych
-
Sałatki Gessler nie da się przestać jeść. To przystawka na świąteczny stół
-
Świąteczne inspiracje. TOP 7 pomysłów na świąteczne ozdobyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Bez mąki i drożdży, a smakuje jak z piekarni. Chrupiący i miękki w środku
-
Ile moczyć śledzie na święta? Metoda "paluszka" jest tutaj na wagę złota
- Łatwiejszego sernika na święta nie znajdziesz. Postaw na klasykę z ciasteczkami
- Najważniejsze zasady gotowania barszczu. Dzięki temu zachowa swój kolor
- Tego składnika w pierniczkach się nie spodziewasz. Ciastka będą idealnie kruche
- Sekret idealnego karpia na Wigilię? Siostra Anastazja podzieliła się trikiem
- Śledzie na ostro ze słoika według Strzelczyka. Wzbogacą świąteczny stół
-
Suchy biszkopt odejdzie w zapomnienie, gdy wcielisz w życie te zasady. Od teraz twoje ciasta będą puszyste i ultra wilgotne
Jaki powinien być idealny biszkopt? Takie ciasto powinno być przede wszystkim puszyste. Co więcej, musi być także wilgotne. W końcu kto chciałby jeść suchy tort lub inny deser stający w gardle? Kluczem do sukcesu jest jego odpowiednie nasączenie....
-
Do surówki dodałam składnik, który zwykle dodaje się do ciast. Moja mama była w szoku, jakie to smaczne
Dietetycy twierdzą, że do każdego posiłku powinniśmy spożywać porcję warzyw i owoców. Jak jednak przemycić takie ilości zieleniny do codziennej diety? Jednym z dobrych pomysłów jest przygotowanie zdrowej i smakowitej surówki. Ta z marchewką to hit...
-
Ciasta bez pieczenia to nie twoja bajka? Po kęsie tego deseru zmienisz zdanie. Połączenie kajmaku i orzechów zwala z nóg
Boże Narodzenie już za pasem, a ty nadal zastanawiasz się co upichcić dla wigilijnych gości? A może na samą myśl o pieczeniu ciasta jest ci słabo? Na ratunek przychodzi przepis na znakomity deser, do którego nie potrzebujesz posiadać piekarnika. W...
-
Po co kupować ptasie mleczko w sklepie, kiedy jeszcze lepsze zrobisz w domu. Zaskocz gości i dodaj cytrusowy akcent
Ptasie mleczko to już kultowy produkt, który towarzyszy Polakom od pokoleń. Delikatna, waniliowa pianka zamknięta w czekoladowej polewie robi furorę tak naprawdę na całym świecie. Nie trzeba jednak przepłacać za oryginalny produkt. Ciasto typu...
-
Wbrew powszechnej opinii ziemniaki to samo zdrowie. Jedz je na różne sposoby, także jako puree. Z tym dodatkiem wyjdzie zawsze
Czym byłby obiad bez ziemniaków? Dodajemy je do zup, do sałatek i stanowią nieodłączny element obiadowych dań. Można jeść je na dziesiątki sposobów, a do tego są naprawdę zdrowe. Co zrobić, by były jeszcze pyszniejsze? Podczas przygotowywania pure...
-
Zastąp cebulę w śledziach tym składnikiem. Zapomnisz o nieprzyjemnej woni z ust, a smak ryb będzie równie znakomity
Śledzie w śmietanie to rarytas, który kochają przede wszystkim dorośli. Słone ryby i dodatek ostrej w smaku cebuli nie smakuje jednak każdemu. Czym zastąpić śmierdzące warzywo, by śledzie nadal były pyszne? Jak się okazuje, jest na to prosty sposób.
-
Elastyczne i mięciutkie naleśniki na krokiety. Nie uwierzysz jakie warzywo jest głównym składnikiem ciasta
Jeszcze nie tak dawno były wakacje, a teraz Polacy przygotowują się już do świąt Bożego Narodzenia. Większość z nas planuje porządki w domach i testuje przepisy, którymi następnie zachwycać będą się goście przy wigilijnym stole. Jak przygotować...
-
Kontrowersyjny dodatek do zupy pomidorowej. Fani się nie zgodzą, ale faktycznie podkręca smak całego dania
Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych zup wśród Polaków. Najczęściej przygotowywana z niedzielnego rosołu i ciesząca podniebienia na początku tygodnia. Jak sprawić, by zupa była jeszcze bardziej intensywna w smaku. Pomoże ci ten kontrowersyjny...
-
Przepis mojej mamy na obłędnie smaczny jabłecznik sypany. Zmieszaj suche składniki syp na zmianę z owocami
Jabłecznik sypany to prawdopodobnie najprostsze ciasto na świecie. Nie trzeba wyrabiać ciasta, a na koniec nie skończymy z górą brudnych naczyń. Wystarczy zetrzeć owoce i wymieszać z suchymi składnikami. Będzie nie tylko łatwo, ale przede wszystki...
-
Po co lepić kotlety, jeśli z tego mięsa możesz zrobić błyskawiczne danie. Nie narobisz się, a jedzenia starczy na kilka dni
Masz dosyć lepienia i smażenia kotletów mielonych? Przygotowywanie tego dania to zmora niejednej gospodyni. Nie dość, że kosztuje to sporo pracy, to na dodatek robi się przy tym niezły bałagan. Postaw lepiej na zapiekankę z mięsa mielonego. Smak...
-
Tą zupą zajadali się wszyscy w PRL-u. Ewa Wachowicz zdradza, co dodać, by smak był jeszcze bardziej wyrazisty
Polacy tuż po 1989 chcieli zapomnieć o czasach PRL-u i grubą kreską odcinali się od dotychczasowych przyzwyczajeń. Wszyscy mieli apetyt na to, co zachodnie, dlatego też wiele dań zostało zapomnianych. Jedną z nich jest zupa z buraków ćwikłowych....
-
Rosół znów wyszedł zbyt mętny? Wszystko przez ten błąd! Uratuje cię trik znanych kucharzy
Jaki powinien być rosół? Przede wszystkim wyrazisty w smaku, odpowiednio tłusty i... klarowny. Niestety nie każdy wie, co zrobić, by wywar był przejrzysty i o pięknym, złotym zabarwieniu. Jak się okazuje, wystarczy dolać odrobinę czegoś, co każdy ...
-
Kultowe naleśniki z serem jak dawniej. Sekret tkwi w tym nadzieniu i elastycznym cieście. Mamy przepis!
Czy istnieje coś lepszego w chłodny jesienny dzień, niż gorące śniadanie na słodko? Prawdopodobnie nie. Przygotuj więc znakomite naleśniki z serem, które przypomną ci smaki dzieciństwa. Poprawisz humor nie tylko sobie, ale i domownikom.
-
Babciny przepis na idealne domowe ciasto na pierogi. W składzie nie ma ani grama jajek, natomiast musisz dodać ten składnik
Aby przygotować idealne ciasto na pierogi, potrzebujesz tylko czterech składników i jest to mąka, woda, sól i odrobina tłuszczu. Nieważne czy ugniatasz je ręcznie, czy przygotowujesz w malakserze, ten przepis wychodzi zawsze i w każdych warunkach....
-
Ziemniaki zapiekane tym mięsem smakują bosko. Przed włożeniem do piekarnika, posyp je tym produktem
Można śmiało pokusić się o stwierdzenie, że ziemniak to warzywo, które nigdy się nie znudzi. Jest w tym dużo prawdy, ponieważ ziemniaki można przygotowywać na setki sposobów. Pozostaw jednak tradycyjne metody w tyle i przygotuj ziemniaki nadziewan...
-
Przepis na boczniaki, czyli wyśmienity strogonow w wersji grzybowej. Goście padną z zachwytu gdy podasz to na stół
Żadne kotlety, nuggetsy i wegańskie flaki. Z boczniaków koniecznie przygotuj wege strogonowa. Takiego dania nie powstydziłby się żaden szef kuchni. Będzie pysznie, sycąco i bardzo wykwintnie. Goście nie uwierzą, że nie ma tam grama mięsa.
-
Nie masz pomysłu na obiad? Pójdź w klasykę i przygotuj pierogi ruskie. Przepis jest banalnie prosty, a efekt powala na kolana
Chyba każdy w Polsce kocha pierogi. Jemy je ze wszystkimi owocami sezonowymi, z mięsem, czy z kapustą i grzybami. Na ich punkcie obsesję mają sami Amerykanie, którzy niekiedy nadziewają tradycyjne polskie danie ulubionymi słodyczami. Nie ma jednak...
-
Ten chleb jest tak smaczny, że już więcej nie pójdziesz do piekarni. W składzie nie ma... mąki
Czy chleb można upiec bez mąki? Oczywiście, że można, a nawet trzeba, przynajmniej raz w życiu. Takie pieczywo jest bardzo smaczne, a do tego proste w przygotowaniu. Przepis na chleb bez grama mąki uratuje cię w dni, kiedy nie masz ochoty iść do...
-
Żona rolnika piecze takie ciasto z jabłkami, że głowa mała. Po ciężkim dniu w pracy nie ma lepszego deseru
Jabłecznik jabłecznikowi nierówny i lepiej o tym pamiętaj, zanim kolejny raz zmarszczysz nos na myśl o tym jesiennym cieście. Deser, który pokazała Ania Bardowska w mediach społecznościowych, zawróci w głowie niejednemu łasuchowi. W czym tkwi...
-
Pyzy ze słoika zaskoczą smakiem i przeniosą cię do PRL-owskiej stolicy. Wystarczą trzy składniki
Pyzy ziemniaczane to jedno z wielu tradycyjnych dań polskich, które może pochwalić się rzeszą miłośników. Ich przygotowanie nie powinno sprawić nikomu kłopotu, a smak z pewnością wynagrodzi wszelkie starania. W tej wersji nie liczy się wyłącznie...
-
Placków ziemniaczanych w tej odsłonie jeszcze nie jedliście. Pędź do lasu i zbieraj grzyby na aromatyczne nadzienie
Placki ziemniaczane zna każdy. Niektórzy jedzą je z cukrem, inni za śmietaną, a jeszcze inni tylko i wyłącznie z mięsnym sosem. Wszystkie popularne wersje chowają się jednak przy odsłonie z grzybami. Tradycyjne placki nadziej leśnymi skarbami, a...
-
Bigos jeszcze lepszy, niż robi babcia. Do kapusty dolej odrobinę tego trunku, a aromat będzie nie z tej ziemi
Bigos w wersji tradycyjnej ma mnóstwo fanów, jednak w nieco innej odsłonie może okazać się gwiazdą na rodzinnym stole. Wystarczy dodać odrobinę tego składnika, a smak i aromat będą jeszcze mocniejsze. Babcia lub teściowa z pewnością poproszą cię o...
-
Kochasz śniadania na słodko? Placuszki z tym owocem to idealna propozycja. Wystarczą cztery składniki i ulubiona polewa
Bananowe placuszki to propozycja idealna dla tych, którzy kochają zaczynać dzień na słodko. Śniadanie gotowe z czterech składników, a do tego do zrobienia w 10 minut. Czego chcieć więcej? Placki z bananami podawaj z orzechami, ulubionym syropem lu...
-
Nigdy więcej nie zabielaj zupy pieczarkowej śmietaną. Ten popularny składnik pasuje o wiele lepiej i podkręca smak grzybów
Zupa pieczarkowa to doskonałe danie na jesień. Z odrobiną pieprzu będzie rozgrzewająca, a jednocześnie nadal delikatna w smaku. Wiele gospodyń zabiela ją jednak śmietaną i choć nie jest to błąd, to zupa pieczarkowa smakuje o wiele lepiej z innym...
-
Tradycyjna kapusta zasmażana jak u mamy. Pokrój w kostkę to mięso i dodaj do potrawy. Smak zwali cię z nóg
Zasmażana kapusta, to jedno z tych dań, które jest gotowe już w kwadrans. Przygotowanie zdrowego, kiszonego dodatku do obiadu nie wymaga więc ani ogromnego nakładu pracy, ani wyjątkowych zdolności kulinarnych. Podaj zasmażaną kapustę z tradycyjnym...
-
Półfinalista MasterChefa pokazał, jak przygotować mistrzowski makaron z dynią. Ten przepis może być hitem jesieni
Jesień to najlepsza pora, by eksperymentować z dynią i innymi sezonowymi produktami. Półfinalista MasterChefa, Leszek Wodnicki, pokazał jak przygotować wyborny makaron we włoskim stylu. Sekretem dobrego smaku nie jest jedynie dynia, a pewien rodza...
-
Rozpływające się w ustach i bardzo sycące pulpety w sosie pomidorowym. Tego przepisu nauczyła mnie ciocia kucharka
Choć jest z nimi trochę pracy, to efekt jest tego wart. Pyszne pulpety w sosie pomidorowym to propozycja doskonała na niedzielny obiad z rodziną. Rozpływające się w ustach mięso, podane z aromatycznym sosem, podbije serca wszystkich gości.
-
Chcesz kisić kapustę jak mistrz? Musisz wiedzieć o tym szczególe. Bez niego przetwory będą niesmaczne
Kiszona kapusta to królowa kiszonek, a w polskiej kuchni wykorzystywana jest na wiele sposobów. Przygotowujemy z niej aromatyczny bigos, gotujemy na niej zupę, faszerujemy nią pierogi, czy używamy jako bazę do znakomitej surówki. Nie musisz jednak...
-
Podrasuj smak nudnej zupy dyniowej tym białym warzywem. Po stary przepis nie sięgniesz już nigdy w życiu
Zupa dyniowa to rarytas w jesiennym jadłospisie. Na tle innych dań wyróżnia ją jedwabiście kremowa konsystencja i właściwości rozgrzewające. Jej smak można jednak podrasować i to w tani sposób. Wystarczy dodać do zupy to popularne warzywo.
-
Uwielbiasz tradycyjną jarzynową? W takim razie ta sałatka też skradnie twoje serce. Zrobisz ją już w 10 minut
Sałatka jarzynowa to niewątpliwie królowa wszystkich sałatek na polskich stołach. Króluje w Wigilię, Wielkanoc, ale także na wszystkich innych imprezach rodzinnych. Niestety jej przygotowanie potrafi być pracochłonne. Wymaga ona bowiem wiele...