W tłusty czwartek nie ślęczę nad pączkami, robię coś pyszniejszego. Smażone ciasto kocha cała rodzina

W tłusty czwartek królują domowe pączki i faworki. Owszem, są pyszne, ale dość czasochłonne i nie każdy zawsze ma czas ślęczeć nad stolnicą godzinami. Dziś mamy lepszy przepis na tłusty czwartek. Zrób to, co ja od lat - smażone ciasto naleśnikowe. Robi się je błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Jeden dodatek jest nieodzowny.

Jeśli chcemy zabrać się za domowe pączki i przy okazji nie brać wolnego, żeby wyrobić się z produkcją na tłusty czwartek, możesz poczuć lekką frustrację. Oczywiście domowe pączki są pyszne, domowe faworki także są pyszne, oponki to już w ogóle. Jednak dziś mam dla was przepis, który bije na głowę wszystkie wyżej wymienione słodkości. Bije nie tylko smakiem, lecz także prostotą i szybkością wykonania. Przed państwem najłatwiejszy i najlepszy przepis na domowe słodkości - smażone ciasto naleśnikowe. Nie zapomnijcie o dodatku wanilii, a zjecie wszystkie, zanim jeszcze ostygną. 

Zobacz wideo

Nie pączki i nie oponki - na tłusty czwartek zrób smażone ciasto

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej niskiego typu przemiału
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 większe jajka
  • 4-5 łyżek cukru
  • łyżka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Smażone lane ciasto - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zacznij podgrzewać olej w szerokim rondlu lub garnku. Podgrzewaj jednak na niewielkiej mocy palnika. Następnie przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj. 
  2. Do innej miski dodaj mleko, wodę, wbij jajka i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj. Pamiętaj jednak, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie zmiksuj je mikserem na wysokich obrotach. 
  3. Do mokrych składników dodaj suche i dokładnie wymieszaj. Następnie miskę z ciastem odłóż na chwilę, by odpoczęło. W tym czasie poszukaj rękawa cukierniczego lub przelej ciasto do woreczka, z którego odetniesz róg, by powstała niewielka dziurka. 
  4. Ciasto wyciskaj na gorący olej. Staraj się tworzyć coś w rodzaju gniazdek, ale nie jest to konieczne. Lane ciasto nie musi tworzyć konkretnych kształtów. Po usmażeniu wyjmij usmażone ciasto na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub polej sosem czekoladowym. 

Lane ciasto naleśnikowe to spełnienie marzeń każdego łasucha i szybki sposób na to, by poprawić sobie humor. Jeśli chcesz zrobić na tłusty czwartek coś naprawdę super, ten przepis jest idealny. Coś czuję, że w tym roku pączki i faworki mają konkurencję. 

Więcej o: