Nie wiesz, co podać na Trzech Króli? Goście wyliżą talerze do czysta, gdy na stół wjedzie karkówka z przepisu Ewy Wachowicz

Nie masz pomysłu, czym poczęstować gości na niedzielnym obiedzie? A może szukasz inspiracji na zbliżające się święto Trzech Króli? Ewa Wachowicz wyszła z doskonałą propozycją. Karkówka z jej przepisu jest banalna w przygotowaniu, a nasyci wiele osób i zachwyci bogatym smakiem. Gdy tylko spróbujesz sosu, przepis zagości na stałe w twoim domu.

Karkówka po flisacku z przepisu Ewy Wachowicz do obiadowe mistrzostwo. Idealnie kruche i soczyste mięso, w towarzystwie wędzonego boczku i dobrze doprawionych warzyw, to propozycja, którą zaskoczysz wszystkich gości. Na całe szczęście, danie to przygotujesz w mgnieniu oka. Pamiętaj jednak, by karkówkę zamarynować dzień wcześniej. Będzie dzięki temu szalenie aromatyczna. 

Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 200 ml bulionu,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 cebule białe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki kminku mielonego,
  • 3 łyżki musztardy miodowej,
  • mąka do obtaczania mięsa,
  • smalec lub inny tłuszcz do smażenia,
  • sól i pieprz w ilości do smaku.

Karkówka, która podbije serca twoich gości. Trzymaj się receptury Ewy Wachowicz

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę. Nacieramy nim przygotowaną karkówkę. Mięso następnie smarujemy musztardą oraz doprawiamy majerankiem i kminkiem. Odstawiamy na co najmniej osiem godzin do lodówki.
  2. Po upływie czasu karkówkę kroimy na plastry. Każdy kawałek obtaczamy w mące i smażymy na odrobinie smalcu.
  3. Podsmażone plastry mięsa układamy w naczyniu żaroodpornym.
  4. Ziemniaki i marchewki obieramy, a następnie kroimy w plastry.
  5. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  6. Paprykę myjemy i kroimy w grubą kostkę.
  7. Wszystkie warzywa układamy na karkówce w naczyniu żaroodpornym. 
  8. Boczek wędzony kroimy w paski i układamy na warzywach.
  9. Całość zalewamy bulionem.
  10. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Karkówkę pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez ok. 60 minut.

Po wyjęciu karkówki z piekarnika mięso będzie idealnie delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Do tego warzywa i bulion stworzą idealny sos, który dopełni smak całego dania. Choć ziemniaki są w składzie "mięsnej zapiekanki", karkówkę możesz śmiało podać z domowej roboty puree lub z kromką świeżego pieczywa. Goście z pewnością będą prosić o dokładkę. Smacznego!

Więcej o: