Karkówka po flisacku z przepisu Ewy Wachowicz do obiadowe mistrzostwo. Idealnie kruche i soczyste mięso, w towarzystwie wędzonego boczku i dobrze doprawionych warzyw, to propozycja, którą zaskoczysz wszystkich gości. Na całe szczęście, danie to przygotujesz w mgnieniu oka. Pamiętaj jednak, by karkówkę zamarynować dzień wcześniej. Będzie dzięki temu szalenie aromatyczna.
Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 kg karkówki,
- 200 g wędzonego boczku,
- 200 ml bulionu,
- 5 ziemniaków,
- 2 cebule białe,
- 3 ząbki czosnku,
- pół czerwonej papryki,
- 1 łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki kminku mielonego,
- 3 łyżki musztardy miodowej,
- mąka do obtaczania mięsa,
- smalec lub inny tłuszcz do smażenia,
- sól i pieprz w ilości do smaku.
Karkówka, która podbije serca twoich gości. Trzymaj się receptury Ewy Wachowicz
- Czosnek przeciskamy przez praskę. Nacieramy nim przygotowaną karkówkę. Mięso następnie smarujemy musztardą oraz doprawiamy majerankiem i kminkiem. Odstawiamy na co najmniej osiem godzin do lodówki.
- Po upływie czasu karkówkę kroimy na plastry. Każdy kawałek obtaczamy w mące i smażymy na odrobinie smalcu.
- Podsmażone plastry mięsa układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Ziemniaki i marchewki obieramy, a następnie kroimy w plastry.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Paprykę myjemy i kroimy w grubą kostkę.
- Wszystkie warzywa układamy na karkówce w naczyniu żaroodpornym.
- Boczek wędzony kroimy w paski i układamy na warzywach.
- Całość zalewamy bulionem.
- Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Karkówkę pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez ok. 60 minut.
Po wyjęciu karkówki z piekarnika mięso będzie idealnie delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Do tego warzywa i bulion stworzą idealny sos, który dopełni smak całego dania. Choć ziemniaki są w składzie "mięsnej zapiekanki", karkówkę możesz śmiało podać z domowej roboty puree lub z kromką świeżego pieczywa. Goście z pewnością będą prosić o dokładkę. Smacznego!