Nie masz pomysłu, czym poczęstować gości na niedzielnym obiedzie? A może szukasz inspiracji na zbliżające się święto Trzech Króli? Ewa Wachowicz wyszła z doskonałą propozycją. Karkówka z jej przepisu jest banalna w przygotowaniu, a nasyci wiele osób i zachwyci bogatym smakiem. Gdy tylko spróbujesz sosu, przepis zagości na stałe w twoim domu.
klaikungwon /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Karkówka po flisacku z przepisuEwy Wachowicz do obiadowe mistrzostwo. Idealnie kruche i soczyste mięso, w towarzystwie wędzonego boczku i dobrze doprawionych warzyw, to propozycja, którą zaskoczysz wszystkich gości. Na całe szczęście, danie to przygotujesz w mgnieniu oka. Pamiętaj jednak, by karkówkę zamarynować dzień wcześniej. Będzie dzięki temu szalenie aromatyczna.
REKLAMA
Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]
Składniki:
1 kg karkówki,
200 g wędzonego boczku,
200 ml bulionu,
5 ziemniaków,
2 cebule białe,
3 ząbki czosnku,
pół czerwonej papryki,
1 łyżeczka majeranku,
pół łyżeczki kminku mielonego,
3 łyżki musztardy miodowej,
mąka do obtaczania mięsa,
smalec lub inny tłuszcz do smażenia,
sól i pieprz w ilości do smaku.
Karkówka, która podbije serca twoich gości. Trzymaj się receptury Ewy Wachowicz
Czosnek przeciskamy przez praskę. Nacieramy nim przygotowaną karkówkę. Mięso następnie smarujemy musztardą oraz doprawiamy majerankiem i kminkiem. Odstawiamy na co najmniej osiem godzin do lodówki.
Po upływie czasu karkówkę kroimy na plastry. Każdy kawałek obtaczamy w mące i smażymy na odrobinie smalcu.
Podsmażone plastry mięsa układamy w naczyniu żaroodpornym.
Ziemniaki i marchewki obieramy, a następnie kroimy w plastry.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Paprykę myjemy i kroimy w grubą kostkę.
Wszystkie warzywa układamy na karkówce w naczyniu żaroodpornym.
Boczek wędzony kroimy w paski i układamy na warzywach.
Całość zalewamy bulionem.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Karkówkę pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez ok. 60 minut.
Po wyjęciu karkówki z piekarnika mięso będzie idealnie delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Do tego warzywa i bulion stworzą idealny sos, który dopełni smak całego dania. Choć ziemniaki są w składzie "mięsnej zapiekanki", karkówkę możesz śmiało podać z domowej roboty puree lub z kromką świeżego pieczywa. Goście z pewnością będą prosić o dokładkę. Smacznego!