Zupa neapolitańska to włoska klasyka w najprostszym wydaniu. Gotuje ją w każdy majowy weekend

Ciepłe dni stają się powoli codziennością, dlatego oklepane menu warto zamienić na nieco lżejsze. Tu włoska kuchnia zda egzamin śpiewająco, a szczególnie ta obłędna zupa neapolitańska. Połączenie tych smaków jest prawdziwym mistrzostwem, a kolejka po dokładkę jest gwarantowana.

Co, gdyby zamienić klasyczny rosół na nieco lżejszą zupę prosto z włoskiej kuchni. W maju króluje u mnie zupa neapolitańska, która jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje jak z najlepszej trattorii. Wystarczy kilka składników, by rozmarzyć się w smakach słonecznej Italii, a wszystkie są tanie i łatwo dostępne. 

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Zamień rosół na zupę neapolitańską. Ten obłędny smak uzależnia

Gdy za oknem słońce, a temperatury szybko rosną, nikt raczej nie ma ochoty na gorące, gęste zupy. Warto zamienić zatem rosół czy ogórkową na nieco lżejszy smak prosto z Italii. W maju zagościła w mojej kuchni obłędna zupa neapolitańska i od tej pory serwuj ją przynajmniej raz w tygodniu. Co w niej takiego niesamowitego? Połączenie prostych smaków, daje niesamowity finisz, którego na długo nie da się wymazać z pamięci. 

Sekretem zupy neapolitańskiej jest oczywiście prostota i przede wszystkim miłość i starania, które w nią włożymy. W składzie króluje marchew, cebula, pietruszka, makaron i koperek. Na liście nie mogło oczywiście zabraknąć sera, który nie tylko pięknie zagęści naszą zupę, ale i nada charakteru. Danie jest gotowe w mniej niż pół godziny, a jeszcze szybciej zniknie z garnka!

Zupa neapolitańska idealna na ciepłe dni - serowy dodatek gwarantuje ucztę wszystkich zmysłów 

Składniki: 

  • litr rosołu lub bulionu,
  • 180 g topionego serka gouda,
  • szklanka wiórków cheddar,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 2 łyżki masła,
  • świeży koperek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • makaron świderki do podania. 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj na wstępie warzywa. Cebulę pokrój w piórka, z kolei marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 
  2. W garnku na maśle podsmaż cebulę, następnie dodaj marchewkę i pietruszkę. 
  3. Gdy warzywa się ładnie zarumienią, wlej bulion. Dodaj też liść laurowy oraz ziele i gotuj wszystko przez 15 minut.
  4. W międzyczasie ugotuj makaron al dente.
  5. Po tym czasie do zupy wrzuć serek topiony i cheddar. 
  6. Gotuj zupę, aż sery pięknie się roztopią.
  7. Na koniec dopraw zupę solą, pieprzem i koperkiem. 
  8. Zupę neapolitańską serwuj z ugotowanym makaronem, smacznego!
Więcej o: