To śniadanie wygląda skromnie, ale za to jak smakuje! Ugniatam składniki w misce i podaje z oliwą

Najprostsze przepisy smakują najlepiej, właśnie dlatego o poranku warto wypróbować tego obłędnego połączenia, które na pierwszy rzut oka może wydawać się skrajnie dziwne. W roli głównej występują tu ziemniaki, które wystarczy ugnieść z drugim, swojskim produktem. Jest tanio, skromnie i nieziemsko smacznie!

Proste przepisy wydają się być nudne? Zdaje się, że w twojej kuchni nie pojawiło się jeszcze to obłędne śniadanie, które tak naprawdę może być gotowe z zaledwie dwóch składników. Ziemniaki z tym dodatkiem to smakowita uczta, która zapewni sytość na długo, a na dodatek zostanie zapamiętana przez oryginalny smak i podanie. 

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Śniadanie biedoty - łącze dwa składniki i zachwycam się tym smakiem przez resztę dnia

Kto powiedział, że na śniadanie nie można jeść... ziemniaków! Smakowite warzywa można przygotować bowiem według prostej metody, która nie tylko zapewni energię, ale i każdemu zasmakuje. Śniadanie biedoty jest oczywiście z założenia proste, tanie i łatwe w przygotowaniu. W składnie poza bulwami znajdziemy inny, wiejski produkt, odrobinę soli i oliwę. Na tym kończy się cała filozofia tego ciekawego dania na początek dnia. 

Sekretem tego prostego śniadania jest okrojony skład i dwa produkty główne. Mowa tu o wcześniej wspomnianych ziemniakach i ugotowanych na twardo jajkach. Dla uproszczenia można ugotować jaja razem z ziemniakami - jest to wersja szybka i zgodna z duchem zero waste. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zrobić to jednak osobno. Oba produkty przekładamy do miski i rozgniatamy. Więcej szczegółów zdradzam w przepisie poniżej. 

Połącz ziemniaki z jajkiem. Tak powstaje najtańsze i najlepsze śniadanie

Składniki: 

  • kilka ziemniaków,
  • trzy jajka,
  • sól,
  • zielenina (optymalnie), 
  • oliwa lub masło, 
  • pasta z chilli (optymalnie). 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ziemniaków. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. 
  2. Pod koniec gotowania możesz dodać do naczynia jajka. Możesz także zrobić to w osobnym naczyniu. 
  3. Następnie odcedź ziemniaki i przełóż gotowa warzywa do miski. 
  4. Jajka obierz i przełóż do naczynia z bulwami. 
  5. Ziemniaki rozgnieć na puree, podobnie jajka. Wskazówka - jajka można pokroić lub rozgnieść na nieco większe kawałki - wówczas będzie smaczniej i efektowniej. 
  6. Gotowy miks skrop oliwą i posyp zieleniną - świetnie sprawdzi się koperek. 
  7. Optymalnie możesz dodać pikantną pastę z chilli. Smacznego!
Więcej o: