Gdy rano brakuje nam czasu i energii, sięgamy po proste pomysły na śniadanie. Okazuje się, że najczęstsza w takich przypadkach szybka kanapka nie jest jedynym rozwiązaniem. Wśród wielu śniadaniowych przepisów prym wiodą jajka. Tym razem proponujemy danie inspirowane szakszuką.
Jajka na szpinaku to świetna propozycja na śniadanie. Przede wszystkim potrawa nasyci cię na kilka godzin, dostarczając przy tym pokaźną porcję składników odżywczych, w tym białko, witaminę A, C, D, żelazo, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas i przeciwutleniacze. Nic tylko robić!
Jajka na szpinaku a la szakszuka robi się szybko, bo nie dłużej niż 15-20 minut. By zaoszczędzić na czasie, wybierz już umyty szpinak baby, który szybko traci objętość na patelni.
Składniki:
Na patelnię wrzuć masło, dodaj oliwę. Ząbek czosnku obierz i posiekaj drobno. Wrzuć na patelnię i podsmażaj kilka sekund. Dodaj szpinak, zamieszaj i smaż, aż zacznie tracić objętość. Dodaj odrobinę wody, dopraw solą i pieprzem, zamieszaj i zaczekaj, aż płyny odparują. Jeśli używasz sera feta, dodaj go w tym momencie. W szpinaku zrób dwa dołki, wbij w nie jajka. Smaż, aż białka się zetną, a żółtko uzyska pożądaną przez ciebie konsystencję. Jajka posyp solą i pieprzem. Możesz je posypać parmezanem, posiekanymi pietruszką i orzechami, np. włoskimi. Jajka na szpinaku warto podać z grzankami i świeżymi pomidorami. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.