Po czym poznać, że truskawki były pryskane? Sięgnij po metodę 10/2. Jeden szczegół zdradzi wszystko

Truskawki zaczynają pojawiać się już nie tylko w sklepach, lecz także na stoiskach i bazarkach. Wiele osób obawia się chemii i pestycydów. Jak rozpoznać pryskane truskawki? Przyjrzyj się im już w sklepie, a już w domu sięgnij po metodę 10/2.

Wszyscy wiemy, że owoce i warzywa przed spożyciem bezwzględnie należy umyć. Nie zawsze jednak sama woda wystarczy, szczególnie gdy mowa o produkcie pochodzącym z upraw stosujących pestycydy. Choć zanim taki produkt trafi na sklepowe półki, musi spełnić odpowiednie normy dotyczące zawartości pestycydów i szkodliwych substancji, nadmiar takich "pryskanych" warzyw i owoców w diecie może być już szkodliwy. Pryskane są pomidory, jabłka, ale też truskawki. Jak je rozpoznać?

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Jak rozpoznać pryskane truskawki? Zrób im kąpiel

W przypadku tych ostatnich najczęściej stosowane są środki np. przeciwko szarej pleśni, w tym fungicydy fludioksonil, piraklostrobina, boskalid i pirymetanil. Jak pozbyć się śladów po pestycydach, a przy tym rozpoznać, że owoce były nimi pryskane? Warto sięgnąć po metodę 10/2, czyli dwukrotne moczenie łącznie przez 10 minut w domowej miksturze z octem i sodą.

  • Najpierw wrzuć truskawki do wody z 2-3 łyżkami octu, najlepiej jabłkowego. Odczekaj 5 minut.
  • Potem wrzuć truskawki do wody z łyżką sody oczyszczonej. Znów odczekaj 5 minut.

Jeśli w obu przypadkach woda po wrzuceniu owoców stanie się mętna i żółtawa, to znak, że truskawki były pryskane. Spokojnie, taka kąpiel pomoże pozbyć się zanieczyszczeń na dobre. Po 10 minutach kąpieli wypłucz jeszcze truskawki pod bieżącą wodą.

Mycie truskawek
Mycie truskawek Fot. Pawel Kacperek / iStock

Jak rozpoznać pryskane owoce i warzywa w sklepie? Spójrz na kod

Na owocach i warzywach w sklepach czy marketach można znaleźć specjalne naklejki. Umieszczony jest na nich nie tylko kod kreskowy ułatwiający kasowanie produktu, lecz także specjalne oznaczenie, kod PLU (od Price Look-up). Stosowane od 1990 roku oznaczenie pozwala odróżnić produkty z upraw konwencjonalnych od pochodzących z upraw ekologicznych. Wystarczy spojrzeć na pierwszą cyfrę w kodzie:

  • kod czterocyfrowy, rozpoczynający się od cyfry 3 i 4: żywność została wyprodukowana w konwencjonalny sposób, a więc z użyciem nawozów sztucznych i pestycydów,
  • kod pięciocyfrowy, rozpoczynający się od cyfry 9: żywność pochodzi z konwencjonalnych i organicznych upraw ekologicznych.

Sklepy często jednak stosują swoje oznaczenia, inne kody nie powinny więc budzić twojego niepokoju. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: