Wyczaruj wyśmienite ciasteczka z trzech składników. Robię je w mniej niż kwadrans w każdy weekend

Zapomnij słodkościach z cukierni i zastąp je ekspresowymi łakociami z sezonowymi owocami. Potrzebujesz jedynie trzech składników, by zrobić uroczy deser, któremu nikt się nie oprze. W moim domu te ciasteczka robią prawdziwą furorę i znikają z blachy w kilka minut.

Nie zawsze więcej, znaczy lepiej. Podobnie jest z tymi trzyskładnikowymi ciasteczkami, które doskonale sprawdzą się na każdą okazję. Zrobisz je w kilka minut, a prezentują się lepiej niż nie jeden specjał z najlepszej cukierni. Sekret tkwi w gotowcu ze sklepu, który kupisz już za kilka złotych. 

Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci

Ciasteczka w tym wydaniu znikną z blachy w kilka minut

W domowym menu nie może zabraknąć także łakoci. Wypieki królują na stołach szczególnie w weekend, jednak z naszym przepisem może się to zmienić, bo ciasteczka z ciasta francuskiego są tak proste, że codziennie można szykować świeżą porcję! Wystarczy jedynie odrobina chęci i trzy składniki, by stworzyć słodkie dzieło sztuki, które z pewnością może konkurować z najlepszymi rarytasami z cukierni. 

Przygotowanie trzyskładnikowych ciasteczek jest dziecinnie proste. Wystarczy sięgnąć po gotowe ciasto francuskie ze sklepu. Pieczemy je w postaci uroczych rożków przez kilka minut, a następnie nadziewamy kremem i sezonowymi owocami. Prościej i smaczniej się już chyba nie da!

Weekendowe ciasteczka które zrobisz w kilka minut

Składniki: 

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • kremowa śmietanka 30 proc.,
  • owoce sezonowe - najlepiej miks malin, truskawek i borówek,
  • optymalnie jajko i cukier. 

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Płat następnie pokrój w kwadraty, a każdą porcję złóż w trójkąt. 
  2. Gotowe ciasto francuskie posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w 220 stopniach przez 12-15 minut. 
  3. Po tym czasie ostudź ciasteczka i delikatni otwórz rożki. 
  4. Śmietankę ubij z cukrem na sztywną masę. Krem przełóż do rękawa cukierniczego. 
  5. Ciasteczka z ciasta francuskiego napełniaj bitą śmietaną. Na koniec udekoruj je sezonowymi owocami, smacznego!
  6. Wskazówka - ciasto francuskie można oczywiście zapiec w dowolnym kształcie. Ciekawym pomysłem będzie pokrojenie go w długie paski i zawinięcie na specjalnych rożkach. Wówczas otrzymamy oryginalny kształt, który doskonale napełnia się kremem. Można postawić też na koszyczki czy sakiewki. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.