Wielkanoc dla zabieganych, czyli pięciominutowe ciasteczka. Mogą konkurować z tymi z topowych cukierni

Brakuje czasu na wielkanocne przygotowania? Zamiast stawiać na stole sklepowe gotowce i wypieki z cukierni, postaw na pięciominutowe ciasteczka o uroczym kształcie. Są nie tylko piękną ozdobą, ale i znakomitym smakołykiem, który docenią najwięksi smakosze.

Zamiast piec skomplikowane ciasta, babcine placki i wymagające biszkopty postaw na prostotę, która zaskoczy smakiem i pięknym, świątecznym kształtem. Tu nie ma wielkiej filozofii - wystarczy pomysłowość, odrobina dżemu i foremki z wielkanocnymi symbolami. 

Zobacz wideo Ciastka budyniowe - idealne na kwarantannowe smutki

Wielkanocne ciasteczka na ostatni moment. W tym wydaniu pokocha je każdy 

Świąteczne przygotowania nie są twoim konikiem, ale mimo wszystko chcesz postawić na stole słodkie przekąski? Zapomnij o mozolnym pieczeniu warstwowych placków i babcinych specjałów. Postaw na prosty przepis, który zrobi efekt wow i to bez kilku godzin spędzonych w kuchni. Tu króluje prostota i estetyczne podanie co sprawi, że nasze ciasteczka będą mogły konkurować z najlepszymi wypiekami z najdroższych cukierni. 

Kluczem do sukcesu jest kształt i wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego. Rolka tego specjału kosztuje przysłowiowych parę gorszy i może być wykorzystywane na wiele sposobów. Wielkanocne ciasteczka to jednak hit, który zrobi niemałe poruszenie wśród rodziny i znajomych. Wystarczy ładny kształt królika, kurczaka i pisanki, odrobina kremu lub dżemu i gotowe!

Przepis na ciastka dla zapominalskich. Rozwiń ciasto, wytnij i gotowe

Składniki: 

  • rolka ciasta francuskiego, 
  • 200 ml śmietanki 36 proc. 
  • dżem o dowolnym smaku, 
  • cukier puder, 
  • jajko.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozwiń rolkę ciasta francuskiego i przy pomocy foremek wytnij np. kształt króliczków, pisanek czy innych wielkanocnych postaci. Wskazówka - można także wyciąć jedynie okręgi przy pomocy szklanki. 
  2. Ciasto francuskie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do cieczenia. Wierzch naszych ciasteczek posmaruj rozmąconym jajkiem. 
  3. Piecz 15 minut w 180 stopniach. 
  4. W tym czasie przygotuj nasze nadzienie. Śmietankę ubij na sztywno z odrobiną cukru pudru. Wskazówka - do śmietanki można dodać także serek mascarpone, dzięki temu uzyskamy krem o ciekawszym smaku. 
  5. Ciasteczka wyciągnij z piekarnika i całkowicie ostudź. Po tym czasie nasze króliczki posmaruj śmietaną lub kremem i nadziej odrobiną dżemu, lub np. konfitury. 
  6. Wierzch ciasteczka przykryj kolejnym ciastkiem. Na koniec posyp wszystko cukrem pudrem i gotowe, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.