Zamiast piec skomplikowane ciasta, babcine placki i wymagające biszkopty postaw na prostotę, która zaskoczy smakiem i pięknym, świątecznym kształtem. Tu nie ma wielkiej filozofii - wystarczy pomysłowość, odrobina dżemu i foremki z wielkanocnymi symbolami.
Zobacz wideo Ciastka budyniowe - idealne na kwarantannowe smutki
Wielkanocne ciasteczka na ostatni moment. W tym wydaniu pokocha je każdy
Świąteczne przygotowania nie są twoim konikiem, ale mimo wszystko chcesz postawić na stole słodkie przekąski? Zapomnij o mozolnym pieczeniu warstwowych placków i babcinych specjałów. Postaw na prosty przepis, który zrobi efekt wow i to bez kilku godzin spędzonych w kuchni. Tu króluje prostota i estetyczne podanie co sprawi, że nasze ciasteczka będą mogły konkurować z najlepszymi wypiekami z najdroższych cukierni.
Kluczem do sukcesu jest kształt i wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego. Rolka tego specjału kosztuje przysłowiowych parę gorszy i może być wykorzystywane na wiele sposobów. Wielkanocne ciasteczka to jednak hit, który zrobi niemałe poruszenie wśród rodziny i znajomych. Wystarczy ładny kształt królika, kurczaka i pisanki, odrobina kremu lub dżemu i gotowe!
Przepis na ciastka dla zapominalskich. Rozwiń ciasto, wytnij i gotowe
Składniki:
- rolka ciasta francuskiego,
- 200 ml śmietanki 36 proc.
- dżem o dowolnym smaku,
- cukier puder,
- jajko.
Sposób przygotowania:
- Rozwiń rolkę ciasta francuskiego i przy pomocy foremek wytnij np. kształt króliczków, pisanek czy innych wielkanocnych postaci. Wskazówka - można także wyciąć jedynie okręgi przy pomocy szklanki.
- Ciasto francuskie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do cieczenia. Wierzch naszych ciasteczek posmaruj rozmąconym jajkiem.
- Piecz 15 minut w 180 stopniach.
- W tym czasie przygotuj nasze nadzienie. Śmietankę ubij na sztywno z odrobiną cukru pudru. Wskazówka - do śmietanki można dodać także serek mascarpone, dzięki temu uzyskamy krem o ciekawszym smaku.
- Ciasteczka wyciągnij z piekarnika i całkowicie ostudź. Po tym czasie nasze króliczki posmaruj śmietaną lub kremem i nadziej odrobiną dżemu, lub np. konfitury.
- Wierzch ciasteczka przykryj kolejnym ciastkiem. Na koniec posyp wszystko cukrem pudrem i gotowe, smacznego!