Nic nie może się równać z domowymi wypiekami. nie musi to jednak oznaczać kilku godzin spędzonych w kuchni i pieczeniu piętrowych torów. Do porannej kawy czy na szybki podwieczorek sprawdzi się idealnie przepis na pieguski, czyli kruche, rumiane ciasteczka w stylu amerykańskim.
Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci
Pieguski lepsze niż od amerykańskiej babci - dodaj dwa składniki, a wyjdą rewelacyjnie
Domowe ciasta i wypieki nie mają sobie równych. Czasem jednak brakuje nam czasu na przygotowanie wymyślnego deseru. Wówczas, zamiast sięgać po sklepowe gotowce i łakocie ze plastikowych opakowań znacznie lepiej postawić na coś szybkiego, smacznego i spektakularnego. Przepis na amerykańskie pieguski w wersji XXL sprawdzi się w tej roli doskonale. Wystarczy jedynie kilka składników i kilka minut, by stworzyć kruchą, rumianą klasykę.
Pieguski są arcy łatwe w przygotowaniu - łączymy bazowe składniki i wzbogacamy ciasto rozmaitymi dodatkami. W wersji tradycyjnej królują tylko kawałki czekolady lub czekoladowe dropsy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać garść orzechów lub rodzynek.
Przepis na pieguski w oryginalnej odsłonie - tak smakują najlepsze ciasteczka
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- pół tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki mleka,
- 80 g masła,
- łyżeczka cukru wanilinowego,
- mała szczypta soli,
- opcjonalnie garść posiekanych orzechów lub rodzynek.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od rozpuszczenia masła w rondelku, następnie dodaj do tłuszczu cukier, cukier waniliowy. Składniki zamieszaj, a naczynie odstaw do wystygnięcia.
- Mąkę, sól i sodę oczyszczoną przesiej przez sito do dużej miski.
- Czekoladę drobno posiekaj.
- Do chłodnego już masła dodaj mleko - wszystko miksuj do połączenia składników. Partiami dodawaj także mąkę i zacznij energicznie wyrabiać ciasto. Na koniec dodaj pokrojoną czekoladę i ponownie wyrabiaj ciasto.
- Z gotowego ciasta odrywaj małe lub duże kawałki i formuj ciasteczka - polecamy zrobić formę XXL, która pięknie wgląda.
- Wskazówka - wierzch ciastek możesz dodatkowo udekorować kawałkami czekolady.
- Piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie nasze pieguski są gotowe do podania, smacznego!