Słodka, amerykańska klasyka w domowej odsłonie. Przepis na pieguski zastąpi gotowce ze sklepowej półki

Masz już dość sklepowych słodyczy i nudnych, babcinych wypieków? Postaw w tym tygodniu na nieziemsko kruche i hojnie nadziane czekoladą ciasteczka pieguski. Przepis to amerykańska klasyka, którą łatwo przygotowujesz w domu - sekretem są jednak dwa dodatki. Bez nich ani rusz!

Nic nie może się równać z domowymi wypiekami. nie musi to jednak oznaczać kilku godzin spędzonych w kuchni i pieczeniu piętrowych torów. Do porannej kawy czy na szybki podwieczorek sprawdzi się idealnie przepis na pieguski, czyli kruche, rumiane ciasteczka w stylu amerykańskim

Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci

Pieguski lepsze niż od amerykańskiej babci - dodaj dwa składniki, a wyjdą rewelacyjnie

Domowe ciasta i wypieki nie mają sobie równych. Czasem jednak brakuje nam czasu na przygotowanie wymyślnego deseru. Wówczas, zamiast sięgać po sklepowe gotowce i łakocie ze plastikowych opakowań znacznie lepiej postawić na coś szybkiego, smacznego i spektakularnego. Przepis na amerykańskie pieguski w wersji XXL sprawdzi się w tej roli doskonale. Wystarczy jedynie kilka składników i kilka minut, by stworzyć kruchą, rumianą klasykę. 

Pieguski są arcy łatwe w przygotowaniu - łączymy bazowe składniki i wzbogacamy ciasto rozmaitymi dodatkami. W wersji tradycyjnej królują tylko kawałki czekolady lub czekoladowe dropsy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać garść orzechów lub rodzynek. 

Przepis na pieguski w oryginalnej odsłonie - tak smakują najlepsze ciasteczka

Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • pół tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki mleka,
  • 80 g masła,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • mała szczypta soli, 
  • opcjonalnie garść posiekanych orzechów lub rodzynek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od rozpuszczenia masła w rondelku, następnie dodaj do tłuszczu cukier, cukier waniliowy. Składniki zamieszaj, a naczynie odstaw do wystygnięcia. 
  2. Mąkę, sól i sodę oczyszczoną przesiej przez sito do dużej miski. 
  3. Czekoladę drobno posiekaj.
  4. Do chłodnego już masła dodaj mleko - wszystko miksuj do połączenia składników. Partiami dodawaj także mąkę i zacznij energicznie wyrabiać ciasto. Na koniec dodaj pokrojoną czekoladę i ponownie wyrabiaj ciasto. 
  5. Z gotowego ciasta odrywaj małe lub duże kawałki i formuj ciasteczka - polecamy zrobić formę XXL, która pięknie wgląda. 
  6. Wskazówka - wierzch ciastek możesz dodatkowo udekorować kawałkami czekolady.
  7. Piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie nasze pieguski są gotowe do podania, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.