Pieguski z kawałkami czekolady to wymarzone co nieco do kawki lub słodki poczęstunek, kiedy w Halloween do drzwi zapukają dzieci z pewną ofertą "Cukierek albo psikus". Przepis na te ciasteczka jest tak prosty, że trzeba się naprawdę postarać, żeby coś się nie udało. Nie masz czasu bawić się w pieczenie ciastek? 20 minut chyba znajdziesz.
Pieguski - przepis na błyskawiczne ciasteczka z czekoladą:
Składniki:
- 200 g czekolady, najlepiej drobno posiekanej
- 1 pełna szklanka mąki pszennej
- 100 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 50 g cukru
Sposób wykonania:
- Ciepłe masło włóż do miski i dodaj cukier. Za pomocą miksera na wysokich obrotach utrzyj całość na jasną i puszystą masę.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej do utartego masła. Następnie wbij jajko i całość dokładnie połącz.
- Kawałki czekolady dodaj do ciasta i ponownie wymieszaj wszystko szpatułką.
- Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładaj na blaszkę porcje ciasta na ciasteczka i lekko je spłaszcz, by nabrały owalnego kształtu. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wskazówka: Zamiast czekolady możesz użyć również bakalii lub ulubionych orzechów. Wówczas do ciasta polecam dodać łyżkę masła orzechowego.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.