"Gdy życie daje ci cytryny", zrób z nich tiramisu. Przepis Matteo Brunettiego idealny nie tylko na lato

Szukasz pomysłu na deser bez pieczenia? Zrób cytrynowe tiramisu. Przepis zaskakuje nietypowym dodatkiem, a przede wszystkim orzeźwiającym smakiem. Jak je zrobić pokazał Matteo Brunetti, a na sam widok tej kremowej masy aż ślinka cieknie.

Matteo Brunetti zasłynął dzięki 6. edycji programu "Masterchef". Dziś promuje nie tylko włoską kuchnię, ale prężnie działa także w mediach społecznościowych, gdzie dzieli się z internautami przepisami, często eksperymentującymi z tradycyjnymi daniami. Tak było także w przypadku tiramisu. Przepis, który pokazał na TikToku, zachwycił już niejednego.

Zobacz wideo Jak Matteo Brunetti radzi sobie z hejtem? "Jestem tu po to, żeby was nauczyć jak się robi włoski makaron"

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia tiramisu? Przepis wymaga tylko kilku

Tiramisu to tradycyjny włoski deser, który występuje w niezliczonych odmianach i wersjach, rozmiarach, a nawet smakach. Tradycyjnie przygotowuje się go z biszkoptów nasączonych mocną kawą, kremu z serka mascarpone i żółtek, a wierzch posypany jest pokaźną warstwą kakao lub drobno startej czekolady. Tiramisu to jednak nie tylko kawa i biszkopty.

Pokazał, jak zrobić cytrynowe tiramisu. Przepis szokuje jednym dodatkiem

Matteo Brunetti pokazał przepis na "niesamowite, słodko-kwaśne tiramisu cytrynowe". Orzeźwiający deser jest idealny nie tylko na cieplejsze dni. Sekretem jest też nietypowy dodatek, dzięki któremu tiramisu zyskuje piękny słoneczny kolor. Kucharz, jak to ma w zwyczaju, cały przepis przedstawił w charakterystyczny dla siebie sposób.

Potrzebne składniki:

  • 750 g serka mascarpone,
  • 5 cytryn,
  • 6 żółtek,
  • 9 łyżek cukru,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 2 szczypty soli,
  • 80 g limoncello (likieru cytrynowego),
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • biszkopty do tiramisu (Savoiardi).

Cytryny wyparz i umyj. Do miseczki zetrzyj skórkę z cytryn. Przekrój na pół i wyciśnij z nich sok. Przelej go do rondelka, dodaj wodę i 3 łyżki cukru. Przez 10 minut gotuj na średnim ogniu, po tym czasie odstaw naczynie na bok, by sok przestygł. Do dużej miski wbij żółtka i resztę cukru. Ubijaj mikserem "tak, jakby nie było jutra", aż masa zjaśnieje i będzie puszysta. Stopniowo po jednej łyżce dodawaj serek mascarpone, cały czas miksując, aż składniki całkowicie się połączą. Dodaj ekstrakt z wanilii, limoncello, startą skórkę z cytryny (nie całą, zostaw odrobinę do dekoracji). Wymieszaj mikserem.

Podziel masę na pół i przełóż do drugiej miski. Do jednej połowy dodaj kurkumę i zamieszaj. Biszkopty ułóż w szklanym naczyniu posmarowanym odrobiną masy. Wcześniej zmocz je sokiem z cytryny lub likierem. Na spód wyłóż najpierw jaśniejszy krem. Znów ułóż kolejną warstwę z biszkoptów zwilżonych likierem i na wierzch wyłóż krem barwiony kurkumą. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Na koniec udekoruj pozostałą skórką cytryny, posyp odrobiną soli i plastrami cytryny.

To akurat musi być naprawdę dobre.
Jak to się mawia: Gdy życie daje ci cytryny, zrób tiramisu!

- piszą fani w komentarzach. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Wolisz tiramisu w wersji "tradycyjnej", czy w innej, z nietypowymi dodatkami?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.