Deser na komunię. Zrobisz w kilkanaście minut, a goście będą zachwyceni kremem

Najlepszy, szybki deser na komunię? Oczywiście tiramisu! Tego smaku nie da się zapomnieć, a nasz przepis na tiramisu to rozkosz w każdym kęsie. Jak zrobić ten pyszny deser, żeby smakował jak w kameralnej włoskiej cukierni, a dzieci będą się zajadać, aż miło? Nic prostszego, wystarczy pamiętać o intensywnym espresso.

Deser na komunię to wcale nie musi być oklepany sernik albo zwykła szarlotka. Pyszne i proste tiramisu to deser idealny na każdą okazję, a zbliżające się komunie to świetny moment, by wypróbować tradycyjny przepis na to niebanalne ciasto. Jak zatem zabrać się za jego wykonanie? Z naszym przepisem na ten prosty deser poradzi sobie każdy. Efekt jak z włoskiej cukierni murowany, każdy Włoch na pewno to przyzna, gdy spróbuje twojego tiramisu.

Zobacz wideo

Szybkie ciasto na komunie - włoski klasyk zawsze na czasie

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone,
  • ok. 300 g biszkoptów (najlepiej podłużnych),
  • 350 ml mocnego espresso,
  • 2 całe jajka,
  • 2 żółtka,
  • 30 ml likieru Amaretto albo Maraschino (w tej wersji polecam bezalkoholowe),
  • ok. 70 g cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao.

Ciasto na komunię - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie tiramisu zacznij od zaparzenia espresso. Dodaj 30 ml likieru i pozostaw do ostudzenia.
  2. Do miski przełóż 4 żółtka i dodaj cukier puder. Za pomocą miksera ubij je na puszysty kogel-mogel i porcjami dodawaj serek mascarpone, cały czas miksując, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.
  3. 2 białka ubij na sztywno i szpatułką delikatnie połącz je z powstałym kremem. Rób to ostrożnie, by piana nie opadła.
  4. Zaparzoną kawę przelej do płaskiego naczynia lub talerza. Przygotuj formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Połowę podłużnych biszkoptów zamocz w kawie i układaj ciasno jeden obok drugiego. Na warstwę biszkoptów wyłóż połowę kremu. Drugą część biszkoptów także zamocz w kawie i ułóż na kremie. Na biszkopty połóż resztę kremowej masy i wierzch posyp proszkiem kakaowym.
  5. Gotowe tiramisu przełóż na kilka godzin w chłodne miejsce, by stężało. Takie ciasto najlepiej przygotować dzień przed imprezą - będzie najsmaczniejsze.
Więcej o: