Coraz więcej osób sięga po owsiankę. Choć można się nią zajadać o każdej porze dnia, to najczęściej przyrządza się ją na śniadanie. Trudno się temu dziwić - taki posiłek dostarczy nam w końcu nie tylko walorów smakowych, ale i energii do działania. Poranna owsianka syci na długie godziny, zwłaszcza jeśli wzbogacimy ją o pewne dodatki. Jak przygotować "chiankę"?
Chianka to nic innego jak owsianka z dodatkiem szałwii hiszpańskiej, szerzej znanej jako nasiona chia. To tzw. superfood, który stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego, białka, kwasów omega-3, oraz witamin: B1, B2, B3, E i minerałów: magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, miedzi i selenu. Nasiona chia wzmacniają naszą odporność, korzystnie wpływają na trawienie oraz wspierają pracę serca, naczyń krwionośnych, mózgu oraz układu nerwowego. Warto wprowadzić ten produkt do swojej codziennej diety i cieszyć się dobrym zdrowiem. Nie szkodzi również fakt, że szałwia hiszpańska komponuje się z wieloma potrawami, co oznacza, że bardzo łatwo ją "przemycić" do posiłków każdego dnia.
Składniki:
Dzień wcześniej umieść nasiona chia w szklance z wodą lub mlekiem i zostaw do namoczenia na całą noc. Następnego ranka w niewielkim garnku zagotuj mleko lub napój roślinny. Wsyp płatki i gotuj je na małym ogniu, cały czas mieszając. Po kilku minutach, kiedy owsianka zgęstnieje, przełóż ją na talerz lub do półmiska. Wsyp napęczniałe nasiona chia, odrobinę cynamonu oraz pozostałe dodatki. Mogą to być zarówno owoce, jak i orzechy, miód czy nawet kostka gorzkiej czekolady. Wszystko wymieszaj i śmiało się zajadaj. Smacznego!