Omlet w takiej wersji zrobi furorę. Wszystko przez tajemniczy składnik. Znajdziesz go na łące

Znudziły ci się tosty i jajecznica? Nie masz pomysłu na wytrawne śniadanie? Ten omlet jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Błyskawicznie skradnie ci serce i rozpali kubki smakowe. Wszystko za sprawą jednego oryginalnego składnika.

Pomysłów na śniadania jest wiele. Niektórzy wolą je spożywać na słodko w postaci owsianki, czy placuszków, inni zaś wolą jeść wytrawniej i sięgają po jajecznicę, tortille, czy kanapki. Zamiast jednak kolejny raz jeść to samo, warto czasem spróbować czegoś nowego. Omlet w takim wydaniu z pewnością zasmakuje każdemu.

Zobacz wideo Mądra Babcia przygotowała puszysty omlet z grzybami. Dawno nie jedliśmy tak dobrego

Z czym najlepszy omlet? Wersji tego dania jest mnóstwo. W tej odsłonie wyjdzie jeszcze smaczniejszy

Omlet to popularne danie w formie placka, które jest przyrządzane z jajek. Pierwsze wzmianki o tej potrawie sięgają czasów starożytnego Rzymu, a mekką omletów są Włochy i Hiszpania. Hiszpanie jadają tortilla de patatas, czyli placek z dodatkiem smażonych ziemniaków, a Włosi stawiają na frittatę, czyli omlet wzbogacony dodatkiem warzyw.

Omlet (zdjęcie ilustracyjne)Omlet (zdjęcie ilustracyjne) fot.pexels-follow-fauzia

W Polsce najczęściej przygotowujemy omlety z dodatkiem szpinaku, pieczarek, sera i szynki. Tym razem wypróbujmy inną wersję i zróbmy tę potrawę z… pokrzywą. Warto wprowadzić tę roślinę do swojego jadłospisu, bo jest cennym źródłem składników odżywczych. Zawiera witaminę A, B, C i K, a także wapń, fosfor, krzem, magnez, czy potas. Pokrzywę najlepiej zbierać wiosną - w kwietniu i w maju, ponieważ w tym okresie jest najświeższa. Później liście twardnieją i stają się suche, przez co nie będzie smakowała najlepiej.

Jak się robi omlet z pokrzywą? Najlepiej smakuje na wiosnę. Pamiętaj jednak o jednej ważnej rzeczy

Przygotowanie omletu z pokrzywą nie jest trudne. Zanim jednak użyjemy rośliny, należy ją wyparzyć. Wkładamy garść do wrzątku i po minucie odcedzamy. Do zrobienia omletu potrzebujemy:

  • 2 lub 3 jajka,
  • garść pokrzywy,
  • łyżeczka masła,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • sól i pieprz do smaku.

Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy posiekaną pokrzywę i dusimy przez chwilę. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mąkę, sól i pieprz oraz pokrzywę, a następnie wylewamy masę na patelnię. Smażymy, dopóki jajka się nie zetną i przerzucamy na drugą stronę. To wszystko. Pyszne śniadanie będzie gotowe w kilka minut. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

W jakiej formie najczęściej spożywasz jajka?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.