Przepis na naleśniki nie jest trudny i prawie każdy zna go na pamięć. Tak często je smażymy, że nie są dla nas żadną nowością. Ostatnio jednak postanowiłam, że nieco poeksperymentuję i zamieniłam oczywisty składnik na coś innego. Okazały się jeszcze smaczniejsze.
Tanicha / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Nie raz mogłeś u nas przeczytać artykuł, w którym opisujemy jak przygotować klasyczne naleśniki. Zapewne nie jest to dla ciebie nowością, gdy powiemy, że robiąc je łączy się mąkę z wodą, lub mlekiem i dodaje cukier, a powstałą mieszankę wysmaża się na gorącym tłuszczu. W tym przepisie to wszystko również się zgadza i żaden krok nie zostanie pominięty. Jednak różnice zobaczysz w składnikach, których używam. Pierwszą zmianą jest to, że przede wszystkim nie używam mąki pszennej. Ten produkt zamieniłam na mąkę ryżową i dodatkowo dodałam do niego budyń waniliowy.
REKLAMA
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]
Po takim połączeniu produktów można by powiedzieć, że naleśniki nie mają prawa się udać, jednak nie jest to prawda. Placki wychodzą smaczne, lekkie i nabierają oryginalnego aromatu. Tak przygotowane można łączyć z klasycznym dżemem owocowym, kremem orzechowym lub czekoladowym, a także z owocami.
Przepis na naleśniki z mąki ryżowej
Składniki
5 łyżek mąki ryżowej,
2 opakowania budyniu waniliowego,
2 łyżki cukru,
szklanka mleka,
pół szklanki wody gazowanej,
łyżka oleju,
3 jajka.
Sposób przygotowania
Do miski przesiej mąkę ryżową i budynie. Wsyp również cukier i wbij jajka. Za pomocą miksera zacznij całość delikatnie mieszać, stopniowo również wlewaj mleko.
Do masy wlej także olej i wodę gazowaną. Całość miksuj na średnich obrotach do momentu połączenia składników. Gdyby masa była za rzadka, dodaj więcej mąki, a gdy będzie za bardzo gęsta, dodaj mleko lub wodę.
Na patelnię wlej odrobinę oleju. Na gorący tłuszcz wylewaj odmierzoną ilość ciasta. Placki nie powinny być za grube.
Naleśniki smaż z dwóch stron na złoty kolor. Po przysmażeniu podawaj je na ciepło z ulubionymi dodatkami.