Zrobiłam idealne ciasto naleśnikowe, bo połączyłam te dwa składniki. Nie jem już innych

Przepis na naleśniki nie jest trudny i prawie każdy zna go na pamięć. Tak często je smażymy, że nie są dla nas żadną nowością. Ostatnio jednak postanowiłam, że nieco poeksperymentuję i zamieniłam oczywisty składnik na coś innego. Okazały się jeszcze smaczniejsze.

Nie raz mogłeś u nas przeczytać artykuł, w którym opisujemy jak przygotować klasyczne naleśniki. Zapewne nie jest to dla ciebie nowością, gdy powiemy, że robiąc je łączy się mąkę z wodą, lub mlekiem i dodaje cukier, a powstałą mieszankę wysmaża się na gorącym tłuszczu. W tym przepisie to wszystko również się zgadza i żaden krok nie zostanie pominięty. Jednak różnice zobaczysz w składnikach, których używam. Pierwszą zmianą jest to, że przede wszystkim nie używam mąki pszennej. Ten produkt zamieniłam na mąkę ryżową i dodatkowo dodałam do niego budyń waniliowy.

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Po takim połączeniu produktów można by powiedzieć, że naleśniki nie mają prawa się udać, jednak nie jest to prawda. Placki wychodzą smaczne, lekkie i nabierają oryginalnego aromatu. Tak przygotowane można łączyć z klasycznym dżemem owocowym, kremem orzechowym lub czekoladowym, a także z owocami

Przepis na naleśniki z mąki ryżowej

Składniki

  • 5 łyżek mąki ryżowej,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • łyżka oleju,
  • 3 jajka.

Sposób przygotowania

  1. Do miski przesiej mąkę ryżową i budynie. Wsyp również cukier i wbij jajka. Za pomocą miksera zacznij całość delikatnie mieszać, stopniowo również wlewaj mleko.
  2. Do masy wlej także olej i wodę gazowaną. Całość miksuj na średnich obrotach do momentu połączenia składników. Gdyby masa była za rzadka, dodaj więcej mąki, a gdy będzie za bardzo gęsta, dodaj mleko lub wodę.
  3. Na patelnię wlej odrobinę oleju. Na gorący tłuszcz wylewaj odmierzoną ilość ciasta. Placki nie powinny być za grube.
  4. Naleśniki smaż z dwóch stron na złoty kolor. Po przysmażeniu podawaj je na ciepło z ulubionymi dodatkami. 
Z czym najczęściej jesz naleśniki?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.