Przemierzając bazarki, możemy natknąć się na produkt prosto z Włoch. Cavolo nero, czyli specjalna odmiana jarmużu, nazywana również czarną kapustą, to warzywo zaliczane do prawdziwych superfoods, bogate w minerały i witaminy oraz w kwas foliowy, zbawienny dla kobiet w ciąży. We Włoszech warzywo to jest często wykorzystywane do przygotowywania zup i nieprzypadkowo znalazła się w gronie składników toskańskiej ribollity.
Kapusta czarna to odmiana kapusty włoskiej, zwanej także kapustą toskańską. Nam jednak głównie przypomina jarmuż, ponieważ jego cechą charakterystyczną są ciemnozielone liście o poskręcanym wyglądzie. Jest zdecydowanie sezonowy w miesiącach zimowych, ale można go dostać praktycznie przez cały rok. Posiada sporo białka, błonnika, witamin z grupy A, C, E oraz K, a także soli mineralnych, zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że ma spore działanie antynowotworowe. Czarna kapusta jest głównym składnikiem najbardziej klasycznej toskańskiej zupy, ribollity, którą można podawać z botwinką, kapustą, fasolą i domowym pieczywem.
Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie do gotowania: należy usunąć środkową łodygę, a następnie oczyszczoną kapustę czarną można zagotować we wrzącej wodzie. Aby zachować zielony kolor liści i nie stracić zawartej w nich witaminy C, nie wolno go gotować długo, wystarczą trzy minuty, po czym należy szybko przelać ją do wody i lodu. Alternatywnie można zdecydować się na duszenie, czyli gotowanie czarnej kapusty na patelni z odrobiną oleju i odrobiną szalotki lub cebuli. Gotowy produkt można spożyć w całości lub wykorzystać jako składnik innych przepisów, na przykład do przygotowania grzanek z czarnej kapusty.
Narodziła się jako biedna potrawa pochodzenia chłopskiego. To jedna z najsłynniejszych zup chlebowo-warzywnych toskańskiej tradycji chłopskiej. Przyrządza się ją z czerstwego chleba i warzyw zimowych, a dodatkowo jest całkowicie wegetariańska. Głównymi bohaterami Ribollity są czarna kapusta i fasola cannellini. Całość uzupełnia kapusta, marchewka i ziemniaki. Kilka godzin gotowania zostaną nagrodzone niezrównanym smakiem.
Składniki:
Przepis krok po kroku: