Moje gofry są zawsze chrupiące i zjadam ich tuzin. Do ciasta dodaję ten konkretny składnik

Gofry to symbol lata i wielu osobom kojarzą się z polskim morzem. Dla mnie to smak dzieciństwa i nie wyobrażam sobie ich nie jeść. Gdy je robię, zawsze wychodzą puszyste, miękkie, a do tego chrupiące. Do ciasta wrzucam ten składnik, by nabrały ciekawszego smaku.

Gofry kojarzą nam się z letnimi dniami, a dla niektórych jest to zdecydowanie smak dzieciństwa. Puszyste i miękkie w środku, a chrupiące z zewnątrz - tak zazwyczaj wyglądają. Bez dwóch zdań są tak pyszne, że trudno się im oprzeć. Najczęściej jada się je latem, ponieważ to właśnie wtedy możemy cieszyć się świeżymi owocami i to nimi posypujemy wypieczone ciasto.

Zobacz wideo Gofry z cukinii

W moim domu gofry robi się o każdej porze roku. Gofrownica prawie wcale nie stygnie, dlatego wiem, jak je robić najlepiej. Próbuję również różnych kombinacji smakowych, by były jeszcze smaczniejsze. Tym razem postanowiłam wrzucić do ciasta rozgniecionego banana. Nie spodziewałam się efektu wow, a jednak go dostałam. Gofry dzięki niemu stały się jeszcze pyszniejsze.

Przepis na gofry bananowe

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody gazowanej,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 100 ml oleju,
  • 300 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli.

Składniki dodatkowe:

  • olej do smarowania gofrownicy,
  • cukier puder lub inne dodatki.

Sposób przygotowania

  1. Białka oddziel od żółtek. Do większej miski z żółtkami przelej wodę, mleko i olej. Następnie przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksuj.
  2. Białka ubij na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Pianę przełóż do miski z wcześniej wyrobioną masą, delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
  3. Banany obierz i umieść je w misce. Za pomocą widelca rozgnieć je na gładką masę i dodaj do reszty składników, wymieszaj.
  4. Tak przygotowaną masę możesz rozlać na rozgrzaną i wcześniej lekko nasmarowaną olejem gofrownicę. Gofry piecz do zarumienienia, a następnie przełóż na kratkę, aby ostygły i stały się chrupiące.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Mogą to być świeże owoce, dżemy, bita śmietana, cukier puder, lub rozpuszczona czekolada.
W jakiej wersji wolisz gofry?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.