Zdecydowana większość grillów gazowych zasilania jest propanem z butli, choć na rynku można znaleźć również sprzęty bezpośrednio podłączane do domowej instalacji gazu ziemnego. Do generowania iskry zapłonowej dochodzi w chwili obrócenia pokrętła kontrolnego. W zależności od rodzaju grilla, system zapłonu może być manualny lub automatyczny.
Gaz przepływa przez palniki, które równomiernie rozprowadzają ciepło po całej swojej powierzchni. Podgrzewa ono ruszt, na którym umieszczamy mięso, warzywa itd. Istnieje również możliwość kontrolowania intensywności płomienia za pomocą pokręteł na panelu kontrolnym grilla. Daje to możliwość dopasowania poziomu nagrzewania pod kątem przygotowywanej potrawy.
Często nad palnikami grilla gazowego umieszczone są metalowe płyty lub kamienie wulkaniczne, których zadaniem jest rozpraszanie ciepła. Dzięki temu jedzenie może być grillowane równomiernie z każdej strony. Poza tym grille gazowe posiadają pokrywę z otworami wentylacyjnymi, które pozwalają na przepływ powietrza i regulację temperatury.
Przed wyborem grilla gazowego najlepiej przemyśleć, w jakich okolicznościach będzie najczęściej używany. Mały grill gazowy sprawdzi się w przypadku osób grillujących w niedużym gronie, niemających zbyt dużej przestrzeni. Średniej wielkości grill będzie odpowiedni dla rodzin, które chętnie przygotowują potrawy w ten sposób np. na obiad, natomiast zapaleni miłośnicy grillowania lub osoby, którzy często organizują przyjęcia, powinny wybrać sprzęt o możliwie jak największej powierzchni i z wieloma funkcjami.
Dobrze jest też wybrać grill, który będzie posiadał odpowiednią liczbę palników. Im jest ich więcej, tym bardziej wszechstronne jest urządzenie i pozwala na przygotowanie większej ilości potraw jednocześnie. Trzeba się jednak liczyć z większym wydatkiem.
Ważny jest także materiał wykonania. Grille gazowe ze stali nierdzewnej są trwałe i odporne na warunki atmosferyczne, ale wymagają odpowiedniej konserwacji. Żeliwna powłoka skutecznie zatrzymuje ciepło, choć powoduje, że grill jest cięższy. Aluminium z kolei jest mniej podatne na korozję, ale z drugiej strony nie odznacza się tak wysoką trwałością jak stal nierdzewna.
Zastanawiając się nad tym, jaki grill gazowy wybrać, przede wszystkim należy wziąć pod uwagę to, jak często i dla ilu osób będzie się grillować, a także - jakie funkcje będą dla nas kluczowe. Ważna jest także ilość miejsca, którą możemy przeznaczyć na grillowanie. Jak w przypadku wielu innych sprzętów - im większa liczba funkcji, tym wyższy będzie wydatek, ale w dłuższej perspektywie inwestycja ta na pewno się opłaci.
Poza powyżej wspomnianymi materiałem wykonania, liczbą palników czy dodatkowymi funkcjami, ważna jest również marka grilla gazowego. Sposób jego użytkowania wymaga zachowania bezpieczeństwa, dlatego warto zdecydować się na model znanego i renomowanego producenta, który daje gwarancję spokojnego i bezproblemowego grillowania.
Tak jak w przypadku wielu innych urządzeń, pomocne przy wyborze grilla gazowego mogą być opinie innych użytkowników. Dzięki nim można się dowiedzieć, czy w trakcie użytkowania napotkali jakiekolwiek problemy, podpowiedzą też na co warto zwracać uwagę podczas korzystania z urządzenia.
Warto również mieć na uwadze dodatkowe funkcje, jakie oferuje grill gazowy. W niektórych modelach istnieje możliwość ustawienia indywidualnych programów grzania, przeznaczonych dla konkretnych potraw. To wygodna opcja, gwarantująca idealne przyrządzenie pysznego jedzenia.
Czyszczenie grilla gazowego przede wszystkim należy zacząć od wyłączenia gazu i odczekania, aż w całości wystygnie. Następnie wyjmujemy ruszty i myjemy je przy użyciu specjalnej szczotki, aby usunąć resztki jedzenia i tłuszcz. Możemy do tego użyć roztworu wody z łagodnym detergentem. Później to samo robimy z palnikami (przy użyciu miękkiej szczotki) i tacą ociekową (w większości przypadków można ją umieścić w zmywarce).
Jeśli chodzi o zewnętrzną część grilla, pokrywę i boki można czyścić miękką szmatką, którą należy zwilżyć wodą z detergentem. W przypadku powłoki ze stali nierdzewnej najlepiej użyć specjalnego środka do polerowania. Na koniec należy dokładnie spłukać wszystkie myte części czystą wodą, a przed ponownym złożeniem odczekać, aż wyschną.