potrawy
-
Babci za ten sos pieczarkowy nawet Magda Gessler biłaby brawo. Żaden sekret, tylko proste dodatki
Szukasz czegoś idealnego zarówno do mięs, jak i do kasz lub makaronu? Postaw na sos pieczarkowy. Przepis jest banalnie prosty i radzi sobie z nim nawet moja jedenastoletnia córka. Jak go zrobić?
-
Quiz kulinarny rozbudzi wasze kubki smakowe. 12/12 tylko dla smakoszy
Tego quizu kulinarnego nie polecamy rozwiązywać na głodnego! Pytania mogą rozbudzić wasze kubki smakowe do czerwoności. Czy będziecie wtedy w stanie racjonalnie myśleć i poprawnie odpowiadać na pytania? Sprawdźmy!
-
Kuchnia to twoje ulubione miejsce? 11/11 to dla ciebie bułka z masłem
Lubisz spędzać czas w kuchni i gotowanie masz we krwi? W takim razie komplet punktów w naszym quizie to dla ciebie bułka z masłem. Jeśli jednak nie uda ci się zdobyć 11 punktów, nie spal buraka ze wstydu! To jak, gotowy na sprawdzenie kulinarnej...
-
My mamy polskie pierogi, a Anglicy pieczone pasties. Spróbowałam raz i przepadłam
Jak smakują kornwalijskie pierogi? To niebo w gębie i możesz zrobić je samodzielnie w domu. Choć przepis może wydawać się nieco skomplikowany, samo przygotowanie pasties nie jest trudne, a wszystkie składniki znajdziesz bez problemu w sklepie.
-
Ani mielone, ani schabowe. Duńskie frikadeller to hit w mojej kuchni. Podaję z sosem i nic nie zostaje
Jak się robi frykadelki? Duńskie frikadeller to hit, zwłaszcza jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół podczas wspólnego oglądania meczów Euro 2024. Szybko zapomnicie o paczkowanych przekąskach, a to danie obiadowe zniknie z talerzy...
-
Kulinarna podróż po Polsce. Wiesz z jakich regionów pochodzą te potrawy?
W dzisiejszym quizie wyruszamy w kulinarną podróż po Polsce. Sprawdź się w naszym quzie i dowiedz się, jak dobrze znasz polską kuchnię. Gotowy na zdobycie kompletu punktów?
-
Oto najbardziej ekstremalne i obrzydliwe potrawy świata. Wbrew pozorom dla wielu to rarytasy [ZDJĘCIA]
Jakie jest najobrzydliwsze jedzenie świata? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Warto jednak mieć na uwadze, że w niemal w każdym zakątku świata możemy natknąć się na lokalny specjał, który nie tylko nie spotka się z naszym uznaniem,...
-
Zanurz w musztardowej marynacie, a potem siup na ruszt. Mięso będzie kruche i idealnie soczyste
Jak zrobić dobrą marynatę do karkówki? Bez niej sezon grillowy mógłby praktycznie nie istnieć. Okazuje się, że nie potrzebujesz ani wiele składników, ani wiele czasu, by zyskać danie, które zachwyci rodzinę i wszystkich gości. Czego potrzebujesz?
-
Wymieszaj w miseczce i zawiń w szynkę. Zrobisz w 5 minut, a goście będą się zajadać aż miło
Jak zrobić roladki z szynki? Prostą przekąskę przygotujesz dosłownie w kilka minut, a wszyscy goście i rodzina będą się nią zajadać. W moim domu robi furorę już od kilku lat i rzadko się zdarza, że nie znikają ze stołu jako pierwsze. Co będzie ci...
-
Doprawiasz tak pieczarki? W moment puszczą wodę i katastrofa gotowa. Wypróbuj inny patent
Co zrobić, żeby pieczarki nie puściły wody podczas smażenia? Z problemem boryka się wiele osób i nie każdy wie, jak mu sprostać. Okazuje się, że rozwiązanie tkwi w dodaniu pewnej przyprawy w odpowiednim momencie. Co należy zrobić?
- Nigdy nie wrzucaj do rosołu. Z zupy zrobisz toksyczny wywar
- Każdy, kto spróbował, chciał ten przepis. Ciasto jest słodkie i puszyste
- Nowa kolekcja w Pepco. Na co warto zwrócić uwagę? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak zrobić buraczki tarte do słoików? Bez octu i gotowe w kilka chwil
- We wrześniu zawsze robię to ciasto. Z foremki znika w 5 minut
- Bosacka pokazała przepis na "gofry jak z Monciaka". Są puszyste, złociste i chrupiące
- Karpatka, która zachwyciła Magdę Gessler. "Wygląda jak deser w cukierni"
- Chleb bez mąki i drożdży. Mogłabym go jeść non stop
- Dorzuć dwie sztuki do każdego słoika. Grzyby będą aromatyczne jak nigdy
- W mojej rodzinie nie jada się klasycznych kotletów. Mam genialny przepis
-
Danie idealne na czystki w lodówce. Wbij na patelnię i wrzuć dodatki. Naje się cała rodzina
Znasz ten przepis na omlet? Jest bardzo prosty i nie potrzebujesz wielu składników, by zyskać pożywne i zdrowe śniadanie. Sprawdź, jak zrobić omlet, a na dobre zagości w twoim jadłospisie. Najesz się zarówno ty, jak i twoja rodzina.
-
Kulinarna podróż po Polsce. Dasz radę zdobyć maksa w tym QUIZIE?
Wiesz, skąd pochodzą te potrawy?
-
Odtworzyła przepis ze średniowiecza na ziołowe placuszki. Efekt przerósł wszelkie oczekiwania
Ziołowe placuszki według średniowiecznej receptury smakują wręcz nieziemsko. Tiktokerka odtworzyła ten przepis, który szturmem podbija internet. Placki zachwycają subtelnym zapachem aromatycznych ziół, a także wyjątkową chrupiącą, a zarazem puszys...
-
Śniadanie wielkanocne - z tą sałatką podbijesz nawet najbardziej wymagające podniebienie
Śniadanie wielkanocne nie może obyć się bez sałatek. Nie tylko jarzynowej, ale i innych. Podpowiemy, co jeszcze można przygotować na świąteczny stół. W artykule znajdziesz listę świątecznych potraw na wielkanocne śniadanie.
-
Rozpoznasz zupę na talerzu? Wydaje się banalne, a wszyscy mylicie się w 7. pytaniu
Po tym quizie zgłodniejesz
-
Czy ten składnik jest w potrawie, o którą pytamy? Tylko smakosz zdobędzie komplet
Ten quiz kulinarny wyłoni prawdziwych znawców kuchni!
-
Sałatka, która nie podchodzi wodą. Może stać nawet pięć dni, a smakuje lepiej niż jarzynowa
Sałatka, która się długo nie psuje, świetnie smakuje i nie podchodzi wodą? Nie, to nie jarzynowa. Kiedyś zrobiłam sałatkę z kalafiorem i moja rodzina prawie oszalała. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc lub do lunch boxa. Przepis jest prosty i nie ...
-
Potrawy wielkanocne, które można mrozić. Zrób je już teraz, a w święta sobie podziękujesz
Potrawy wielkanocne, które można mrozić, pozwolą zaoszczędzić czas i pieniądze. Nikomu nie trzeba powtarzać, że w okresie przedświątecznym czeka nas dużo pracy. Na szczęście niektóre potrawy możemy przygotować wcześniej i zamrozić.
-
Mieszam pół na pół z mlekiem i smażę. Sekret naleśników bolońskich tkwi w cieście
Podstawą tej potrawy jest ciasto na naleśniki. Gdy już je usmażysz, cała reszta powinna pójść jak z płatka. Jak zrobić naleśniki bolońskie? Choć wydaje się, że zajmie ci to sporo czasu, nic bardziej mylnego. Uwiniesz się w godzinkę, a rodzina będz...
-
Od święta i na co dzień. Zupa chrzanowa Magdy Gessler gotuje się ekspresowo. Tylko 8 składników
Jednym z najlepszych zamienników żurku nie tylko od święta, ale i na co dzień, jest zupa chrzanowa. Przepis jest prosty, a rozsławiła go Magda Gessler. Jak zrobić zupę chrzanową i co będzie ci potrzebne? Postaw na te składniki i technikę, a sukces...
-
Przyprawiasz hamburgery? Postaw na klasykę lub nutkę szaleństwa. Gordon Ramsay by się nie powstydził
Któż nie przepada za hamburgerami? Można je zrobić w tylu różnych wersjach, że wpasują się w gusta praktycznie każdego. Warto wiedzieć, że kluczem do wyrazistego smaku są przyprawy. Jak przyprawić mięso na hamburgery?
-
Nie wymyślam i co roku robię w Środę Popielcową jedno danie. Ekspresowo znika z talerzy
Co na obiad w Popielec? Choć zawczasu wiemy, że należy zachować wstrzemięźliwość od niektórych pokarmów, decyzja nie zawsze jest prosta. Zazwyczaj króluje ryba z piekarnika, ale to niejedyne rozwiązanie. Co na obiad w post? Przedstawiamy szybki...
-
Czy ten składnik jest w potrawie, o którą pytamy? Tylko smakosz zdobędzie komplet
Ten quiz kulinarny wyłoni prawdziwych znawców kuchni!
-
Ranking 100 najobrzydliwszych dań świata. Polska "zasłynęła" aż trzema pozycjami, na podium Finlandia
Każdy ma dania, które zapadły w pamięć, ale nie przez obłędny smak czy formę podania, a raczej mankamenty. Tym sposobem powstał ranking najbardziej obrzydliwych potraw na świecie. Podium co prawda należy do Finlandii, jednak Polska może "pochwalić...
-
Zaskocz bliskich nowymi smakami i przygotuj na sylwestra najlepsze ciepłe dania pod słońcem
Dobre ciepłe dania na sylwestra z hiszpańską i argentyńską nutką? Zdecydowanie tak. Imprezowe szaleństwo czas zacząć! Jeżeli szukacie wyjątkowych przepisów na sylwestra, to mamy dla Was coś specjalnego.
-
Najgorsze potrawy mięsne świata. Na pierwszym miejscu kontrowersyjny polski przysmak [RANKING]
Kuchnia polska słynie z wielu smakowitych potraw. Nasze pierogi, bigos i żurek zasłynęły na całym świecie. Oprócz dań powszechnie uwielbianych możemy się też poszczycić tymi nieco bardziej kontrowersyjnymi. Jedno z nich znalazło się na pierwszym...
-
Polacy od kuchni. Pyszne.pl publikuje Raport Food Trendów 2023/24
Które kuchnie i potrawy cieszyły się w 2023 roku największym zainteresowaniem Polaków? Jak zmieniają się nasze kulinarne zwyczaje? Odpowiedzi na te pytania znajdziemy w najnowszej odsłonie Raportu Food Trendów Pyszne.pl.
MATERIAŁ PROMOCYJNY PR -
W tym quizie pytamy o polskie przysłowia o jedzeniu! 7 pytanie zmyli każdego!
Odpowiecie bezbłędnie na wszystkie pytania?
-
O tych tostach będzie głośno w twoim domu. Zamiast chleba użyj tych plastrów, bo ich smak zniewala
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi. Zamiast klasycznych kanapek, jajecznicy, czy omletu proponujemy zrobić te nietuzinkowe tosty. Jednak nie znajdziesz w nich pieczywa, zamiast tego użyj...
-
Smażone pomidory w nowej odsłonie. Posyp je tym produktem, a otrzymasz pyszne i zdrowe danie
Panierowane pomidory z żółtym serem to błyskawiczna i smakowita przekąska lub dodatek do kolacji. Jeśli wracasz do domu bez sił na przygotowanie skomplikowanego dania, a twoje szafki kuchenne i lodówka zieją pustkami, to nasz przepis na smażone...
-
Wygląda jak żurek, lecz smakiem go przebija. Zrób ją, by zszokować teściową. Na pewno zapyta o przepis
O tej zupie mogło nie słyszeć za wiele osób. Pomimo że jest smaczna i aromatyczna, nie jest niestety tak sławna jak kultowa pomidorowa i rosół. Jednak zdaniem niektórych może przebijać je smakiem. Do zabielenia jej stosuje się składnik, którego...
-
Jesienny obiad - 3 pomysły na rozgrzewający i odżywczy obiad. Jakie mięso jesienią włączyć do swojej diety?
Jesienny obiad powinien być przede wszystkim rozgrzewający. Okres przejściowy sprawia, że jesteśmy jeszcze bardziej narażeni na przeziębienia. Zatem jesienne menu powinno być bogate w składniki, które wzmocnią naszą odporność.
-
Tej zupy aż grzech nie spróbować. Jedna łyżka sprawi, że zapomnisz o pomidorowej, ogórkowej i rosole
Na liście najpopularniejszych zup znajduje się rosół, ogórkowa, pieczarkowa, krupnik i pomidorowa. Jednak tę listę warto trochę odświeżyć i dodać do niej danie, które jest lepsze od tych klasyków. Potrawa ta jest gotowa w 30 minut, a jej smak...
-
Pierogi, bigos i kluski - w tym quizie sprawdzamy znajomość polskiej kuchni!
.
-
Jedzono ją w czasach powojennych. Dziś w obiegu pozostała tylko nazwa. Co to za potrawa?
Kuchnia staropolska jest pełna tajemnic i ciekawostek. Dawniej przyrządzając rodzinny posiłek, sięgano po składniki, które były łatwo dostępne. Dziś w sklepach można kupić niemal wszystko, stąd niektóre dania odeszły w niepamięć, a ślad po nich...
-
Według dietetyka to PRL-owskie danie jest najzdrowsze. Należy jednak wymienić jeden składnik na zdrowszy
Doktor Bartek Kulczyński, który na swoim kanale w serwisie YouTube przybliża ważne kwestie dietetyczne, w ostatnim filmiku wybrał najzdrowsze dania z PRL-u. W zestawieniu nie zabrakło takich potraw jak fasolka po bretońsku czy wątróbka z cebulą,...
-
Potrawy z PRL, którymi się zajadaliśmy. Niektóre już trącą myszką, a inne przeżywają "drugą młodość"
Smak ulubionych potraw z dzieciństwa potrafi przywołać uśmiech na naszych twarzach. Każdy z nas lubi czasem wrócić do tych smaków sprzed lat. Zdarza się jednak, że nie smakuje nam już to tak samo jak dawniej bądź po prostu przepis trąci myszką. Na...
-
Tym przepisem skradniesz serce (i żołądek) ukochanej osoby. Przygotuj idealny makaron na kolację walentynkową
W tak wyjątkowy dzień, jak Święto Zakochanych znalezienie wolnego miejsca w waszej ulubionej restauracji może nie być proste. To jednak żaden powód do paniki. Wieczór spędzony w domu może być równie udany. Przygotuj makaron na kolację walentynkową...
-
Polska w czołówce najlepiej ocenianych kuchni. Obcokrajowcy docenili m.in. rodzime pierogi
Mało kto miewa wątpliwości, że dania kuchni polskiej są nie tylko sycące, ale i wyjątkowo smaczne. Potwierdził to właśnie prestiżowy ranking "Taste Atlas", który umieścił aż siedem polskich potraw w ścisłej czołówce zestawienia.
-
Co przed laty jadało się w Łodzi? Dziad, fifka, butersznyt, a może żulik? Zaskakujące potrawy
Staropolska kuchnia jest bogata w wiele różnych smaków i aromatów. Jednak każdy region posiadał własne ulubione potrawy. Dawniej jedzenie było proste i bazowało na łatwodostępnych produktach. Nie oznacza to, że dania były mdłe i mało ciekawe....