potrawy
-
Smażone pomidory w nowej odsłonie. Posyp je tym produktem, a otrzymasz pyszne i zdrowe danie
Panierowane pomidory z żółtym serem to błyskawiczna i smakowita przekąska lub dodatek do kolacji. Jeśli wracasz do domu bez sił na przygotowanie skomplikowanego dania, a twoje szafki kuchenne i lodówka zieją pustkami, to nasz przepis na smażone...
-
Wygląda jak żurek, lecz smakiem go przebija. Zrób ją, by zszokować teściową. Na pewno zapyta o przepis
O tej zupie mogło nie słyszeć za wiele osób. Pomimo że jest smaczna i aromatyczna, nie jest niestety tak sławna jak kultowa pomidorowa i rosół. Jednak zdaniem niektórych może przebijać je smakiem. Do zabielenia jej stosuje się składnik, którego...
-
Jesienny obiad - 3 pomysły na rozgrzewający i odżywczy obiad. Jakie mięso jesienią włączyć do swojej diety?
Jesienny obiad powinien być przede wszystkim rozgrzewający. Okres przejściowy sprawia, że jesteśmy jeszcze bardziej narażeni na przeziębienia. Zatem jesienne menu powinno być bogate w składniki, które wzmocnią naszą odporność.
-
Tej zupy aż grzech nie spróbować. Jedna łyżka sprawi, że zapomnisz o pomidorowej, ogórkowej i rosole
Na liście najpopularniejszych zup znajduje się rosół, ogórkowa, pieczarkowa, krupnik i pomidorowa. Jednak tę listę warto trochę odświeżyć i dodać do niej danie, które jest lepsze od tych klasyków. Potrawa ta jest gotowa w 30 minut, a jej smak...
-
Pierogi, bigos i kluski - w tym quizie sprawdzamy znajomość polskiej kuchni!
.
-
Jedzono ją w czasach powojennych. Dziś w obiegu pozostała tylko nazwa. Co to za potrawa?
Kuchnia staropolska jest pełna tajemnic i ciekawostek. Dawniej przyrządzając rodzinny posiłek, sięgano po składniki, które były łatwo dostępne. Dziś w sklepach można kupić niemal wszystko, stąd niektóre dania odeszły w niepamięć, a ślad po nich...
-
Według dietetyka to PRL-owskie danie jest najzdrowsze. Należy jednak wymienić jeden składnik na zdrowszy
Doktor Bartek Kulczyński, który na swoim kanale w serwisie YouTube przybliża ważne kwestie dietetyczne, w ostatnim filmiku wybrał najzdrowsze dania z PRL-u. W zestawieniu nie zabrakło takich potraw jak fasolka po bretońsku czy wątróbka z cebulą,...
-
Potrawy z PRL, którymi się zajadaliśmy. Niektóre już trącą myszką, a inne przeżywają "drugą młodość"
Smak ulubionych potraw z dzieciństwa potrafi przywołać uśmiech na naszych twarzach. Każdy z nas lubi czasem wrócić do tych smaków sprzed lat. Zdarza się jednak, że nie smakuje nam już to tak samo jak dawniej bądź po prostu przepis trąci myszką. Na...
-
Tym przepisem skradniesz serce (i żołądek) ukochanej osoby. Przygotuj idealny makaron na kolację walentynkową
W tak wyjątkowy dzień, jak Święto Zakochanych znalezienie wolnego miejsca w waszej ulubionej restauracji może nie być proste. To jednak żaden powód do paniki. Wieczór spędzony w domu może być równie udany. Przygotuj makaron na kolację walentynkową...
-
Polska w czołówce najlepiej ocenianych kuchni. Obcokrajowcy docenili m.in. rodzime pierogi
Mało kto miewa wątpliwości, że dania kuchni polskiej są nie tylko sycące, ale i wyjątkowo smaczne. Potwierdził to właśnie prestiżowy ranking "Taste Atlas", który umieścił aż siedem polskich potraw w ścisłej czołówce zestawienia.
-
Ta sałatka na zimę wymiata. Weź kapustę i trzy dodatki
-
Ciasto łyżką mieszane jest tak proste, że aż trudno uwierzyć. Tylko 5 minut
-
Poprawia koncentrację, wyobraźnię i... wynagrodzenie. Czytanie (i pisanie) książek może dosłownie odmienić życieMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Nie pomyślisz, że to można włożyć do pierogów. Najlepszy farsz w 3 minuty
-
Bez piekarnika i gotowa w 20 minut. Taka szarlotka zawróci każdemu w głowie
- Rodzina podziękuję za te kotlety. To nie mielone i schabowe, są lepsze
- Banalny trik na uczucie sytości. Do kawy dodaj łyżeczkę tego tłustego produktu
- Wyśmienite i złociste placki z cukinii. Do tego przepisu przyda się blender
- Jaki miód jest najzdrowszy? Dowiedz się, jak wybrać najlepszy miód i ile dziennie możesz go jeść
- Te warzywa i rośliny możesz spokojnie zasiać jesienią i zebrać wiosną
-
Co przed laty jadało się w Łodzi? Dziad, fifka, butersznyt, a może żulik? Zaskakujące potrawy
Staropolska kuchnia jest bogata w wiele różnych smaków i aromatów. Jednak każdy region posiadał własne ulubione potrawy. Dawniej jedzenie było proste i bazowało na łatwodostępnych produktach. Nie oznacza to, że dania były mdłe i mało ciekawe....
-
W tym quizie liczy się logiczne myślenie. Odgadniesz potrawę po jednym słowie?
Dajemy Ci tylko jedną wskazówkę. Poradzisz sobie?
-
Gulasz wołowy wychodzi twardy jak kamień? To może być wina szoku termicznego
Gulasz to wyjątkowo lubiana potrawa zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Danie zawdzięcza swój smak m.in. przez delikatne i rozpływające się w ustach mięso. Co, jeśli wyjdzie twarde niczym kamień? Znamy sposób, żeby tego uniknąć.
-
Rozgotowane pierogi? Nieudane ciasto? Te potrawy można jeszcze uratować. Oto patenty naszych czytelników
Kuchenne eksperymenty nie zawsze są udane. Czasem nawet przygotowanie najprostszych potraw może przerodzić się w spektakularną katastrofę. Jak się jednak okazuje, z niemal każdej kuchennej opresji można wyjść obronną ręką.
-
Grzyb turek - smaczny i rzadki gatunek rośnie w polskich lasach. Przygotujesz z niego m.in. przetwory
Wśród grzybów występują gatunki, które potrafią zaskoczyć nawet doświadczonych grzybiarzy. Jednym z nich jest grzyb turek - nie jest bowiem łatwo go znaleźć, lubuje się w drzewach iglastych i specyficznym podłożu. To nie lada rarytas, który słynie...
-
Obcokrajowcy ich nienawidzą, dla nas to prawdziwe przysmaki. Tych dań nikt nie chce tknąć
Polska kuchnia to dla nas prawdziwy rarytas. Klasyczne i tradycyjne dania są dla Polaków naprawdę smaczne. Jak się okazuje nie wszyscy tak uważają. Wielu obcokrajowców nie potrafi nawet tknąć niektórych potraw. Co to za dania?
-
Zupa dyniowa - przepis na sezonowe danie. Jeden składnik nada jej orientalnego charakteru
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza czas na sezonowe dania, jak na przykład zupa dyniowa. Przepis na ten ciepły posiłek zawróci ci w głowie. Będzie bardziej orientalny, gdy zamiast zwykłego mleka użyjesz kokosowego, a dodatek z curry ...
-
Jadalne kwiaty jako dodatek do potraw. Sprawdźcie, jakie śmiało można wykorzystać w kuchni
Jadalne kwiaty kojarzą się przede wszystkim ze zdrową i elegancką ozdobą tortów, czy innych ciast. Ale kwiaty mogą przydać się w kuchni nie tylko do dekoracji. Są też świetnym dodatkiem, który podkreśla smak niektórych potraw.
-
Tego nie jedz przed snem, bo sobie zaszkodzisz. Jakich produktów unikać? [LISTA]
Jeśli chcemy się dobrze wyspać powinniśmy szczególnie unikać niektórych potraw przed pójściem spać. Czego lepiej nie jeść przed zaśnięciem, aby następnego dnia obudzić się wypoczętym? Przygotowaliśmy listę produktów, których szczególnie powinniśmy...
-
Sałatka z brokułem i boczkiem. Źródło witaminy C i pełnowartościowego białka w jednym przepisie
Sałatka brokułowa to doskonały pomysł na szybki i zdrowy poczęstunek dla niespodziewanych gości. To również dobra propozycja na lekki obiad czy kolację. To także doskonały zamiennik dla kanapek do pracy. Sałatka z brokułami może być zrobiona w...
-
Boczniaki - przepis na nietypową i smaczną przekąskę. Będą doskonałą alternatywą dla... mięsa
Boczniaki uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych. Są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe. Sprawdź jak przygotować te nietypowe grzyby w naszym przepisie.
-
Przepis na szybki i prosty obiad z makaronem. Jest genialny. Zrobisz go w kwadrans
Jeśli masz mało czasu, a doskwiera ci głód - przepis na szybki i prosty obiad z makaronem może się przydać. Ten szybki i prosty obiad może smakować wykwintnie, nawet jeśli jego przygotowanie zajmie ci kwadrans. Oto przepis, który zaskoczy Cię i...
-
Walentynki 2022. Walentynkowe menu. Najlepsze dania na romantyczną kolację
Jeśli zastanawiasz się jakie danie przygotować na walentynki, to mamy coś specjalnie dla ciebie. Sprawdź nasze walentynkowe menu, które będzie pomocne w przygotowaniu wyjątkowej kolacji.
-
Walentynki 2022. Romantyczne dania dla dwojga [LISTA WALENTYNKOWYCH DAŃ]
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. Wiele osób tego dnia wybierze się na koalicję do restauracji, jednak my uważamy, że lepszą opcją będzie przygotowanie wytwornej kolacji w domowym zaciszu. Podpowiadamy przepisy na romantyczne dania, które...
-
Ten kurczak pieczony w piekarniku zawsze się udaje! Poznaj sprawdzone przepisy na obiad z kurczakiem
Kurczak pieczony w piekarniku to klasyka w niemal każdym domu. Ten obiad zawsze się udaje i jest bardzo smaczny. Sprawdzone przepisy na obiad warto trzymać "na czarną godzinę" aby zaoszczędzić czasu i zaskoczyć bliskich. Poznaj dwa proste sposoby ...
-
Jak długo gotować bób? Z czym go jeść? Jak mrozić? Oto letni poradnik bobowy
Bób, to kolejny produkt, który jest niemal symbolem lata. Z czym jeść bób? Ta odmiana fasoli jest smaczna na ciepło i na zimno. Może być dodatkiem do dań, ale też stanowić samodzielną przekąskę. Jak długo gotować bób? Prawdziwi smakosze mają na to...
-
Co można zrobić z truskawek? Pierogi z truskawkami! Przepis babci Jadzi zawsze się sprawdza
Pierogi z truskawkami, to niemal kultowe danie na lato. Co można zrobić z truskawek? Oczywiście słodką wersję popularnej potrawy, która ma zwolenników w wielu polskich domach. Pierogi z truskawkami muszą być cienkie, lekkie i zawierać wyjątkowy...
-
Dania z owocami - do czego można wykorzystać sezonowe owoce? Sześć smakowitych propozycji
Owoce z lasów i sadów właśnie teraz są najlepsze, a przy tym świetnie nadają się nie tylko do jedzenia na surowo, lecz także przyrządzania wielu potraw i przetworów. Knedle ze śliwkami, faszerowany ser i wiele innych - sprawdź nasze propozycje na...