Prosty przepis na gołąbki. Zmiana kapusty to strzał w 10. Już nie zrobisz inaczej [PRZEPIS, ZDJĘCIA]

Mogłoby się wydawać, że gołąbki to typowo polskie danie, jednak okazuje się, że w wielu krajach istnieje rodzima wersja tej klasycznej potrawy. Nawet w dalekiej Azji odnajdziemy wiele przepisów na mięsno-kapuściane roladki. Co ciekawe, zarówno w formie, jak i w wykonaniu niewiele się różnią od naszych polskich gołąbków. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka oryginalnych przypraw i na niedzielny obiad możesz podać gołąbki w zupełnie nowej odsłonie. Rodzina będzie zachwycona!

Klasyczne, polskie obiady niestety często bywają ciężkie i kaloryczne, a my coraz więcej uwagi przykładamy do zbilansowanej, zdrowej diety. Wybieramy dania lekkostrawne i bogate w składniki odżywcze, ale nie chcemy przy tym kompromisów w kwestii smaku. I taka jest właśnie w dużej mierze kuchnia azjatycka – lekka, pełna warzyw, ale też doskonale doprawiona! Nic dziwnego, że przeżywa teraz prawdziwy renesans.

Zobacz wideo Zobacz też przepis Hapsa na gołąbki bez zawijania

Przepis na gołąbki. Jaka kapusta do gołąbków azjatyckich?

W azjatyckiej wersji gołąbków najczęściej używa się kapusty pekińskiej lub włoskiej. Obie te kapusty są o wiele miększe od zwykłej, białej kapusty, tradycyjnie używanej do polskich gołąbków. To bardzo ważne, bo azjatyckie gołąbki przyrządza się na parze i grube płaty białej kapusty znacznie wydłużyłyby ten proces. Ja zdecydowanie stawiam na kapustę pekińską z kilku powodów:

  • łatwo oderwać od niej poszczególne liście bez ich uszkodzenia,
  • obgotowywanie listków kapusty pekińskiej trwa dosłownie 30 sekund,
  • są one bardziej giętkie niż liście innych rodzajów kapusty i łatwo się je zwija.
embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki?

Dzięki użyciu kapusty pekińskiej przygotowanie gołąbków idzie naprawdę ekspresowo. Odcinamy dolną, twardą część kapusty (około ¼ całej całej główki). Dzielimy kapustę na poszczególne listki i obgotowujemy je partiami przez 30 sekund we wrzącej, osolonej wodzie. Rozkładamy na czystej ściereczce w celu osuszenia i gotowe. Możemy przejść do farszu.

Czym wypełnić azjatyckie gołąbki? Farsz tak dobry, że zaniemówisz

  • Mięso

Bazą nadzienia, podobnie jak w polskiej wersji, jest mięso mielone. Ja wybrałam mieloną łopatkę wieprzową, ale spokojnie nadadzą się wszelkie inne rodzaje mielonego mięsa - wołowina, cielęcina oraz drób. W azjatyckich gołąbkach często używa się też mieszanki wieprzowiny i krewetek. Jeśli chcesz spróbować takiego połączenia, wymieszaj mięso z krewetkami w proporcji 3:2. Użyj drobno pokrojonych, surowych krewetek. Będzie pysznie!

  • Ryż

Azjatyckie gołąbki rzadko zawierają dodatek skrobiowy, ale jeśli już, to wykorzystuje się do nich ryż lub przezroczysty, sojowy makaron. Osobiście bardzo lubię w gołąbkach to, że w każdej rolce znajduje się pełen zestaw obiadowy, więc w mojej wersji zdecydowanie znajdziecie ryż. W przepisie używam ryżu jaśminowego, ale doskonale nadadzą się też inne, długoziarniste rodzaje ryżu, np. basmati lub brązowy. Krótkoziarnisty ryż, taki jak do sushi czy risotto, jest mocno klejący i trudno będzie go wymieszać z farszem. Ryż do azjatyckich gołąbków gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do polskich gołąbków ryż gotuje się na półtwardo, bo są one później długo duszone w bulionie lub sosie. Azjatyckie gołąbki krótko gotujemy na parze, więc ryż powinien być od razu porządnie ugotowany.

  • Warzywa

Mięso i dodatek skrobiowy już mamy, czas na trochę warzyw. W polskich sklepach z łatwością znajdziecie warzywa pasujące do azjatyckiej kuchni. Marchewka, dymka, imbir, czosnek oraz grzyby doskonale uzupełnią farsz do gołąbków. Ideałem byłoby użyć suszonych grzybów shiitake, ale jeśli macie problem z ich zakupem, to wybierzcie dostępne w dyskontach świeże, brązowe pieczarki. Ich aromat jest naprawdę zbliżony. W Azji najczęściej dodatki te lądują w farszu na surowo (tak, nawet marchewka), ja jednak zdecydowanie wolę je nieco podsmażyć i dopiero wtedy wymieszać z mięsem i ryżem. Na początku wrzucam na patelnię imbir, dymkę i czosnek, a po chwili dodaję drobno pokrojoną marchewkę i wybrane grzyby. Smażę kilka minut, aż marchewka lekko zmięknie, a woda z grzybów odparuje. Po ostudzeniu łączę podsmażone składniki z resztą farszu i solidnie doprawiam całość.

embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

  • Azjatyckie przyprawy

Do farszu przyda się kilka typowo azjatyckich przypraw. Warto je kupić, bo to one w głównej mierze decydują o oryginalnym smaku dania. Sos sojowy, sos ostrygowy i olej sezamowy to podstawa, która posłuży wam również do wielu innych dań. Z suchych przypraw warto zaopatrzyć się w płatki chilli oraz w przyprawę pięciu smaków, jednak ich dodatek jest opcjonalny.

embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Jak zrobić gołąbki azjatyckie? Zwijamy, czyli czas na kulinarne origami

Porządnie wymieszany i doprawiony farsz nakładamy na zblanszowane liście kapusty pekińskiej i zwijamy. Czubata łyżka farszu na jeden liść wystarczy. Nakładamy ją na brzegu liścia, od strony odciętego głąba. Najpierw zwijamy tylko część liścia - tyle, żeby przykryć mięso.

embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Następnie zakładamy do środka boki liścia i rolujemy już do końca. Zwijamy liście dość ciasno, by się nie rozwinęły. W taki sam sposób rolujemy wszystkie pozostałe gołąbki. Gdy będą gotowe, przekładamy je do koszyczka i gotujemy na parze.

embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Jak zrobić gołąbki azjatyckie? Gotowanie na parze

Bambusowy koszyczek do gotowania na parze nie jest stałym wyposażeniem polskiej kuchni, ale jeśli akurat taki macie, to dobry moment, żeby go wykorzystać. Gołąbki można w nim ułożyć dość ciasno - bez obaw, nie skleją się. Wypełniony koszyczek wraz z przykrywką stawiamy na patelni i wlewamy dwucentymetrową warstwę wody. Gotujemy 10 minut, w razie potrzeby dolewając nieco wody na patelnię.

Sprawdzi się też każde inne urządzenea lub przyrząd do gotowania na parze. Jeśli nie masz żadnego, to po prostu ułóż gołąbki na patelni, wlej 1/3 szklanki wody i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 10 minut.

embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Z czym podawać gołąbki azjatyckie?

Do azjatyckich gołąbków przygotuj szybki sos. W niewielkiej miseczce wymieszaj dwie łyżki sosu sojowego, dwie łyżki ciepłej wody, łyżkę octu ryżowego, łyżeczkę cukru i łyżkę oleju sezamowego. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj też szczyptę płatków chilli. W tej słodko-słono-kwaśnej miksturze możesz zanurzać gołąbki niczym sajgonki albo polać je niewielką ilością sosu po wierzchu i dodatkowo posypać sezamem i drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Przepis na gołąbki. Najczęstsze błędy

  • Kapusta jest twarda

Jeśli używasz kapusty pekińskiej, to raczej nie będziesz mieć z tym kłopotów. Jeśli biała część kapusty będzie wyjątkowo gruba i twarda, to przed zwijaniem gołąbków rozbij ją delikatnie wałkiem do ciasta.

  • Farsz na gołąbki jest mało zwarty, rozpada się

Najczęściej tak się dzieje, jeśli dodamy za dużo ryżu lub innego dodatku skrobiowego. Warto zachować proporcje podane w przepisie, ryż ma być tylko niewielkim dodatkiem.

Gołąbki. Przechowywanie

Ugotowane gołąbki można przechowywać przez 2-3 dni w lodówce. W celu odgrzania najlepiej ponownie, krótko ugotować je na parze lub skorzystać z mikrofalówki.

Można też przygotować gołąbki dzień wcześniej i w surowej formie przechowywać w lodówce maksymalnie przez dobę. Na następny dzień, tuż przed posiłkiem ugotować je na parze, wydłużając czas gotowania o dodatkowe 5 minut.

Jeśli chodzi o przechowywanie, to pamiętajcie też, żeby nie wyrzucać niewykorzystanych części kapusty. Można zachować je do innego dania, np. surówki.

embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Prosty przepis na gołąbki azjatyckie

  • Liczba porcji: 5
  • Czas przygotowania: 45 minut

Składniki na gołąbki:

  • 1 duża główka kapusty pekińskiej,
  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 250 g brązowych pieczarek (lub 8 suszonych grzybów shiitake, wcześniej namoczonych),
  • 100 g suchego ryżu,
  • 1 duża marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 cebulki dymki,
  • 3 cm kawałek imbiru,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • ½ łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie),
  • 4 łyżki sosu sojowego (2+2),
  • 2 łyżki sosu ostrygowego,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków (opcjonalnie).
embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Składniki na sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki ciepłej wody,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka cukru.
  1. Z kapusty pekińskiej odetnij dolną, twardą część kapusty. Resztę podziel na pojedyncze liście. Wrzucaj je partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotuj przez pół minuty. Obgotowane liście rozłóż na czystej ściereczce, aby ostygły i wyschły.
  2. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudź. Jeśli używasz suszonych grzybów shiitake, to pamiętaj, aby namoczyć je w gorącej wodzie przynajmniej dwie godziny wcześniej.
  3. Czosnek pokrój w plasterki, a imbir w drobniutką kostkę. Posiekaj dymkę i oddziel białą część od zielonego szczypioru. Na rozgrzanym oleju podsmaż krótko białą część dymki, imbir oraz czosnek. Jeśli lubisz ostry smak, dodaj pół łyżeczki płatków chilli. Marchewkę i grzyby pokrój w drobną kostkę i dorzuć na patelnię. Smaż na dużym ogniu, aż marchewka nieco zmięknie, a z grzybów odparuje woda. Pod koniec dopraw całość dwiema łyżkami sosu sojowego i dodaj zieloną część dymki. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
  4. W dużej misce wymieszaj ugotowany ryż, podsmażone warzywa oraz mięso. Dodaj do farszu dwie łyżki sosu sojowego, dwie łyżki sosu ostrygowego, łyżkę oleju sezamowego i łyżeczkę przyprawy pięciu smaków (opcjonalnie, jeśli taką masz).
  5. Nabierz czubatą łyżkę farszu i połóż na brzegu liścia kapusty. Zwiń kawałek liścia do środka tak, aby przykryć mięso. Następnie złóż do środka boki liścia kapusty i zwiń dość ciasno pozostałą część. W ten sam sposób przygotuj pozostałe gołąbki i ułóż je w koszyczku (lub innym urządzeniu) do gotowania na parze. Gotuj przez 10 minut.
  6. W tym czasie przygotuj sos do gołąbków. W niewielkiej miseczce umieść sos sojowy, ciepłą wodę, cukier, ocet ryżowy oraz olej sezamowy i dokładnie wymieszaj. Ugotowane gołąbki możesz polać niewielką ilością sosu lub zanurzać je w nim jak sajgonki.

Spodobał ci się ten przepis na gołąbki? A może masz pytania? Zostaw komentarz lub napisz do nas na adres: haps_redakcja@agora.pl. Zachęcamy też do głosowania w naszej sondzie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.