Składniki (10porcji)
-
Nadzienie
Karkówka - 1 kgKapusta biała - 25 dag, poszatkowanej (lub kalarepki pokrojonej w słupki albo kiełków fasolki mung)Grzyby mun - 15, namoczone i pokrojone w paseczkiMakaron sojowy - 5 dagŻółtka - 2Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuPrażona cebulka - do smaku
-
Oraz
Papier ryżowy - opakowanieOlej rzepakowy - do głębokiego smażenia
-
Sos
Sos rybny - 2 łyżkiOcet ryżowy - łyżkaWoda - 4 łyżeczkiCukier - 2 łyżeczkiCzosnek - 2 posiekane ząbkiChili - 1 papryczka posiekana
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj nadzienie: zmiel mięso, wymieszaj z kapustą (albo kalarepką lub kiełkami), grzybami, makaronem sojowym (przygotowanym wg przepisu na opakowaniu) oraz żółtkami. Masę przypraw solą, pieprzem i cebulką. Zwilż wodą kolejne arkusze papieru ryżowego. Na każdym układaj porcje nadzienia i zwijaj, formując sajgonki (papier możesz pokroić na kawałki, bo sajgonki powinny być malutkie). Usmaż je w woku w głębokim oleju na złoty kolor. Wyjmij, osącz na papierowym ręczniku. Bezpośrednio przed podaniem podsmaż sajgonki jeszcze raz, aby były chrupkie. Wszystkie składniki sosu wymieszaj w niedużej miseczce. Podawaj do sajgonek.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory