Masa kalorii, a składników odżywczych ze świecą szukać. To najgorsze, co możesz zjeść na śniadanie

Śniadanie to dla wielu pierwszy i najważniejszy posiłek dnia. Mimo to na talerzach wciąż lądują produkty, którym daleko do ideału. Czego nie jeść na śniadanie i co najlepiej jeść rano? Dietetyk przestrzega przed jednym popularnym daniem. Ma mnóstwo kalorii, a mało wartości odżywczych.

Jedni na śniadanie wolą zjeść owsiankę, inni płatki z mlekiem. Są też fani klasycznych kanapek, jajecznicy, a wiele osób, także w Polsce, wybiera różne wariacje na temat klasycznego angielskiego śniadania. Jego nieodzownym elementem są kiełbaski, bekon, jajecznica, fasolka w pomidorach i tosty z masłem. To właśnie przed tym ostatnim specjałem, uwielbianym także w Polsce, ostrzega dietetyk.

Zobacz wideo

Czego nie jeść na śniadanie? Dietetyk stanowczo odradza

Tosty, czyli kromki chleba podpiekane w tosterze, w opiekaczu lub na patelni, serwowane są z dodatkiem tłuszczu. Zwykle jest nim masło, choć niektórzy smażą pieczywo na oleju, a nawet na smalcu. To klasyka brytyjskiego śniadania, ale również w Polsce tosty są jednym z częstszych porannych dań. Dietetyk Daniel Herman w rozmowie z express.co.uk zwrócił uwagę, że to najgorszy składnik śniadania, jaki można sobie wyobrazić. - To prawdopodobnie najlepszy kandydat do wyrzucenia z talerza - przyznał.

Dlaczego podsmażony lub podpieczony chrupiący i złocisty chleb z masłem nie jest najlepszym wyborem na śniadanie? - Może i jest pyszny, ale jest też bardzo niezdrowy z wielu powodów - podkreślił dietetyk. Jest wysoko kaloryczny, bogaty w niezdrowe tłuszcze nasycone, a przy tym ma bardzo niewiele składników odżywczych. Dodatek masła sprawia, że tosty stają się prostą drogą do przyrostu wagi.

Tosty z masłemTosty z masłem Czego nie jeść na śniadanie? Fot. Brighton Guy / flickr.com, CC BY 2.0

Co jeść na rano na śniadanie? Zamiast tostów z białego chleba wybierz zdrowszą alternatywę

Dietetyk zdecydowanie radzi, by wyrzucić lub pominąć ze śniadaniowego jadłospisu niezdrowe tosty i zastąpić je czymś innym. - W porównaniu do chleba pełnoziarnistego czy innych zdrowszych alternatyw, tosty dostarczają niewielu niezbędnych składników. Brak im błonnika, witamin i minerałów - wylicza. Od białego chleba, a w szczególności tostowego, lepsze będzie pieczywo pełnoziarniste. Kromkę także możesz podpiec w opiekaczu. Zamiast masła możesz sięgnąć po zdrowszą pastę kanapkową, np. z awokado.

Co zwykle jadasz na śniadanie?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.