• Link został skopiowany

Wiosenna pasta do chleba. Weź rzodkiewkę i dwa sery - jest tak pyszna, że będziesz robić codziennie

Pasta do chleba to nie tylko jajka zmieszane z majonezem lub twaróg z rybą. Wprowadź do swojego śniadania tchnienie wiosny i postaw na zupełnie nowy smak. Wystarczy rzodkiewka, przyprawy i dwa sery - tego smaku nie da się opisać, trzeba spróbować.
Pasta na kanapki
Joanna 12 /Shutterstock

Pasta na kanapki to szybki sposób na to, żeby wprowadzić do naszych śniadań miłe urozmaicenie, zwłaszcza kiedy zawsze stawiamy na proste kanapki z wędliną lub szybką jajecznicę. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić pastę do chleba, która nie ma nic wspólnego z banałem. Jest pyszna, wyrazista i z powodzeniem wprowadzi na twój talerz tchnienie wiosny, a to za sprawą naszego ulubionego wiosennego warzywa - rzodkiewki. Nie zabraknie także sera, a w zasadzie dwóch. Chodzi o twaróg i ser żółty. Do tego jeszcze kilka drobiazgów i najlepsza pasta na kanapki gotowa. 

Zobacz wideo

Najlepsza pasta na kanapki. Zrób i odczaruj swoje śniadania

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek, 
  • 200 g twarogu, 
  • 150 g startego sera żółtego, polecam Emmentaler lub Mazdamer, 
  • pół pęczka posiekanego szczypiorku, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżeczka koperku, 
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie).

Wyrazista pasta na kanapki - sposób wykonania:

  1. Rzodkiewki oczyść i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ser żółty także zetrzyj na tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski. 
  2. Dodaj twaróg, posiekany szczypiorek oraz koperek. Dodaj do smaku sól i pieprz, a także odrobinę gałki muszkatołowej. 
  3. Wymieszaj widelcem i dodaj majonez oraz musztardę, jeśli masz ochotę. Ponownie wymieszaj i nakładaj na kanapkę. 

Taką pastę możesz wykorzystać także w inne sposoby. Możesz nafaszerować nią plastry wędliny i zawinąć je w roladki - taka przekąska zrobi furorę podczas spotkań w większym gronie. Możesz także nafaszerować taką pastą wytrawne tartaletki lub po prostu zjeść je z jajkami na twardo zamiast majonezu.

Więcej o: