• Link został skopiowany

Przyjaciółka, która piecze torty, podzieliła się ze mną przepisem na idealny biszkopt. Sekret tkwi w ilości tego składnika

Idealny do kawy lub jako podstawa do tortu. Trudno wyobrazić sobie cukiernictwo, bez biszkoptowego ciasta. Choć pyszne jest samo w sobie, to stanowi również doskonałą bazę do innych deserów. Jak je przygotować? Jak zawsze, liczą się proporcje i jeszcze jeden szczegół.
Jak zrobić idealny biszkopt? Użyj co najmniej szcześciu jaj.
Fot. Leonhard Kraisser / iStock

Aby biszkopt wyszedł idealnie miękki, bajecznie wilgotny, a do tego odpowiednio wyrośnięty, trzeba zadbać o odpowiedniej jakości składniki. Nie tylko warto używać produktów sprawdzonych, ale przede wszystkim liczy się ich... temperatura. Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto, jajka wyjmij z lodówki kilka godzin wcześniej. Dzięki temu będziesz miała pewność, że biszkopt będzie pierwszej klasy. 

Zobacz wideo Szarlotka królewska

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru białego,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki masła lub oleju do smarowania formy,
  • bułka tarta do oprószenia formy,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji.

Idealny biszkopt, który zrobisz w pół godziny. Rodzina będzie zachwycona

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy całość na gładką, sztywną pianę.
  2. Żółtka łączymy z cukrem. Ucieramy masę mikserem, na puszysty kogel-mogel.
  3. Do masy jajecznej dodajemy cukier i przesiewamy obie mąki oraz sodę oczyszczoną. Całość mieszamy.
  4. Pianę z białek dodajemy do ciasta i ponownie mieszamy, najlepiej delikatnymi ruchami, by masa była dobrze napowietrzona. 
  5. Formę do pieczenia smarujemy masłem lub olejem, a następnie posypujemy dokładnie bułką tartą. Opcjonalnie, zamiast bułki tartej, można użyć mąki pszennej.

Biszkopt pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza (grzanie góra-dół). Ciasto należy piec na środkowej półce, a po upieczeniu należy uchylić drzwiczki, by biszkopt chłodził się stopniowo i powoli. Dopiero po 5-10 minutach możemy przełożyć go na blat, a z formy wyjmujemy wypiek dopiero po całkowitym ostudzeniu. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem, a z pewnością zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Smacznego!

Więcej o: