Coś dla smakoszy o mocnych nerwach. Te prażynki są pyszne i chrupiące, ale główny składnik szokuje

Kto z nas od czasu do czasu nie lubi sobie pochrupać czegoś przed telewizorem lub podczas spotkania ze znajomymi? Dziś mamy przepis na przepyszną i nietypową jednocześnie przekąskę, którą pokochają wszyscy ograniczający węglowodany i ciekawi nowych smaków. Nie zrażaj się, gdy przeczytasz, z czego zrobione są te megachrupiące prażynki.

Osoby ograniczające w diecie węglowodany już pewnie dawno poznały boski smak tych prażynek, jednak istnieje spora grupa ludzi, którzy by ich nie tknęła, wiedząc, z czego są zrobione. Ale gdyby zamknąć im oczy i dać spróbować, nikt by nie zgadł, że są zrobione z wieprzowej skórki. Tak, prażynki z wieprzowej skórki to fantastyczna przekąska, nie tylko dla osób stroniących od tradycyjnych ziemniaczanych przekąsek, lecz także dla każdego, kto jest ciekawy nowych smaków. 

Zobacz wideo

Jeśli chcesz wprowadzić element zaskoczenia na nadchodzącą imprezę, lub masz ciężko na żołądku po węglowodanach, takie prażynki świetnie się sprawdzą. Fakt, jest z nimi trochę roboty, a w polskich sklepach próżno ich szukać, tak smakują naprawdę fantastycznie. Od ciebie zależy ich smak - mają być solone, a może paprykowe?

Kontrowersyjna i pyszna przekąska - chrupaski ze skórek wieprzowych

Składniki:

  • ok.1,5-2 kg skóry wieprzowej
  • sól
  • smalec do głębokiego smażenia (może być olej, ale na smalcu są smaczniejsze)
  • ulubione przyprawy

Prażynki ze skórek wieprzowych - sposób wykonania:

  1. Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest dokładne oczyszczenie wieprzowych skór. Za pomocą ostrego noża odetnij skrawki mięsa i tłuszczu tak, by pozostał sam cienki płat skóry.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę i osól ją. Następnie włóż do niej oczyszczone skóry i na wolnym ogniu gotuj przez ok. 1,5 do dwóch godzin. Skóry powinny stać się lekko szkliste.
  3. Ugotowane skóry dokładnie osusz i pokrój w niewielkie kwadraty. Następnie ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i susz w uchylonym piekarniku przez ok. dwie godziny. Piekarnik rozgrzany do temperatury 150 stopni z funkcją grzania góra-dół. Musisz je obserwować - gdy będą już twarde, możesz je wyjąć.
  4. W garnku porządnie rozgrzej smalec i partiami wrzucaj wysuszone kawałki skórek. Pod wpływem ciepła zaczną się prażyć. Pamiętaj, by nie wrzucać na raz za dużo skórek, po podczas smażenia urosną. 
  5. Usmażone prażynki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, przełóż do miski i dodaj ulubione przyprawy. Dokładnie wymieszaj i jak tylko ostygną, możesz zajadać. 

Nie ma co się bać nietypowych składników, a te prażynki jak widzisz, są nie tylko łatwe w wykonaniu, lecz także zaskakująco smaczne. Zwolennicy diety low carb i keto z pewnością przyznają mi rację.

Więcej o: