Obiad z piersi kurczaka to nie tylko sznycle i sosy. Te kotlety są soczyste, a włożysz do nich wszystko

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Obiad z kurczakiem to zawsze gwarancja smaku i prostoty, jednak w tym przypadku sprawa ma się nieco inaczej. Kotlety z piersi kurczaka, które dziś wam pokażemy, są soczyste, delikatne i przyjmą niemal wszystkie dodatki, jakie masz pod ręką. Czeka cię trochę siekania i chwila smażenia, ale o tak pyszny obiad wszyscy będą prosić cię co trzy dni.

Kurczak to mięso, po które najchętniej i najczęściej sięgają Polacy. I chociaż łatwo naciąć się na mięso z "podejrzanych hodowli", to markety i sklepy mięsne sprzedają przebadane mięso, często z certyfikatami, dlatego nie ma powodów do obaw, bez znaczenia, czy chcesz kupić kurczaka prosto z lady, czy może pakowanego lub mrożonego.

Zobacz wideo

Pomysłów na obiad z kurczakiem jest co niemiara, ale najczęściej robimy sznycelki a la schabowe, najróżniejsze sosy i makarony i oczywiście pałki i udka pieczone w piekarniku. Dziś jednak zdradzimy wam przepis na kotlety z piersi kurczaka, które są nie tylko pyszne i łatwe w wykonaniu, lecz także pomogą wam pozbyć się resztek z lodówki. Jak zrobić pyszne siekańce? Najlepiej już idź naostrzyć nóż.

Pomysł na obiad z kurczakiem - soczyste kotlety siekane

Składniki:

  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka
  • 2 niewielkie papryki
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 jajka
  • dodatkowo opcjonalnie: kawałki ugotowanego kalafiora, marchewki, pieczarki itp.
  • sól, pieprz, słodka papryka, odrobina ziół prowansalskich
  • majonez i mąka ziemniaczana
  • olej 

Kotlety siekane z piersi kurczaka - sposób wykonania:

  1. Zacznij od mięsa. Filety oczyść z błonek i wytnij ewentualne kostki. Następnie mięso pokrój w dość drobną kostkę (ok. 1 cm) i przełóż do miski. Następnie dodaj odrobinę słodkiej i ostrej papryki oraz zioła prowansalskie. Wymieszaj i odstaw. 
  2. Paprykę i cebulę także pokrój w kostkę. Czosnek możesz przecisnąć przez praskę lub posiekać. Jeśli używasz marchewek, kalafiora lub np. brokułów, je także warto pokroić na drobne kawałki, natomiast pieczarki pokrój w kostkę i chwilkę przesmaż na maśle. Pietruszkę posiekaj tak, jak do zupy.
  3. Posiekane składniki dodaj do miski z mięsem, wbij jajka, dołóż dwie łyżki majonezu oraz dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Dopraw do smaku solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszaj. Masa nie powinna być zbyt zwarta, ale nie powinna także spadać z łyżki. W razie potrzeby dodaj więcej mąki ziemniaczanej.
  4. W głębokim rondlu rozgrzej sporą ilość oleju. Kiedy będzie gorący, za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcję masy na kotleciki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Kotlety powinny być złote i chrupiące.

Usmażone kotleciki odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj na gorąco z ziemniakami, ryżem i świeżą surówką. Świetnie smakują także na zimno podane z sosem czosnkowym lub musztardowym. Wówczas sprawdzą się idealnie jako przekąska na spotkanie w większym gronie.

Więcej o:

Komentarze (0)

Obiad z piersi kurczaka to nie tylko sznycle i sosy. Te kotlety są soczyste, a włożysz do nich wszystko

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).