Obiad z piersi kurczaka to nie tylko sznycle i sosy. Te kotlety są soczyste, a włożysz do nich wszystko

Obiad z kurczakiem to zawsze gwarancja smaku i prostoty, jednak w tym przypadku sprawa ma się nieco inaczej. Kotlety z piersi kurczaka, które dziś wam pokażemy, są soczyste, delikatne i przyjmą niemal wszystkie dodatki, jakie masz pod ręką. Czeka cię trochę siekania i chwila smażenia, ale o tak pyszny obiad wszyscy będą prosić cię co trzy dni.

Kurczak to mięso, po które najchętniej i najczęściej sięgają Polacy. I chociaż łatwo naciąć się na mięso z "podejrzanych hodowli", to markety i sklepy mięsne sprzedają przebadane mięso, często z certyfikatami, dlatego nie ma powodów do obaw, bez znaczenia, czy chcesz kupić kurczaka prosto z lady, czy może pakowanego lub mrożonego.

Zobacz wideo

Pomysłów na obiad z kurczakiem jest co niemiara, ale najczęściej robimy sznycelki a la schabowe, najróżniejsze sosy i makarony i oczywiście pałki i udka pieczone w piekarniku. Dziś jednak zdradzimy wam przepis na kotlety z piersi kurczaka, które są nie tylko pyszne i łatwe w wykonaniu, lecz także pomogą wam pozbyć się resztek z lodówki. Jak zrobić pyszne siekańce? Najlepiej już idź naostrzyć nóż.

Pomysł na obiad z kurczakiem - soczyste kotlety siekane

Składniki:

  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka
  • 2 niewielkie papryki
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 jajka
  • dodatkowo opcjonalnie: kawałki ugotowanego kalafiora, marchewki, pieczarki itp.
  • sól, pieprz, słodka papryka, odrobina ziół prowansalskich
  • majonez i mąka ziemniaczana
  • olej 

Kotlety siekane z piersi kurczaka - sposób wykonania:

  1. Zacznij od mięsa. Filety oczyść z błonek i wytnij ewentualne kostki. Następnie mięso pokrój w dość drobną kostkę (ok. 1 cm) i przełóż do miski. Następnie dodaj odrobinę słodkiej i ostrej papryki oraz zioła prowansalskie. Wymieszaj i odstaw. 
  2. Paprykę i cebulę także pokrój w kostkę. Czosnek możesz przecisnąć przez praskę lub posiekać. Jeśli używasz marchewek, kalafiora lub np. brokułów, je także warto pokroić na drobne kawałki, natomiast pieczarki pokrój w kostkę i chwilkę przesmaż na maśle. Pietruszkę posiekaj tak, jak do zupy.
  3. Posiekane składniki dodaj do miski z mięsem, wbij jajka, dołóż dwie łyżki majonezu oraz dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Dopraw do smaku solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszaj. Masa nie powinna być zbyt zwarta, ale nie powinna także spadać z łyżki. W razie potrzeby dodaj więcej mąki ziemniaczanej.
  4. W głębokim rondlu rozgrzej sporą ilość oleju. Kiedy będzie gorący, za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcję masy na kotleciki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Kotlety powinny być złote i chrupiące.

Usmażone kotleciki odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj na gorąco z ziemniakami, ryżem i świeżą surówką. Świetnie smakują także na zimno podane z sosem czosnkowym lub musztardowym. Wówczas sprawdzą się idealnie jako przekąska na spotkanie w większym gronie.

Więcej o: