-
Haps
-
Jak przygotować
- Zapomnij o dżemie i czekoladzie. Z tym nadzieniem naleśniki są dużo smaczniejsze. Rodzina poprosi o więcej
Zapomnij o dżemie i czekoladzie. Z tym nadzieniem naleśniki są dużo smaczniejsze. Rodzina poprosi o więcej
Naleśniki zazwyczaj jemy w kilku wariantach smakowych. Smarujemy je dżemem, kremem czekoladowym lub twarogiem połączonym z serem. Każda z tych wersji jest obłędnie pyszna, ale coś je przebija. Ten krem jest idealnie słodki i dopełnia smaku placków. Mało kto go przyrządza.
Zrobienie naleśników nie jest wcale trudnym zajęciem. Robimy je więc przy każdej nadarzającej się okazji, więc znamy na pamięć jego przepis. Do wysmażonych placków dodajemy słodkie, a także wytrawne dodatki. Najczęściej smarujemy je owocowym dżemem domowej roboty, kremami czekoladowymi, a nawet nadziewamy je serem i kawałkami mięsa. My jednak poznaliśmy jeszcze smaczniejszy sposób na ich zaserwowanie. Jaki? Wystarczy zrobić delikatny krem budyniowy.
Zobacz wideo Lewandowska pokazała, jak robi naleśniki, które "Klara uwielbia". Nie są one jednak zwyczajne
Taki krem robi się w zaledwie kilka chwil. Wystarczy wykorzystać do niego dwa opakowania budyniu o dowolnym smaku, serek mascarpone, cukier i mleko. Taka mieszanka wystarczy, by wyszedł nieziemsko pyszny.
Przepis na naleśniki z budyniowym wnętrzem
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 500 ml mleka,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 5 łyżek drobnego cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli.
Składniki na krem budyniowy
- 500 ml mleka,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- 250 g serka mascarpone.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie naleśników zacznij od przygotowania kremu. Do rondelka wlej mleko i podgrzej je na średnim ogniu. Wsyp zawartość budyniu w proszku, a także drobny cukier. Całość energicznie wymieszaj. Tak przygotowany budyń odstaw do wystudzenia.
- Gdy budyń stanie się chłodny, wrzuć do niego serek mascarpone i całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
- Teraz czas na ciasto naleśnikowe. Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, sól, wbij jajka, wlej olej i ekstrakt waniliowy. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas miksując. Masa powinna być gładka, jednolita i pozbawiona grudek.
- Patelnię posmaruj niewielką ilością oleju i podgrzej na średnim ogniu. Na gorącym naczyniu rozprowadź przygotowane ciasto tak, aby powstał cienki placek. Naleśniki smaż z dwóch stron na rumiany kolor. Czynność powtarzaj do wykorzystania składników.
- Ciepłe naleśniki wysmaruj przyrządzonym kremem budyniowym. Opcjonalnie posyp cukrem pudrem i podawaj ze świeżymi owocami.