Fit napoleonka wbrew pozorom nie jest przygotowywana na skyrze. Wystarczy zupełnie inny składnik, który zapewni budyniową konsystencję kremu. To ciasto w wersji dietetycznej wcale nie odbiega od oryginału. Możliwe, że jak raz spróbujesz, już nigdy nie wrócisz do tradycyjnego przepisu. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kaszę jaglaną należy przepłukać kilkukrotnie (najlepiej na sitku), a następnie przelać wrzątkiem. Dzięki temu kasza będzie delikatna w smaku. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem kokosowym z puszki. Dodajemy również aromat waniliowy i sól. Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż z kaszy powstanie masa o konsystencji budyniu.
Gotową masę jaglaną przekładamy do blendera, słodzimy ksylitolem lub erytrytolem i blendujemy na jednolity, gładki krem. Teraz wystarczy jedynie złożyć ciasto w całość. Formę wykładamy herbatnikami. Na wierzch herbatnikowego spodu wylewamy masę kokosowo-jaglaną i przykrywamy go kolejną warstwą herbatników. Tak przygotowane ciasto zabezpieczamy folią i wsadzamy do lodówki, najlepiej na całą noc. W tym czasie krem stężeje i ciasto będzie można z łatwością pokroić na mniejsze kawałki. Przed podaniem warto oprószyć ciasto cukrem pudrem. Smacznego!