Sekret idealnych kopytek? Wcale nie składniki, a technika. Przypomnij sobie o słynnej metodzie czwórek

Kopytka to jedno z tych dań, które uwielbia prawie każdy. Smakują wybornie zarówno z mięsnym lub grzybowym sosem, jak i okraszone wyłącznie smażoną cebulą i boczkiem. Niestety, przez nieumiejętne dobranie proporcji, kopytka często wychodzą twarde i niesmaczne. Jak temu zapobiec? Warto zwrócić się ku niezawodnej metodzie czwórek.

Najlepsze kopytka wychodzą wtedy, kiedy zachowamy idealny balans między ziemniakami a mąką. Jak to zrobić po mistrzowsku? Zapomnij o odważaniu składników i postaw na sprawdzoną oraz starą jak świat metodę czwórek. Wiele gospodyń używa jej podczas przygotowywania klusek śląskich, ale do kopytek również nadaje się idealnie.

Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • skrobia ziemniaczana (tyle, ile przyjmie ciasto),
  • szczypta soli.

Najlepsze kopytka pod słońcem. Będą tak dobre, że babcia poprosi o przepis

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy je z wody i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Jeszcze ciepłe, lecz nie gorące ziemniaki, przeciskamy przez praskę. Ziemniaczaną masę przekładamy do miski i dzielimy na cztery równe części.
  3. Jedną z czterech części wyciągamy za pomocą łyżki, a w jej miejsce wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Dodajemy sól, jajko i wyjęte ziemniaki, a następnie całość zagniatamy na jednolite ciasto.
  4. Z gotowego ciasta robimy wałeczki. Każdy z nich delikatnie spłaszczamy i wycinamy kopytka.

Tak przygotowane kopytka wystarczy ugotować partiami w osolonym wrzątku. Z garnka najlepiej wyjąć je ok. 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnie. Te, które wyciągniesz na miskę, najlepiej zaś skropić odrobiną oleju. Dzięki temu ostudzone kopytka nie skleją się ze sobą. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.