Aromatyczne ciasto cappuccino, które zrobisz bez pieczenia. Przypomina tiramisu, lecz smakuje jeszcze lepiej

Ciasta bez pieczenia potrafią niejednokrotnie uratować sytuację. Takie receptury przydają się szczególnie wtedy, gdy nie posiadamy piekarnika, lub chcemy zrobić deser w "polowych warunkach". Ciasto cappuccino faktycznie, zrobić można wszędzie. Jeśli tylko lubisz kawę, musisz koniecznie wypróbować ten przepis.

Ciasto cappuccino jest banalnie proste w przygotowaniu. Choć składników jest dużo, a praca nad kremami wydaje się skomplikowana, w rzeczywistości z przepisem poradzi sobie każdy. Pamiętaj jednak, by przygotować deser odpowiednio wcześnie. Ciasto cappuccino bez pieczenia musi się porządnie schłodzić, nim zostanie podane na stół.

Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!

Składniki na krem kawowy:

  • 1 kostka miękkiego masła,
  • 150 ml mleka skondensowanego,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki gorącej wody,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej.

Składniki na krem cappuccino:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki cappuccino instant.

Pozostałe składniki:

  • 200 g okrągłych biszkoptów,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 1 łyżka kakao niesłodzonego.

Ciasto typu tiramisu bez pieczenia. Najlepszy jest krem cappuccino

Przygotowanie kremu cappuccino:

  1. Do głębokiej miski wlewamy śmietankę i ubijamy na puszysty krem. 
  2. Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder, cappuccino i serek mascarpone. Całość ponownie miksujemy, do uzyskania jednolitego kremu.

Przygotowanie kremu kawowego:

  1. Do garnka wlewamy mleko, mleko zagęszczone i wbijamy dwa żółtka. Całość mieszamy i podgrzewamy na średniej mocy palnika.
  2. Kiedy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy garnek z ognia i przelewamy jego zawartość do miski.
  3. Krem zabezpieczamy folią spożywczą. Najlepiej przylepić ją do wierzchu kremu, by zapobiec tworzeniu się nieestetycznego kożucha. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  4. W gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Masło miksujemy na wysokich obrotach, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy do niej mleczny krem i ostudzoną kawę. Całość mieszamy do połączenia składników.

W szklance gorącej wody rozpuszczamy kawę. Gdy napój ostygnie, maczamy w nim biszkopty, którymi następnie wykładamy dno blaszki. Najlepiej wcześniej wyłożyć ją folią spożywczą, dzięki czemu łatwiej będzie wyjąć ciasto z formy. Na warstwę biszkoptową wykładamy krem kawowy. Następnie ponownie układamy nasączone kawą biszkopty i przykrywamy je kremem cappuccino. Wierzch posypujemy kakao i wstawiamy deser do lodówki. Po 3-4 godzinach będzie gotowy do spożycia. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.