Ciasto cappuccino jest banalnie proste w przygotowaniu. Choć składników jest dużo, a praca nad kremami wydaje się skomplikowana, w rzeczywistości z przepisem poradzi sobie każdy. Pamiętaj jednak, by przygotować deser odpowiednio wcześnie. Ciasto cappuccino bez pieczenia musi się porządnie schłodzić, nim zostanie podane na stół.
Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!
Składniki na krem kawowy:
- 1 kostka miękkiego masła,
- 150 ml mleka skondensowanego,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki gorącej wody,
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej.
Składniki na krem cappuccino:
- 250 g serka mascarpone,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki cappuccino instant.
Pozostałe składniki:
- 200 g okrągłych biszkoptów,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżka kakao niesłodzonego.
Ciasto typu tiramisu bez pieczenia. Najlepszy jest krem cappuccino
Przygotowanie kremu cappuccino:
- Do głębokiej miski wlewamy śmietankę i ubijamy na puszysty krem.
- Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder, cappuccino i serek mascarpone. Całość ponownie miksujemy, do uzyskania jednolitego kremu.
Przygotowanie kremu kawowego:
- Do garnka wlewamy mleko, mleko zagęszczone i wbijamy dwa żółtka. Całość mieszamy i podgrzewamy na średniej mocy palnika.
- Kiedy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy garnek z ognia i przelewamy jego zawartość do miski.
- Krem zabezpieczamy folią spożywczą. Najlepiej przylepić ją do wierzchu kremu, by zapobiec tworzeniu się nieestetycznego kożucha. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- W gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Masło miksujemy na wysokich obrotach, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy do niej mleczny krem i ostudzoną kawę. Całość mieszamy do połączenia składników.
W szklance gorącej wody rozpuszczamy kawę. Gdy napój ostygnie, maczamy w nim biszkopty, którymi następnie wykładamy dno blaszki. Najlepiej wcześniej wyłożyć ją folią spożywczą, dzięki czemu łatwiej będzie wyjąć ciasto z formy. Na warstwę biszkoptową wykładamy krem kawowy. Następnie ponownie układamy nasączone kawą biszkopty i przykrywamy je kremem cappuccino. Wierzch posypujemy kakao i wstawiamy deser do lodówki. Po 3-4 godzinach będzie gotowy do spożycia. Smacznego!