Polskie, klasyczne obiady nie mają konkurencji i często goszczą w naszych domach. O tej porze roku na szczególne polecenie zasługują wszelakie zupy, które rozgrzeją i nasycą. Ogórkowa to dobrze znany rarytas. Jak ją jednak przygotować, by smakowała jak ta od babci?
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Kucharka baru mlecznego zdradza patent na zupę ogórkową
Fani polskich zup nie mogą zapomnieć o ogórkowej, która szczególnie smakuje zimą. Wówczas szykujemy ją na bazie aromatycznego bulionu i oczywiście domowych zapasów prosto ze spiżarni. Podstawą, która gwarantuje idealny efekt, jest też solidna porcja warzyw i idealne ogórki kiszone. Warto pamiętać także o odpowiedniej kolejności składników czy małych szczegółach, które zagwarantują smak jak u babci.
Jak radzi kucharka warszawskiego baru mlecznego, kluczem do sukcesu są same ogórki. Nie wystarczy ich jednak zetrzeć i wrzucić do garnka. Patentem, który króluje na stołówkach i w wielu domach jest solidna porcja masła.
Jak nie podsmażysz na maśle, to zapomnij o smaku. Ale wszystko na początku trzeba ładnie zetrzeć na dużych oczkach i dopiero później siup na patelnie. Tak uczyła mnie zresztą moja babcia i mama
- komentuje z uśmiechem pani Zosia.
Przepis na esencjonalną i domową zupę ogórkową
Składniki:
- 500 g kiszonych ogórków + sok z ogórków,
- 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 50 g masła,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- marchewka,
- pietruszka,
- 3 średnie ziemniaki,
- 200 g śmietany 18 proc.
- pęczek koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku rozpuść połowę masła, następnie wrzuć na tłuszcz drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy całość nabierze złotych kolorów, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
- Podsmaż wszystko kilka minut i dodaj posiekaną w drobną kostkę marchew, ziemniaki i pietruszkę. Teraz wszystkie warzywa zalej teraz bulionem warzywnym lub rosołem.
- Gotuj wszystko na małym ogniu przez 20 minut.
- Teraz pora na ogórki. Kiszone zetrzyj na tarce o dużych oczkach, pamiętaj, żeby zachować sok - on również podkreśli smak naszej zupy.
- Na patelni rozpuść pozostałe masło. Na ciepły tłuszcz wrzuć starte ogórki. Smaż kiszone, aż delikatnie się skarmelizują. Dodaj je teraz do zupy, gotuj wszystko jeszcze 15-20 minut na małym ogniu.
- Zupę ogórkową dopraw solą i pieprzem. Na koniec zahartuj nabiał, odlewając zupę do filiżanki, połącz ją ze śmietaną. Taki miks dołącz do garnka zupy, zamieszaj i gotowe.
- Ogórkową podawaj z posiekanym koperkiem. Smacznego!