Zupa ogórkowa z przepisu kucharki baru mlecznego. "Jak nie podsmażysz na maśle, to zapomnij o smaku"

Idealna zupa ogórkowa to nic trudnego, wystarczy trzymać się sprawdzanego przepisu i zadbać o dobre, swojskie produkty. Kucharka baru mlecznego zdradza, co jest sekretem doskonałego smaku i wyważonej kwasowości. "Jak nie podsmażysz na maśle, to zapomnij o smaku".

Polskie, klasyczne obiady nie mają konkurencji i często goszczą w naszych domach. O tej porze roku na szczególne polecenie zasługują wszelakie zupy, które rozgrzeją i nasycą. Ogórkowa to dobrze znany rarytas. Jak ją jednak przygotować, by smakowała jak ta od babci? 

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Kucharka baru mlecznego zdradza patent na zupę ogórkową

Fani polskich zup nie mogą zapomnieć o ogórkowej, która szczególnie smakuje zimą. Wówczas szykujemy ją na bazie aromatycznego bulionu i oczywiście domowych zapasów prosto ze spiżarni. Podstawą, która gwarantuje idealny efekt, jest też solidna porcja warzyw i idealne ogórki kiszone. Warto pamiętać także o odpowiedniej kolejności składników czy małych szczegółach, które zagwarantują smak jak u babci. 

Jak radzi kucharka warszawskiego baru mlecznego, kluczem do sukcesu są same ogórki. Nie wystarczy ich jednak zetrzeć i wrzucić do garnka. Patentem, który króluje na stołówkach i w wielu domach jest solidna porcja masła.

Jak nie podsmażysz na maśle, to zapomnij o smaku. Ale wszystko na początku trzeba ładnie zetrzeć na dużych oczkach i dopiero później siup na patelnie. Tak uczyła mnie zresztą moja babcia i mama

- komentuje z uśmiechem pani Zosia. 

Przepis na esencjonalną i domową zupę ogórkową

Składniki: 

  • 500 g kiszonych ogórków + sok z ogórków,
  • 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 50 g masła,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 200 g śmietany 18 proc.
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozpuść połowę masła, następnie wrzuć na tłuszcz drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy całość nabierze złotych kolorów, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
  2. Podsmaż wszystko kilka minut i dodaj posiekaną w drobną kostkę marchew, ziemniaki i pietruszkę. Teraz wszystkie warzywa zalej teraz bulionem warzywnym lub rosołem.
  3. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 20 minut. 
  4. Teraz pora na ogórki. Kiszone zetrzyj na tarce o dużych oczkach, pamiętaj, żeby zachować sok - on również podkreśli smak naszej zupy. 
  5. Na patelni rozpuść pozostałe masło. Na ciepły tłuszcz wrzuć starte ogórki. Smaż kiszone, aż delikatnie się skarmelizują. Dodaj je teraz do zupy, gotuj wszystko jeszcze 15-20 minut na małym ogniu. 
  6. Zupę ogórkową dopraw solą i pieprzem. Na koniec zahartuj nabiał, odlewając zupę do filiżanki, połącz ją ze śmietaną. Taki miks dołącz do garnka zupy, zamieszaj i gotowe. 
  7. Ogórkową podawaj z posiekanym koperkiem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA