Zupa ogórkowa wyjdzie dużo lepsza z naszą poradą. Chodzi o mięso, ale kurczaka zostaw w lodówce

Któż z nas, moi drodzy nie kocha zupy ogórkowej? Jeśli znajdzie się taka osoba, to najpewniej dlatego, że nie jadła naprawdę dobrze zrobionej ogórkowej. Na szczęście jesteśmy my i z chęcią podpowiemy, jak zrobić przenajpyszniejszą zupę ogórkową. Kwestia pierwsza i najważniejsza -mięso. Ja stawiam na dwa rodzaje.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa ogórkowa to dla wielu z nas rarytas jakich mało i przyjemne wspomnienie z czasów, kiedy jeszcze gotowały dla nas nasze mamy i babcie. Przepis na zupę ogórkową jest banalny i nikomu nie sprawi problemu, o ile wybierzesz odpowiednie mięso. Od zawsze wiedziałam, że intensywne zupy powstają na intensywnym wywarze. Delikatnego kurczaka i indyczka lepiej zostawić do pieczenia lub zup "na chory brzuszek". Najlepsza ogórkowa powstaje na dwóch żeberkach wieprzowych - surowych i wędzonych. 

Zobacz wideo

Najlepsza zupa ogórkowa - zadbaj o mięso

Składniki:

  • ok. 600-700 g żeberek wieprzowych
  • 400 g wędzonych żeberek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kilka ziemniaków
  • pół selera
  • por
  • ok. 400 g ogórków kiszonych
  • szklanka soku z ogórków
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • opcjonalnie śmietana do zabielenia

Sposób wykonania:

  1. Staropolskim obyczajem, zaczynamy od wywaru. Mięso surowe opłucz, następnie podziel na części i włóż do garnka. Podziel także surowe żeberka i całość zalej zimną wodą. Zagotuj na wolnym ogniu. 
  2. Kiedy zbierze się szum, usuń go, dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe. Dodaj także obrane i pokrojone warzywa. Gotuj dalej na wolnym ogniu. 
  3. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki, lekko osól i dodaj pieprz. Gotuj do miękkości ziemniaków. 
  4. Kiedy zupa się gotuje, zetrzyj ogórki na tarce i jak ziemniaki będą miękkie, dodaj je i gotuj jeszcze przez ok. 15-20 minut. 
  5. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj sok z ogórków, jeśli lubisz kwaśny smak. Chwilkę jeszcze gotuj i w razie potrzeby dopraw przyprawami. Jeśli lubisz zabielane zupy, dodaj zahartowaną śmietanę. Wystarczą dwie czubate łyżki. 

Taka zupa jest gęsta, treściwa i bardzo aromatyczna. Jeśli szukasz pomysłu na obiad, lub chcesz odtworzyć smaki dzieciństwa, ten przepis z pewnością ci pomoże. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA