Dawniej te kotlety robiono przed wypłatą. Są lepsze od mielonych, ale nie ma w nich ani ciut ciut mięsa

Co na obiad? To pytanie zadajemy sobie niemal codziennie i czasami nie mamy zwyczajnie siły, albo pomysłu, co przyrządzić. Dziś jednak nasz przepis na kotlety rozwieje twoje wątpliwości obiadowe i sprawi, że będziesz je robić co kilka dni. Są tanie, delikatne i przepyszne. W roli głównej jajko.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kotlety jajeczne są bajeczne. I nie ma w tym ani krzty żartu - są naprawdę pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu. Dawno temu, kiedy mięso było na kartki, jajka dużo łatwiej było sobie "załatwić" i dlatego wszyscy wychowani w latach PRL-u na pewno wspominają dobrze to danie. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić obiad "przedwypłatowy" i gwarantuję wam, że będziecie robić kotlety jajeczne częściej, niż mielone.

Zobacz wideo

Kotlety jajeczne, czyli obiad przedwypłatowy

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe 
  • 10 pieczarek
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, szczypta oregano
  • tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta

Sposób wykonania:

  1. Jajka ugotowane na twardo pokrój w dość drobną kostkę, mniej więcej taką, jak na sałatkę jarzynową. Przełóż do miski. 
  2. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Posiekaj także cebulę. Zeszklij ją na niewielkiej ilości i dodaj pieczarki. Smaż, aż z pieczarek odparuje nadmiar wody. Następnie lekko je osól i smaż jeszcze chwilę. 
  3. Podsmażone pieczarki z cebulą dodaj do miski z jajkami, dodaj także przeciśnięty czosnek i surowe jajko. Żeby masa na kotlety była zwarta, dodaj 2-3 łyżki bułki tartej. 
  4. Posiekaj szczypiorek i dodaj do masy na kotlety. Dopraw do smaku przyprawami i ulep z masy niewielkie, okrągłe i lekko spłaszczone kotlety. 
  5. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Każdego kotlecika obtocz w bułce tartej, a kiedy tłuszcz będzie już gorący, połóż je na patelnię i na średnim ogniu smaż z obu stron na złoty kolor. 

Takie kotlety świetnie smakują ze świeżą surówką lub bukietem warzyw. Nie są złe także na zimno - wówczas polecam podawać je z sosem jogurtowym lub czosnkowym. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.