Surówka z ogórków i cebuli to kulinarny hit, który wciąż nie każdy zna. Trudno znaleźć prostszy i zdrowszy dodatek do obiadu. Ogórki kiszone są niskokaloryczne, a na dodatek stanowią cenne źródło witamin z grupy B oraz minerałów takich jak: magnez, żelazo, potas i wapń. Warzywa te regulują ciśnienie krwi i wspierają pracę mikroflory bakteryjnej. Cebula z kolei pomaga na zaparcia oraz trądzik, a także reguluje poziom cholesterolu. Jest także istotnym elementem diety w profilaktyce antynowotworowej, bowiem zwalcza wolne rodniki w organizmie.
Surówka z ogórków kiszonych świetnie sprawdzi się jako klasyczny dodatek do domowego obiadu. Pasuje zarówno do tłuczonych ziemniaków, ryżu, klopsików, jak i kotletów schabowych i mielonych oraz pieczonego schabu. Przygotujesz ją w zaledwie kilka minut. Jeśli zatem przychodzisz z pracy i chcesz jak najszybciej przygotować pyszny i zdrowy obiad - poniższy przepis bardzo ci się przyda. Gwarantujemy, że domownicy będą się zajadać ogórkową surówką ze smakiem.
Składniki:
Ogórki pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, podobnie jak jabłko. Ogórki dodatkowo odsącz w sitku z nadmiaru soku. Cebulę umyj, obierz i również pokrój w cienkie półplasterki. Wszystkie składniki połącz ze sobą w dużej misce. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Na koniec wlej łyżkę oliwy lub oleju i dokładnie wymieszaj. I to tyle! Smaczna i pożywna surówka jest gotowa do podania na stole wraz z daniem głównym. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl