Prosty przepis na ocet z gruszek. Świetnie wzbogaci smak sałatki, a dodatkowo obniży cukier we krwi

Ocet gruszkowy to jeden z najlepszych domowych octów. Przydatny jest zwłaszcza w kuchni, doskonale urozmaica smak potraw, w tym sałatek i marynat. Walory smakowe to jednak niejedyna jego zaleta. Ocet z gruszek to swoiste panaceum na wiele bolączek i dolegliwości. Jakie właściwości zdrowotne przejawia i jak go wykonać?

Ocet gruszkowy można bez problemu przygotować we własnej kuchni, z zaledwie kilku składników. Warto zaopatrzyć się od czasu do czasu w buteleczkę tego octu, gdyż zawiera on w swoim składzie liczne enzymy, pektyny, polifenole i aminokwasy, a także witaminy i składniki mineralne, które korzystnie wpływają na stan zdrowia. 

Zobacz wideo Bez ściemy - ciasto z całymi gruszkami

Ocet z gruszek - domowa mikstura na poprawę zdrowia i pyszny dodatek do sałatek

Ocet z gruszek szczególnie przydatny będzie w okresie jesienno-zimowym. Wypicie niewielkich ilości dziennie wspomoże odporność i uchroni przed przeziębieniem. Ponadto ocet ten pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i wspiera proces trawienia. Neutralizuje wolne rodniki, hamując tym samym procesy starzenia i chroniąc przed licznymi chorobami, w tym nowotworami. Spożywanie octu gruszkowego pomaga także w regulowaniu poziomu cukru i cholesterolu we krwi.

Najlepiej pić go na czczo, przed śniadaniem. Wlej dwie łyżki do szklanki z wodą, wymieszaj i wypij. Dla osłodzenia kwaśnego smaku możesz dodać odrobinę ulubionego miodu. Ocet z poniższej receptury bez problemu przechowuj w lodówce nawet przez rok, z pewnością się w tym czasie nie zepsuje.

Składniki:

  • 2,5 kg gruszek (najlepiej ekologicznych, niepryskanych),
  • 2,5 l wody,
  • 130 ml miodu,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 gałązka mięty.

Ocet gruszkowy. Sposób przygotowania

Gruszki umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Umieść je w wyparzonym i osuszonym wcześniej słoju o odpowiedniej pojemności. Dodaj laskę cynamonu oraz gałązkę mięty. Do szklanki z ciepłą (ale nie gorącą) wodą wlej miód, a następnie wymieszaj i odstaw na kilka minut do ostudzenia. 

Powstałą miksturę oraz około 2,5 l przegotowanej wody przelej do słoja z owocami. Nie zalewaj pojemnika do końca, zostaw kilka centymetrów odstępu. W dalszej kolejności przykryj słój ręcznikiem lub ściereczką kuchenną i pozostaw na 5-6 dni. Pamiętaj, aby co jakiś czas w ciągu tych dni zamieszać zawartość słoja oraz docisnąć gruszki, aby puściły sok. Najlepiej rób to dwa lub trzy razy dziennie.

Po niecałym tygodniu przenieś słój do ciemnego, chłodnego miejsca, np. do spiżarki lub piwnicy. Tam ocet będzie fermentował przez około miesiąc. Po tym czasie przecedź ocet przez gazę lub pieluchę tetrową i przelej do szklanych, wyparzonych butelek. Twój ocet gruszkowy jest gotowy! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.