Bardzo rzadko je robimy, a są przepyszne. Jak zrobić zielone pomidory w zalewie? Uważaj na ocet

Pomidory to zdecydowanie jeden z najlepszych darów lata i do oporu zajadamy się nimi i na różne sposoby przerabiamy. Jednak jeśli już bierzemy się za pomidory, to najczęściej za te czerwone i dojrzałe. A co z zielonymi pomidorami? Okazuje się, że one także są pyszne i dziś podpowiemy, jak zrobić zielone pomidory w zalewie, żeby zimą urozmaiciły mnóstwo dań. Tylko uważaj na ocet - łatwo przedobrzyć.

Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pomidory chyba kochamy wszyscy bez wyjątku i o ile czerwone pomidory można zajadać do woli nawet prosto z krzaczka, tak zielonych lepiej na surowo nie jeść (zawierają szkodliwą solaninę). Jeśli jednak mamy dużo zielonych pomidorów i boimy się, że przez pogodę lub inne czynniki nie zdążą dojrzeć albo zmarnują się z innych przyczyn, mamy dla was fantastyczny przepis na zielone pomidory w zalewie. Są nieco bardziej wyraziste w smaku, delikatnie kwaskowate i będą stanowić idealną przekąskę lub składnik sałatek. Jak je zabić? Z uwagi na to, że zielone pomidory same w sobie są kwaskowate, nie wolno przesadzić z octem. Tutaj mniej znaczy więcej. 

Zielone pomidory w zalewie - takie pyszne, że natychmiast popędzisz do ogrodu

Składniki:

  • ok. 1 kg zielonych pomidorów (najlepiej niewielkich lub średnich)
  • 3 niewielkie białe cebule (polecam cebule cukrowe)
  • czubata łyżka soli
  • na każdy słoik: łyżeczka gorczycy, 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 ząbki czosnku, 4 ziarenka pieprzu

Na zalewę:

  • pół szklanki octu (nie więcej, by pomidory nie wyszły za kwaśne)
  • ok. 3/4 szklanki cukru 
  • 2 szklanko wody
  • oliwa

Zielone pomidory w zalewie - sposób wykonania:

  1. Zacznij od dokładnego umycia owoców, następnie usuń szypułki i pokrój pomidory w plastry. Pamiętaj, by wybierać jedynie te pomidory, które nie mają żadnych plam ani uszkodzeń. 
  2. Plastry pomidorów włóż do miski i zasyp solą Dodaj także cebulę pokrojoną w piórka. Dokładnie wymieszaj i odstaw, by pomidory puściły sok. 
  3. Kiedy pomidory macerują się z solą, przygotuj słoiki. Powinny być czyste, najlepiej wyparzone. Na dno każdego z nich połóż odpowiednią ilość przypraw. 
  4. Pomidory odcedź z powstałego soku i dość ciasno ułóż je w słoikach.
  5. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet i cukier. Całość zagotuj i gorącą zlewą zalej słoiczki z pomidorami. Na wierchu każdego słoiczka dodaj łyżkę oliwy. 
  6. Słoiczki szczelnie zakręć. Przygotuj duży garnek do pasteryzacji i ułóż w nim słoiki z pomidorami. Zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości i zagotuj na średnim ogniu. Pasteryzuj przez ok. 10-15 minut. 

Zielone pomidory w zalewie są naprawdę pyszne i idealnie podkręcą różne sałatki, będą idealne na tzw. zimną płytę, jako dodatek do obiadu lub po prostu na kanapki. Jeśli lubisz, gdy twoja spiżarnia jest kolorowa od różnych przetworów, nie może w niej zabraknąć zielonych pomidorów. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.