Ocet jabłkowy ceniony jest nie tylko przez kucharzy. Ta niepozorna substancja, która jest wynikiem fermentacji, zyskała popularność także wśród osób, które poszukujących naturalnych form wzmocnienia organizmu. Choć w wielu sklepach można dostać ten produkt, to jednak przepis na domowy odpowiednik jest wyjątkowo prosty.
Domowy ocet jabłkowy to metoda na wykorzystanie obierków oraz ogryzków. Warto jednak sięgać po ekologiczne owoce, aby mieć pewność co do jakości otrzymanej substancji. Jeśli robisz szarlotkę i masz sporo resztek po jabłkach, to nie wyrzucaj ich. Wykorzystaj je, a wdzięczne będą ci nie tylko twoje włosy. Wypróbuj nasz przepis na ocet.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zanim rozpoczniesz przygodę z octem jabłkowym, koniecznie zapoznaj się z jego możliwościami. Otóż w tej z pozoru niewinnej substancji znajdują się aminokwasy, pektyny, kwas chlorogenowy, czy witaminy z grupy B, C czy kwas foliowy. Dzięki temu osoby, które borykają się z przetłuszczającą się skórą głowy, łupieżem, puszeniem czy wypadaniem włosów chętnie robią z niego płukanki, aby poprawić ich wygląd i kondycję.
To nie jedyna zaleta octu jabłkowego. Poza stosowaniem zewnętrznym wiele osób decyduje się dodawać go do sałatek, mięs czy innych potraw. Dość popularne stało się także picie roztworu octowego wykonanego w proporcjach jedna łyżka octu na szklankę wody. Mieszanka spożywana jest na czczo celem przyspieszenia metabolizmu. Warto jednak zaznaczyć, że pod żadnym pozorem nie wolno uznawać tego typu praktyk jako formy leczenia. Co więcej, nie każdy może spożywać ocet jabłkowy, zwłaszcza na pusty żołądek.