Sprawdź przepis na domowy ocet jabłkowy i wykonaj go samodzielnie. Twoje włosy będą ci wdzięczne

Ocet jabłkowy cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Jego bogaty smak przełamuje słodkie nuty, dzięki czemu chętnie stosowany jest jako dodatek w codziennej kuchni. Okazuje się jednak, że ma dużo więcej do zaoferowania. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu, a nasz przepis na domowy ocet jabłkowy odtworzy każdy, bez względu na umiejętności.
Zobacz wideo Pobudzają, pomagają schudnąć, walczą z próchnicą... Czego jeszcze nie wiesz o jabłkach?

Ocet jabłkowy ceniony jest nie tylko przez kucharzy. Ta niepozorna substancja, która jest wynikiem fermentacji, zyskała popularność także wśród osób, które poszukujących naturalnych form wzmocnienia organizmu. Choć w wielu sklepach można dostać ten produkt, to jednak przepis na domowy odpowiednik jest wyjątkowo prosty. 

Ocet jabłkowy. Przepis na piękne włosy

Domowy ocet jabłkowy to metoda na wykorzystanie obierków oraz ogryzków. Warto jednak sięgać po ekologiczne owoce, aby mieć pewność co do jakości otrzymanej substancji. Jeśli robisz szarlotkę i masz sporo resztek po jabłkach, to nie wyrzucaj ich. Wykorzystaj je, a wdzięczne będą ci nie tylko twoje włosy. Wypróbuj nasz przepis na ocet.

Składniki:

  • kg jabłek (mogą być także obierki lub ogryzki),
  • litr ugotowanej wody,
  • 4 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Do umytego i wyparzonego słoja wrzuć resztki owoców lub całe jabłka, poza gniazdami nasiennymi.
  2. Do ostudzonej wody dodaj miód. Przelej do słoików z obierkami.
  3. Za pomocą drewnianej łyżki ugnieć ciasno owoce, aby nie wypłynęły na wierzch i nie wystawały spod zalewy.
  4. Na wierzch słoja połóż jałową gazę i zabezpiecz ją gumką recepturką. 
  5. Odstaw słój w ciepłe i zacienione miejsce.
  6. W ciągu pierwszych siedmiu dni mieszaj ocet dwa razy dziennie za pomocą drewnianej łyżki.
  7. Po pięciu tygodniach przecedź ocet przez gazę i przelej do umytych i wyparzonych szklanych butelek.
  8. Tak przygotowany ocet jabłkowy można spożywać przez miesiąc pod warunkiem, że będzie przechowywany w chłodnym i zacienionym miejscu.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Na co pomaga ocet jabłkowy? Piękne włosy i szczupła sylwetka

Zanim rozpoczniesz przygodę z octem jabłkowym, koniecznie zapoznaj się z jego możliwościami. Otóż w tej z pozoru niewinnej substancji znajdują się aminokwasy, pektyny, kwas chlorogenowy, czy witaminy z grupy B, C czy kwas foliowy. Dzięki temu osoby, które borykają się z przetłuszczającą się skórą głowy, łupieżem, puszeniem czy wypadaniem włosów chętnie robią z niego płukanki, aby poprawić ich wygląd i kondycję.

To nie jedyna zaleta octu jabłkowego. Poza stosowaniem zewnętrznym wiele osób decyduje się dodawać go do sałatek, mięs czy innych potraw. Dość popularne stało się także picie roztworu octowego wykonanego w proporcjach jedna łyżka octu na szklankę wody. Mieszanka spożywana jest na czczo celem przyspieszenia metabolizmu. Warto jednak zaznaczyć, że pod żadnym pozorem nie wolno uznawać tego typu praktyk jako formy leczenia. Co więcej, nie każdy może spożywać ocet jabłkowy, zwłaszcza na pusty żołądek.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.