-
Haps
-
Jak przygotować
- Pokazała stary przepis babci na jabłecznik, a ludzie oszaleli. "No, a nie jakieś termomixy"
Pokazała stary przepis babci na jabłecznik, a ludzie oszaleli. "No, a nie jakieś termomixy"
Tradycyjne przepisy na dania i wypieki skrywane są w każdym domu. Członkowie rodziny wciąż przechowują receptury, o których dziś już mało kto pamięta. Tiktokerka postanowiła podzielić się przysmakiem, który zrobiła jej babcia. Na sam widok ślinka sama cieknie.
Zobacz wideo Serniko-szarlotka w słoiku
Internet pełen jest przepisów, które wyciągnięte są od mam, babć czy wujków. Każdy w swojej rodzinie ma również kogoś, kto prowadził zeszyt, który przepełniony był różnymi kuchennymi sekretami i recepturami. Tiktokerka @aga_cooks także chciała podzielić się przepisem, który dostała od swojej babci. Pojechała więc do niej i pokazała, jak wykonuje znany wszystkim jabłecznik. Internauci nie pozostawili tego filmu bez komentarza. Pod materiałem można przeczytać słowa zachwytu i uznania.
Mistrzostwo!!!!!
Chcemy więcej takich przepisów.
No, a nie jakieś termomixy.
Przepis na jabłecznik babci
Składniki na ciasto:
- 3/4 kostki masła lub margaryny,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 3 żółtka,
- szklanka cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na mus jabłkowy:
- 6 większych jabłek,
- 1/3 szklanki wody,
- pół szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności przygotuj mus jabłkowy. Owoce przemyj i obierz ze skórki, następnie pokrój w ćwiartki.
- Tak przygotowane jabłka przenieś do rondelka, podlej niewielką ilością wody i duś przez kilka minut. Następnie wsyp cukier, zamieszaj i ponownie duś do miękkości owoców. Na koniec rozgnieć całość na jednolitą masę.
- Teraz czas na przygotowanie ciasta. Masło umieść w dużej misce, dodaj do niego cukier i cukier wanilinowy.
- Następnie wbij 2 całe jajka i wrzuć oddzielone od białek 3 żółtka. Całość dokładnie utrzyj za pomoc miksera, lub ręcznie przy pomocy drewnianej łyżki. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i ponownie zamieszaj.
- Aby ciasto było odpowiednio zwarte, dodaj również mąkę. Wszystko dokładnie zamieszaj, do uzyskania gęstego ciasta.
- Blaszkę wysmaruj masłem i posyp ją bułką tartą. Połową przygotowanej masy wyłóż spód foremki.
- Na wyłożone ciasto przenieś wcześniej przygotowany mus jabłkowy. Rozprowadź go na całej powierzchni i wyrównaj.
- Do pozostałej części dodaj ? szklanki mąki, wyrób je i rozwałkuj na placek o wielkości i kształcie blaszki. Tak przygotowaną część przenieś na wierzch ciasta i ponakłuwaj widelcem.
- Jabłecznik przenieś do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 35-40 minut. Po wypieczeniu odstaw go do wystudzenia i polej lukrem zrobionym z cukru pudru i mleka.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl