Ocet jabłkowy - przepis na wyrazisty dodatek do sałatek i marynat. Przyda się też przy sprzątaniu

W każdej kuchni obowiązkowo powinien znajdować się ocet jabłkowy, najlepiej domowej receptury. Produkt ten jest uniwersalny, wykorzystuje się go zarówno w kulinariach, jak i przy sprzątaniu, pielęgnacji skóry i włosów, a nawet leczeniu. Poniższa receptura okaże się przydatna w produkcji naturalnego octu jabłkowego.

Ocet jabłkowy z łatwością dostaniemy w niemal każdym sklepie spożywczym, jesteśmy jednak zdania, że produkt ten zdecydowanie lepiej przyrządzić samodzielnie. Wtedy i tylko wtedy jesteśmy pewni jego składników, właściwości i bycia naturalnym. Ocet robi się banalnie szybko. Po wykonaniu trzeba jednak wykazać się niemałą cierpliwością. Oczekiwanie na fermentację może bowiem wynieść nawet kilka miesięcy. 

Zobacz wideo Szukasz domowych sposobów na mycie lodówki? Soda oczyszczona i ocet będą twoimi sprzymierzeńcami

Ocet jabłkowy - przepis prosty jak budowa cepa. Potrzebujesz tylko 3 składników

Ocet jabłkowy powstaje w wyniku procesów fermentacyjnych zachodzących w jabłkach. Produkt ten znajduje zastosowanie w wielu sferach życia. W kuchni używamy go jako dodatku do sałatek, sosów, past oraz do marynowania dań mięsnych i grzybów. Oprócz tego okazuje się również pomocny w leczeniu - płukanka z octu jabłkowego łagodzi chore gardło, a okład zmniejsza obrzęki i stłuczenia.

Wiele osób używa octu jabłkowego do sprzątania. Jako składnik uniwersalnego płynu czyszczącego świetnie sobie radzi z zabrudzeniami szyb i luster, nadając im przy tym połysku. Kwas octowy zawarty w occie to również znany i uwielbiany pogromca kamienia. Wykorzystując ocet jabłkowy w jakimkolwiek zastosowaniu, pamiętaj, aby go rozcieńczać.

Składniki:

  • 1 kg jabłek (najlepiej niepryskanych),
  • 1,5 l wody,
  • 4 łyżki cukru.

Ocet jabłkowy domowej roboty. Sposób przygotowania

Jabłka dokładnie umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Nie musisz przy tym wykrawać gniazd nasiennych z pestkami. Pozbądź się za to ogonków i listków. Pokrojone owoce wrzuć do wyparzonego wcześniej słoja (o pojemności ok. 3 l). 

Do dużej miski wsyp cukier i zalej go letnią wodą. Wymieszaj, aż cukier całkiem się rozpuści, a następnie wlej roztwór do słoja z jabłkami. Słój przykryj ściereczką kuchenną, gazą lub nawet pieluchą tetrową i przytrzymaj ją za pomocą gumki recepturki. Tak zakręcony słój odstaw w chłodne, zacienione miejsce np. do piwnicy.

W pierwszym tygodniu fermentacji zamieszaj ocet raz dziennie. Kiedy zauważysz, że jabłka opadły na dno, a na powierzchni wytworzyła się biała warstwa (to nie pleśń, tylko tzw. matka octowa), możesz przestać mieszać ocet. Po miesiącu pozbądź się białej warstwy i przelej ocet przez sitko do butelek. Zakręć je i odstaw z powrotem w ciemne miejsce na półtora miesiąca.

Po tym czasie naturalny ocet jabłkowy powinien być gotowy. Przechowuj go w szafce kuchennej lub w spiżarce, nawet po otwarciu. Nie martw się, ocet to naturalny konserwant, więc nie zepsuje się poza lodówką. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA