Zupa ogórkowa to idealny obiad na zimny dzień. Przepis jest banalny - zazwyczaj to po prostu esencjonalny wywar mięsny z dodatkiem warzyw i ziemniaków, do którego dodaje się ogórki kiszone. Można wcześniej podsmażyć na maśle, można także dodać składnik, który raczej kojarzy się z innymi zupami i dodatkiem do mięs i wędlin. Zupa ogórkowa z chrzanem to profanacja? Nie, to najlepsze danie na dzisiejszy obiad.
Zupa ogórkowa z nietypowym dodatkiem
Składniki:
- ok. 700 g żeberek wieprzowych
- włoszczyzna: dwie większe marchewki, dwie pietruszki, por, kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- słoik ogórków kiszonych i woda z ogórków
- czubata łyżka chrzanu
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- łyżka masła
Sposób wykonania:
- Mięso podziel na kawałki i włóż do garnka. Zalej zimną wodą i zagotuj na wolnym ogniu. Zbierz szumowiny i dodaj kilka listków laurowych oraz 6-8 kulek ziela angielskiego.
- Warzywa obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do wywaru i gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy będzie już miękkie, dodaj odrobinę soli.
- Ogórki pokrój lub zetrzyj na tarce. Następnie podsmaż na maśle przez ok. 5-7 minut i dodaj do zupy. Dopraw pieprzem i chrzanem. Gotuj jeszcze kilka minut i w razie ochoty, zabiel śmietaną. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Ten przepis nie ma wśród listy składników ziemniaków. Możesz je jednak dodać, ale pamiętaj, by robić to wtedy, kiedy reszta włoszczyzny będzie już lekko miękka - ziemniaki gotują się szybko.