Zupa ogórkowa z nietypowym dodatkiem. Najpierw złapiecie się za głowę, później za łyżki - będzie intensywna

Zupa ogórkowa to wymarzony obiad na każdy dzień tak naprawdę. Robiły nam ją nasze babcie, nasze mamy i zawsze smakowała idealnie. Ale z naszym przepisem zupa ogórkowa będzie jeszcze smaczniejsza. Dodamy do niej składnik, który kojarzy się jednak z innymi zupami, ale w ogórkowej robi robotę.

Zupa ogórkowa to idealny obiad na zimny dzień. Przepis jest banalny - zazwyczaj to po prostu esencjonalny wywar mięsny z dodatkiem warzyw i ziemniaków, do którego dodaje się ogórki kiszone. Można wcześniej podsmażyć na maśle, można także dodać składnik, który raczej kojarzy się z innymi zupami i dodatkiem do mięs i wędlin. Zupa ogórkowa z chrzanem to profanacja? Nie, to najlepsze danie na dzisiejszy obiad. 

Zobacz wideo

Zupa ogórkowa z nietypowym dodatkiem

Składniki:

  • ok. 700 g żeberek wieprzowych
  • włoszczyzna: dwie większe marchewki, dwie pietruszki, por, kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • słoik ogórków kiszonych i woda z ogórków
  • czubata łyżka chrzanu
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • łyżka masła

Sposób wykonania:

  1. Mięso podziel na kawałki i włóż do garnka. Zalej zimną wodą i zagotuj na wolnym ogniu. Zbierz szumowiny i dodaj kilka listków laurowych oraz 6-8 kulek ziela angielskiego. 
  2. Warzywa obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do wywaru i gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy będzie już miękkie, dodaj odrobinę soli. 
  3. Ogórki pokrój lub zetrzyj na tarce. Następnie podsmaż na maśle przez ok. 5-7 minut i dodaj do zupy. Dopraw pieprzem i chrzanem. Gotuj jeszcze kilka minut i w razie ochoty, zabiel śmietaną. Podawaj ze świeżym pieczywem. 

Ten przepis nie ma wśród listy składników ziemniaków. Możesz je jednak dodać, ale pamiętaj, by robić to wtedy, kiedy reszta włoszczyzny będzie już lekko miękka - ziemniaki gotują się szybko. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.